FIM CEV Repsol: Kazuki Masaki op pole, 29e startplaats Loran Faber in Catalunya

61
faber
Loran Faber | foto© Kitty Schreuders

De Japanner Kazauki Masaki vertrekt zondag in Catalunya vanaf de pole tijdens de twee te verrijden FIM Junior Moto3 World Championship wedstrijden. De Nederlanders Loran Faber en Ryan van de Lagemaat noteerden tijdens de kwalificatie respectievelijk de 29e en 45e rondetijd.

Op een zeer warm Catalunya circuit werden zaterdag de kwalificaties verreden voor de derde ronde van het FIM CEV Repsol kampioenschap. Onder de deelnemers in de FIM Junior Moto3 World Championship ook de Nederlanders Loran Faber en Ryan van de Lagemaat terwijl Colin Velthuizen en Rick Dunnik dit weekend de Nederlandse eer hoog proberen te houden in de nieuwe European Talent Cup.

Voor de FIM Junior Moto3 World Championship coureurs werden er vrijdag al een aantal vrije trainingen verreden, stonden er zaterdag twee kwalificaties op het programma, kwalificaties waarin de startplaatsen te verdienen waren voor de twee op zondag te verrijden races.

Om 10:35 uur zaterdagochtend gingen de lichten op groen voor de eerste kwalificatie. Ondanks dat de zon al flink zijn best deed op het nabij de stad Barcelona gelegen circuit werden er door de jonge talenten meteen al snelle tijden op de klok gezet.

De Japanner Kazuki Masaki zette in deze sessie een snelste rondetijd op de klok van 1’54.062 – met deze rondetijd zou de Asia Talent Team coureur zich een week eerder als vierde hebben gekwalificeerd voor de Moto3 race van de Catalaanse Grand Prix – voor zijn team- en landgenoot Ai Ogura en de Spanjaarden Jeremy Alcoba, Vicente Perez en Sergio Garcia.

Loran Faber kende een goede eerste kwalificatie sessie. De Dutch Racing Team coureur zette de achtentwintigste rondetijd op de klok en met zijn snelste rondetijd van 1’57.038 behaalde de onlangs 14 jaar geworden Staphorster keurig zijn doelstelling ( het verschil met de snelste man binnen de 3 seconden houden).

Ryan van de Lagemaat kon zijn draai niet vinden tijdens de eerste kwalificatie. De Lagemaat Racing coureur kwam diverse keren binnen om een aantal veranderingen door te voeren maar meer dan een 45e rondetijd zat er niet in voor de jonge Nederlander die over een week zijn debuut mag maken tijdens de Motul TT Assen.

Tweede kwalificatie
Toen om 13:50 uur de lichten op groen gingen voor de tweede kwalificatie bleek al snel dat de nog hogere temperaturen snellere rondetijden in de weg stonden. Het grootste deel van het veld bleef ongeveer een seconde van zijn eigen snelste tijd uit de eerste sessie verwijderd.  Dat gold in de eerste run ook voor Faber, maar in de tweede run ging het mis voor de Dutch Racing Team coureur toen een voor hem rijdende coureur plots en op een vreemd punt van het gas afging. Faber kwam ten val met als gevolg een vroegtijdig einde van de sessie. Ondanks deze schuiver en met slechts elf gereden ronden werd er toch nog een tweeëndertigste rondetijd op de klok gezet.

In tegenstelling tot het grootste deel van het veld wist Van de Lagemaat in de tweede kwalificatie wel zijn eigen snelste tijd uit de ochtendsessie aan te scherpen. Ondanks dat er 0,7 seconde van de tijd af werd gereden moest de Nederlander ook in deze sessie genoegen nemen met de 45e plaats op de lijst.

Deze tweede vrije training werd gedomineerd door het Junior Team Estrella Galicia 0,0 die de eerste drie plaatsen op de lijst innamen; Alcoba was het snelst voor Sergio Carcia en Alonso Lopez.

Startopstelling
Aangezien de snelste tijden in de eerste kwalificatie werd gereden ging de pole naar Masaki voor Ogura en Alcoba.

Faber zakte op de samengestelde lijst naar de 29e plaats terwijl Van de Lagemaat ook op deze lijst de 45e plaats inneemt. Beide Nederlanders schuiven op de startopstelling in ieder geval beide 1 positie op aangezien de als 9e getrainde Tsjech Filip Salac – net als Faber ook actief in de Red Bull MotoGP Rookies Cup – bij een crash in de tweede kwalificatie zijn bovenbeen brak en derhalve zondag niet aan de start zal verschijnen. Het spreekwoord ‘een geluk bij een ongeluk’ gaat hier op voor Van de Lagemaat die hiermee zeker is voor deelname aan de race – de snelste 44 coureurs kwalificeren zich voor de race.

European Talent Cup
Naast Colin Velthuizen is ook de normaalgesproken in de NEC Moto3 klasse uitkomende Rick Dunnik aanwezig in Catalunya. Dunnik werd met de 20e rondetijd de best geklasseerde Nederlander terwijl Colin Velthuizen tijdens de twee kwalificaties de 22e rondetijd op de klok wist te zetten.

Wedstrijden
In tegenstelling tot de eerste twee FIM CEV Repsol weekenden komen de Moto3 coureurs zondag twee keer in actie. De eerste wedstrijd staat om 11:00 uur op het programma terwijl de tweede wedstrijd om 14:00 uur van start zal gaan. Tussen de twee Moto3 wedstrijden door gaat de European Talent Cup wedstrijd om 13:00 uur van start. Alle races zullen live te zien zijn via de Eurosport player en het YouTube kanaal van het FIM CEV Repsol : You Tube

 

Handig links FIM CEV Repsol Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
YouTube