FIM CEV Repsol Estoril: Vierde plaats voor Zonta van den Goorbergh

10
zonta-van-den-goorbergh
Zonta van den Goorbergh - Estoril 2020 | foto© FIM CEV Repsol

De eerste FIM CEV Repsol wedstrijddag van het 2020 seizoen zit erop. Op het circuit van Estoril gingen dinsdag de overwinningen naar David Alonso 2x (European Talent Cup), Xavier Artigas (Moto3) en Yari Montella (Moto2). Voor de Nederlanders waren er wisselende resultaten, in de eerste race scoorde Justin Fokkert een keurige vijftiende plaats terwijl Zonta van den Goorbergh en Collin Veijer beiden ten val kwamen. In de tweede race scoorde Van den Goorbergh na een subliem gereden race een vierde plaats, werd Fokkert tweeëntwintigste en was er opnieuw tegenslag voor Veijer.

European Talent Cup race 1
Bij de start was de vanaf de pole vertrokken David Alonso die zoals verwacht meteen de leiding nam en zich los wist te rijden van de rest van het veld. Zonta van den Goorbergh (zesde) en Collin Veijer (elfde) wisten zich in eerste instantie goed te handhaven in de grote volggroep terwijl Justin Fokkert in de beginfase net buiten de top vijftien doorkwam.

Na een aantal ronden zagen we Veijer een aantal plaatsen terugvallen, maar de jonge Staphorster knokte zich vervolgens knap terug terug naar de staart van de grote groep. Niet veel later ging het echter mis voor de Cardoso Racing coureur. Een flinke highsider zorgde voor einde race voor de jonge Staphorster.

Van den Goorbergh leek daarentegen zijn draai steeds beter te vinden, steeg naar de vijfde plaats in de race totdat hij in aanraking kwam met een collega coureur en ten val kwam.

Fokkert viel gedurende het eerste deel terug naar net buiten de top twintig, maar vanwege een groot aantal uitvallers voorin het veld – de race telde maar liefst dertien uitvallers – en een sterk gereden laatste deel van de race wist de jongste Nederlander zich uiteindelijk op te werken naar de vijftiende plaats en zo zijn allereerste European Talent Cup punt te scoren. Een uitstekend resultaat voor de Talent Racing coureur uit het Overijsselse Oudleusen.

Zoals verwacht ging de winst naar de vanaf de pole vertrokken Alonso – de Colombiaan was tijdens de kwalificaties ook al een maatje te groot voor de rest van het veld – maar de strijd voor de tweede plaats was lange tijd een spannende aangelegenheid. Een grote groep knokte voor de laatste twee podiumplaatsen maar in de slotfase werd deze groep uitgedund tot een vijftal rijders. Nadat in de laatste ronde Alonso’s Openbank Aspar Team teamgenoot Ivan Ortala zich los wist te rijden van de groep en zo de tweede plaats voor zich opeiste was het Alberto Ferrandez die aan het langste eind trok in de door crashes uitgedunde groep en zo de laatste podiumplaats voor zich opeiste.

European Talent Cup race 2
Voorafgaand aan de race was het nog even spannend voor Veijer of hij van start kon en mocht gaan. De Cardoso Racing coureur liep bij zijn val in de eerste race namelijk een vervelende heupblessure op. De jonge Staphorster wilde echter van geen opgeven weten, strompelde even voor de klok van 15:00 uur naar zijn machine en stapte de pijn verbijtend dan ook gewoon weer op voor zijn tweede European Talent Cup race uit zijn carrière.

Bij de start van deze opnieuw zestien ronden tellende race waren het Alonso en teamgenoot Ortola die de eerste twee plaatsen innamen terwijl Van den Goorbergh na de eerste ronde als vijfde doorkwam, Veijer de dertiende plaats innam en Fokkert op de negentiende plaats rijdend doorkwam.

Ortola kreeg vervolgens een jumpstart aan zijn broek met als gevolg een longlap penalty voor de jonge Spanjaard waardoor de inmiddels gevormde kopgroep van zeven rijders uitgedund werd tot een zestal.

Van den Goorbergh wist zich vervolgens keurig te handhaven in de kopgroep en was regelmatig op de derde en vierde plaats te vinden. Veijer had zich inmiddels op weten te werken naar de elfde plaats terwijl Fokkert nog steeds als negentiende doorkwam.

In de zevende ronde ging het net goed voor Van den Goorbergh, de Team SuperB coureur wist ternauwernood een highsider te voorkomen. Veijer had ook in deze race het geluk niet aan zijn zijde, na een crash in de eerste race viel de jonge Staphorster opnieuw uit waardoor hij ook in deze race een DNF achter zijn naam zag staan.

Van den Goorbergh herpakte zich als een ware prof en blies na even van de schrik bekomen te zijn weer volop mee in de kopgroep waarbij hij zelfs regelmatig even bij de eerste drie te vinden was.

Met nog vijf ronden te gaan wist Alonso zich iets los te rijden van de nog uit zes rijders bestaande kopgroep. De winnaar van de eerste race deed er vervolgens even een schepje bovenop, zette een aantal supersnelle ronden op de klok waarmee hij als een raket op zijn tweede overwinning van de dag afstormde

Achter Alonso werden het nog een spannende aangelegenheid met onze eigen Van den Goorbergh een hoofdrol vervullend in de strijd voor de tweede plaats. Uiteindelijk was het Piqueras die aan het langste eind trok van de achtervolgers en als tweede de eindstreep passeerde voor Ferrandez en Van den Goorbergh.

In de uitloopronde bleek echter dat Ferrandez een foutje had gemaakt in de laatste ronde en vanwege het overschrijden van de tracklimit in de laatste bocht een tijdstraf aan zijn broek kreeg. Van den Goorbergh schoof hierdoor alsnog op naar de derde plaats en……… een welverdiende podiumfinish in deze race.

Ferrandez werd ondanks zijn tijdstraf in eerste instantie nog wel als vierde gekwalificeerd terwijl Daijro Sako op ruim anderhalve seconde met de vijfde plaats de top vijf completeerde.

Zuur waren de druiven echter voor Van den Goorbergh toen de coureurs naar het podium geroepen werden. De wedstrijdleiding draaide de straf van Ferrandez plots weer terug waardoor niet de Nederlander maar de Spanjaard als derde plaats mocht nemen op het podium.

Fokkert kon zijn fantastische resultaat in de eerste race geen vervolg geven en moest dit keer genoegen nemen met de tweeëntwintigste plaats.

Moto2 race 1
In deze race ging de strijd voor de zege tussen de Italiaan Yari Montella en de Fin Niki Tuuli. Nadat Tuuli in de beginfase de leiding in handen had was het Montella die in het tweede deel van de race over wist te nemen. Tuuli had hier geen antwoord op en na 18 ronden was het Montella die als eerste de finish passeerde op een seconde gevolgd oor Tuuli. Ook de strijd voor de laatste podiumplaats was een spannende aangelegenheid waarbij Lukas Tulovic en Alessandro Zaccone een verbeten duel uitvochten. In de laatste ronde was het de Kiefer Racing coureur en de vanuit de Moto2 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap overgekomen Tulovic die aan het langste eind trok en de laatste podiumplaats voor zich opeiste.

Zaccone werd hierdoor terugverwezen naar de vierde plaats terwijl de top vijf gecompleteerd werd door de Pool Piotr Biesiekirski.

Moto2 race
Net als in de eerste race ging ook nu de strijd voor overwinning tussen Montella en Tuuli. Het tweetal reed in de beginfase meteen weer weg bij de rest van het veld. Tuuli moest nu echter in het tweede deel van de race al buigen waardoor Montella voor de tweede keer deze dag de overwinning greep. Op ruim drie seconden werd Tuuli opnieuw tweede terwijl de derde plaats dit keer ging naar Zaccone voor Alejandro Medina en Xavi Cardelus.

Tulovic, de nummer drie in de eerste race, zag dit keer een goede klassering aan zich voorbijgaan vanwege een crash

Moto3 race
Net als in de eerste European Talent Cup werd ook deze Moto3 race gekenmerkt door een groot aantal crashes en uitvallers. Maar liefst negen van de vierendertig gestarte coureurs kwamen in deze race niet aan de finish vanwege crashes of technisch ongemak

De coureurs die er wel op bleven zitten maakten er een spannende race van. Een kopgroep van zeven rijders streed een groot deel van de race voor de zege. In de laatste ronde wisten een drietal coureurs een klein gaatje te slaan, maar het waren Xavier Artigas en Pedro Acosta die wiel aan wiel op de eindstreep afstormden. Het was Artigas die aan het langste eind trok en drieduizendste eerder dan Acosta de zwart/wit geblokte vlag passeerde.

Adrian Fernandez eiste op korte afstand de laatste podiumplaats voor zich op terwijl José Julian Garcia en Daniel Holgado Miral als vierde en vijfde de top vijf completeerden.

In tegenstelling tot de European Talent Cup en de Moto2 klasse stond er tijdens deze eerste ronde van het seizoen voor de Moto3 coureurs slechts één wedstrijd op het programma.

Volgend ronde
De tweede ronde van het 2020 FIM CEV Repsol wordt over een week verreden op het circuit van Portimâo. De kwalificaties staan voor de komende week op zondag op het programma, de races zullen worden verreden op maandag 13 juli.

Racesport.nl LIVE Chat dinsdag 07 juli
Benieuwd naar de reacties van de drie jonge Nederlander na afloop van hun eerste wedstrijddag van het seizoen. Van den Goorbergh, Fokkert en Veijer zijn vanavond te gast in de Racesport.nl  Live Chat om hun verhaal te doen en hun belevenissen met de Nederlandse fans te delen.

Handige links FIM CEV Repsol Estoril 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App