FIM CEV Repsol: Nederlanders buiten de punten tijdens finaleweekend in Valencia

314
ryan-van-de-lagemaat
Ryan van de Lagemaat (18) - Valencia | foto© Nico Schneider

Een week na de laatste Grand Prix van het seizoen werd op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia de finaleronde van het 2018 FIM CEV Repsol verreden. Xavier Artigas (ETC), Raul Fernandez (Moto3) en Jesko Raffin (Moto2) werden de nieuwe kampioenen terwijl er tijdens de finaleraces geen punten waren weggelegd voor de Nederlandse deelnemers.

Voorafgaand aan de finaleronde van het FIM CEV Repsol werd bekend dat de Nederlandse deelname opnieuw groter was. Kwamen tijdens de voorgaande ronde de jonge Zonta van den Goorbergh en Kas Beekmans zich al melden bij de vaste groep Nederlanders die dit seizoen als permanente deelnemers ingeschreven staan (Loran Faber, Ryan van de Lagemaat, Colin Velthuizen, Ruben Bijman, Rick Dunnik), voor de finaleronde kwamen daar ook nog eens Finn de Bruin (Moto3) en voormalig Dutch Superbike coureur Nelson Rolfes (moto2) bij.

Vrije trainingen
In tegenstelling tot voorgaande wedstrijdweekenden stonden er dit weekend in Valencia alleen maar op vrijdag een aantal vrije trainingen op het programma. Voor Loran Faber liepen deze vrije trainingen niet geheel volgens plan. De Dutch Racing Team coureur kwam al in de derde ronde van de eerste vrije training ten val op een nog grotendeels natte baan. De jonge Staphorster werd met een flinke highsider van zijn Honda geworpen waarbij hij hard met zijn schouder op het asfalt terecht kwam. Direct was duidelijk dat er sprake was van een gebroken sleutelbeen en dat het weekend voorbij was voordat deze goed en wel was begonnen. Niet alleen voor Faber een grote teleurstelling maar ook voor het Dutch Racing Team een domper op en een vroegtijdig einde van een tijdperk. Het Nederlandse talententeam stopt namelijk na dit seizoen, en door de crash van Faber kwam het afscheid dus ongewild twee dagen eerder dan gepland.

Zonta van den Goorbergh – Valencia | foto© Nico Schneider

Kwalificaties
Zaterdag stonden er voor alle categorieën twee kwalificaties op het programma. In de ETC klasse werden de kwalificaties gezien het grote aantal inschrijvingen (56) zelfs in twee groepen verreden. Met een achttiende rondetijd werd Zonta van den Goorbergh in de ETC klasse de best geklasseerde Nederlander. Ruben Bijman (23), Kas Beekans (27) Rick Dunnik (35), Colin Velthuizen (40) wisten zich ook allen rechtstreeks te kwalificeren.

In de Moto3 klasse kwalificeerde Ryan van de Lagemaat zich als zevenentwintigste terwijl Finn de Bruin zich met een drieënveertigste rondetijd ook wist te kwalificeren voor de race in deze zeer competitieve klasse.

Veteraan Nelson Rolfes, dit weekend als gast- en testrijder uitkomend voor het Britse Nykos Racing team, wist zich keurig binnen de 107% limiet te kwalificeren. De coureur uit Emmen mocht zondagmiddag als negentiende van de 23 gekwalificeerde coureurs plaats nemen op de startgrid.

Races
Voor de Moto3 coureurs stonden er dit weekend twee races op het programma. In deze twee races moest de titelstrijd nog beslist worden. Raul Fernandez en Manuel Pagliani maakten beiden nog kans op de 2018 Moto3 Junior World Championship titel. Tot een gevecht op de baan kwam het echter niet, Pagliani verscheen namelijk niet aan de start en toen deze bevestiging er eenmaal was kon Fernandez tot kampioen gekroond worden.

De winst in de eerste race ging naar de Japanner Ai Ogura voor Jeremy Alcoba en de reeds tot kampioen gekroonde Fernandez. De Bruin was de enige Nederlander die aan de finish kwam, de normaalgesproken in de Yamaha R3 Cup uitkomende en 2018 kampioen in deze klasse eindigde als tweeëndertigste en laatste. Van de Lagemaat kwam na een goede start en sterk begin van de race helaas niet aan de finish, dit vanwege een technisch probleem (geen remdruk meer).

De tweede race twee ronden voor het einde vroegtijdig afgebroken vanwege een crash waarbij één van de coureurs even kort op de baan bleef liggen en medische assistentie nodig had. De doorkomst bij de voorgaande ronde werd als uitslag geteld en op dat moment was het Sergio Carcia die als eerste de finish was gepasseerd voor Ogura en de verrassing van een week geleden in de Moto3 klasse Can Oncu. (de Turk won vorige week op hetzelfde circuit bij zijn Moto3 debuut in de Grand Prix meteen zijn eerste race).

Van de Lagemaat kende opnieuw een sterke start van de race, een val van de voor hem rijdende Jason Dupasquier zorgde er voor dat de Lagemaat Racing coureur in een poging de Zwitser te ontwijken door het gravel moest en daarbij de nodige tijd verloor. Ondanks deze tegenslag passeerde Van de Lagemaat nog wel als vierentwintigste de finishlijn.

Dat De Bruin een snelle leerling is bleek in deze race, de Nederlander wist zich in deze tweede race van de dag en tevens zijn tweede Moto3 race al aanzienlijk beter te handhaven in het sterke deelnemersveld en de aansluiting te houden bij de laatste twee coureurs in het veld. De met nummer 4 acterende De Bruin passeerde in deze race als eenendertigste de finish.

ruben-bijman
Ruben Bijman (17) – Valencia | foto© Nico Schneider

ETC
De European Talent Cup wedstrijd werd net als de tweede Moto3 race middels een rode vlag situatie onderbroken. In tegenstelling tot de Moto3 race was er ten tijde van de rode vlag nog geen 2/3 van de race verreden waardoor er opnieuw gestart werd over een sprintrace van slechts vijf ronden.

In het eerste deel van de race kenden zowel Bijman als ook Van den Goorbergh beide een bijzondere goede start. Terwijl Van den Goorbergh een foutje maakte, even wijd ging even door het gravel moest, daarbij veel tijd verloor en een groot aantal plaatsen terugviel leek Bijman goede kans te maken op punten. Helaas zorgde een rode vlag situatie ervoor dat alles voor niets was en er overnieuw begonnen moest worden in een race over slechts vijf ronden.

Bij de start was het meteen dringen geblazen en gaf men elkaar geen duimbreed toe in een sprint over vijf ronden richting de finish. Het was uiteindelijk Victor Rodiguez die aan het langste eind trok en als eerste de eindstreep passeerde voor José Rueda en Adriaan Fernandez.

Bijman kende ook in deze korte race opnieuw een goede start en knokte wederom in een groep dit streed voor de punten. Dit lukte de Ernst Dubbink Eveno Racing coureur uiteindelijk net niet, maar met de zeventiende plaats werd Bijman wel de best geklasseerde Nederlander.

Velthuizen passeerde als zesentwintigste de finish vlak voor Van den Goorbergh (27) en Dunnik (28) terwijl de jonge Beekmans in deze race genoegen moest nemen met de zesendertigste plaats.

Nelson Rolfes – Valencia | foto© Nico Schneider

Moto2
Terwijl Jesko Raffin de titel al op zak had ging de winst in de laatste wedstrijd van het seizoen naar de Spanjaard Edgar Pons voor Hector Garzo en Tommaso Marcon. Gast-, test- en de met een wildcard aan de start verschijnende Nederlander Nelson Rolfes passeerde als zeventiende de zwart/wit geblokte vlag.

Update: Na afloop werden de als derde en vierde gefinishte Marcon en Marc Alcoba beide gediskwalificeerd. Het tweetal vocht een verbeten strijd uit in de laatste meters naar de finish waarbij lichamelijk contact niet werd geschuwd. De wedstrijdleiding kon het voorval niet waarderen en haalde het tweetal na afloop uit de uitslag. De als vijfde geeindigde Raffin kreeg hierdoor alsnog een podiumplaats toegewezen terwijl Rolfes van de zeventiende naar de vijftiende plaat opschoof en daarmee dus het enige Nederlandse punt wist te scoren tijdens deze finaledag.