FIM CEV Repsol Jerez: Van den Goorbergh en Veijer scoren WK-punten

2880
zonta-van-den-goorbergh
Zonta van den Goorbergh (84) en Collin Veijer (9) | foto© Rafa Marrodán

Het FIM CEV Repsol was dit weekend voor de zesde ronde van 2021 te gast op Circuito de Jerez – Angel Nieto. Aan de start dit weekend opnieuw een zestal Nederlanders, te weten Zonta van den Goorbergh, Collin Veijer, Jorel Boerboom, Sander Kroeze, Matthew Ruisbroek en Owen van Trigt.

Donderdag en vrijdag werden er op het Zuid-Spaanse circuit verschillende vrije trainingen afgewerkt waarna zaterdag de kwalificaties werden verreden en er zondag voor zowel de Moto3, Moto2 als ook de Hawkers European Talent Cup twee races op het programma stonden.

Hawkers European Talent Cup
In deze jonge talenten klasse gelden per dit weekend in Jerez een aantal nieuwe regels. De organisatie heeft naar aanleiding van het ongeval tijdens de vorige FIM CEV Repsol ronde op het Motorland Aragon Circuit maatregelen genomen aangaande de veiligheid, zo is het maximale aantal coureurs dat aan de hoofdraces deel mag nemen beperkt tot slechts 32 coureurs.

Zoals gebruikelijk worden de kwalificaties in deze klasse verreden in een A- en een B- Groep, dit vanwege het grote aantal inschrijvingen. De snelste 28 coureurs uit de deze twee groepen kwalificeren zich rechtstreeks voor de twee op zondag te verrijden hoofdraces. De rest van het veld komt op zaterdagmiddag uit in een zogenaamde Last Chance Race.

Tijdens de reguliere kwalificaties zetten Owen van Trigt (B-Groep) en Matthew Ruisbroek (A-Groep) respectievelijk de zeventiende en eenentwintigste rondetijd op de klok. Helaas bleken deze rondetijden niet voldoende voor rechtstreekse plaatsing voor de hoofdraces. Beide Nederlander kregen zaterdagmiddag alsnog een kans in de Last Chance Race. In deze race eindigde Van Trigt als zevende en Ruisbroek als achtste. Aangezien de snelste vier zich alsnog wisten te plaatsen hield het hierop voor beide jonge Nederlandse talenten.

In de twee races op zondag ging de twee overwinningen naar Maximo Martinez, de jonge Spanjaard wist zowel de eerste als ook de tweede race op zijn naam te schrijven.

Moto2 & Stock 600
Fermin Aldeguer begon aan de eerste race met een voorsprong van 44 punten in de tussenstand van het kampioenschap. Om de titel te winnen had hij aan het eind van de race 50 of meer punten voorsprong nodig, maar met Aldeguer die opnieuw won en Alonso Lopez die opnieuw tweede werd, bleef er voor de 16-jarige slechts een voorsprong van 49 punten over, wat betekende dat de titelstrijd door zou gaan naar race 2. Op de derde plaats in deze eerste race eindigde Lukas Tulovic.

Aldeguer had na afloop van deze race een voorsprong van 25 punten nodig om zich de nieuwe 2021 Moto2 kampioen te mogen noemen. Lopez nam de leiding en de teamgenoten streden de hele race tot aan de laatste bocht voor de overwinning. Uiteindelijk pakte Lopez zijn allereerste overwinning in deze klasse, maar de echte winnaar werd Aldeguer, die met de tweede plaats de 2021 titel veiligstelde. Tulovic eindigde net als in de eerste race opnieuw als derde.

Jorel Boerboom passeerde in de eerste race als twintigste algemeen de finish en werd daarmee als veertiende geklasseerd in zijn klasse. In de tweede race zag Boerboom opnieuw als twintigste de finishvlag, dit keer werd hij daarmee de vijftiende Moto2 coureur.

In de Stock 600 klasse ging de winst twee keer naar de dit seizoen nagenoeg onverslaanbare Alex Escrig. In de eerste race van de dag eindigde Sander Kroeze op een zeer verdienstelijke tweede plaats. In de tweede race leek de coureur uit Musselkanaal opnieuw op weg naar de tweede plaats, een technisch probleem maakte hier echter een einde aan met als gevolg een DNF in deze afsluitende race van het weekend.

• Owen van Trigt
  • Zonta van den Goorbergh
  • Collin Veijer
  • Zonta van den Goorbergh (84)
  • Zonta van den Goorbergh (84) en Collin Veijer (9)
  • Sander Kroeze
  • Jorel Boerboom
  • Matthew Ruisbroek
  • Collin Veijer (9)

Moto3
In deze FIM Moto3 Junior World Championship klasse waren de Nederlandse ogen vanzelfsprekend gericht op Zonta van den Goorbergh en Collin Veijer. Van den Goorbergh kon in de eerste race goed mee in de voorste groep en leek tot aan de laatste bocht aanspraak te maken op de veertiende plaats. Door een flinke crash van maar liefst vijf rijders in de laatste ronde van de race schoof de coureur op naar de negende plaats op de finish.

Voor Collin Veijer was deze eerste race eigenlijk al verloren voordat deze van start ging. De 16-jarige Staphorster kreeg namelijk na afloop van de kwalificatie te horen dat hij een dubbele longlap penalty aan zijn broek kreeg en derhalve een goed resultaat wel kon vergeten. Veijer kende een sterke start van de race, maar na twee keer de longlap penalty te hebben genomen – waarbij hij tijdens de tweede ook nog eens gecrashte machine moest ontwijken – was het uithuilen en zo goed als mogelijk de finish zien te halen. Veijer gaf echter niet op, knokte zich nog redelijk terug om uiteindelijk in de laatste ronde net als Van den Goorbergh te profiteren van de gecrashte coureurs voor hem en zo nog met de vijftiende plaats het laatste WK punt voor zich op te eisen.

In de tweede race waren Van den Goorbergh en Veijer redelijk aan elkaar gewaagd en verloor het tweetal elkaar eigenlijk geen moment uit het oog. Van den Goorbergh passeerde als dertiende de finish met vlak achter hem Veijer op de veertiende plaats.

De winst in deze twee Moto3 races gingen naar de Brit Scott Ogden (race1) en de Spanjaard David Munoz (race2).

Handige links FIM CEV Repsol Jerez:

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?