FIM CEV Repsol Portimão: WK-punten voor Zonta van den Goorbergh

2810
fim-cev-repsol-portimao
Start FIM CEV Repsol Moto3 race Portimão | foto© OnePercent Magazine

De vierde ronde van het FIM CEV Repsol in Portimão zit erop. De winst in de vier verreden races gingen zondag naar Xabi Zurutuza (ETC) en Joel Kelso (Moto3) terwijl Alex Escrig (Moto2) de dubbel wist te scoren. Zonta van den Goorbergh (Moto3) werd met de dertiende plaats de best geklasseerde Nederlander.

Dit weekend was het FIM CEV Repsol voor de vierde ronde van het seizoen te gast op het Portugese Autódromo Internacional do Algarve. Maar liefst zes Nederlandse deelnemers, te weten Zonta van den Goorbergh, Collin Veijer, Jorel Boerboom, Sander Kroeze, Owen van Trigt en Matthew Ruisbroek reisden af naar het Portugese circuit.

Nadat er donderdag en vrijdag al de nodige vrije trainingen werden, er zaterdag in Portimão voor alle categorieën twee kwalificaties op het programma stonden er zondag een viertal races op het programma.

European Talent Cup
Voor de jongste talenten van het FIM CEV Repsol stond er zondag één race op het programma en deze werd gewonnen door de Spanjaard Xabi Zurutuza voor zijn landgenoten Brian Uriarte en Maximo Martinez.

De enige Nederlander in deze race, Owen van Trigt werd als eenendertigste afgevlagd. Voor Matthew Ruisbroek eindigde het Portugese weekend op zaterdag tijdens de Last Chance race, maar ondanks dit kunnen beide jonge landgenoten terugkijken op weer een zeer leerzaam weekend waarin veel kilometers werden afgelegd in dit zeer competitieve European Talent Cup veld.

FIM Moto3 Junior World Championship
Ook voor de Moto3 coureurs dit weekend maar slechts één race. Nadat de lichten om 14:00 uur lokale tijd op groen gingen ontstond er meteen een verbeten gevecht voorin het veld maar al na een paar ronden ging het mis toen een drietal coureurs ten val kwamen en de wedstrijdleiding besloot de rode vlag te tonen.

Na een korte onderbreking werd de wedstrijd hervat voor een race over slechts tien ronden. De Australiër Joel Kelso, tijdens de onlangs verreden Dutch TT nog als invaller actief in e Moto3 klasse, trok aan het langste eind door in een spannende laatste ronde Daniel Holgado en Marcos Uriarte achter zich te houden en als eerste de finish te passeren.

Zonta van den Goorbergh werd op de dertiende plaats de best geklasseerde Nederlander. De coureur uit Breda sloot hiermee een sterk gereden Portugees weekend af met drie WK-punten. Voor Collin Veijer, die vanaf de drieëntwintigste plaats op de grid aan de race moest beginnen, werd het een moeizame race. De 16-jarige Staphorster wist in de ingekorte race nog wel een aantal plaatsen te winnen maar meer dan een zeventiende plaats zat er in deze race niet in.

Moto2
Voor de coureurs uit de gecombineerde Moto2 & Superstock 600 klasse stonden er zondag twee races op het programma. De winst in de eerste race van de dag ging naar Fermin Aldequer voor zijn teamgenoot Alonso Lopez en Adam Norrodin. De Duitser Lukas Tulovic, normaalgesproken ook één van de frontrunners in deze klasse kwam tijdens de race op de derde plaats rijdend ten val.

Jorel Boerboom eindigde in deze race, na het moeten doen van een tweetal long lap penalty’s, als negentiende en laatste op een ronde van de winnaar. Deze klassering was goed voor de twaalfde plaats van de aanwezige Moto2 coureurs.

Alex Escrig werd op de negende plaats algemeen de best geklasseerde Superstock 600 coureur. Sander Kroeze passeerde als vijftiende algemeen de finish, de coureur uit Musselkanaal eindigde hiermee als vijfde in de Superstock 600 categorie.

In de tweede race van de dag maakten Aldequer en Lopez er onderling een spannend gevecht van voor de overwinning. In de voorlaatste ronde ging Lopez echter in de fout, kwam daarbij even naast de baan terecht om vervolgens op de derde plaats rijdend terug te keren op de baan.

Aldequer reed vervolgens zonder problemen naar zijn tweede overwinning van de dag terwijl Xavier Cardelus de tweede plaats in de slotfase in de schoot geworpen kreeg en Lopez dus genoegen moest nemen met de derde plaats.

Jorel Boerboom kwam als zeventiende algemeen over de finish, een positie die goed was voor de elfde plaats van de deelnemende Moto2 coureurs.

Kroeze passeerde in deze race als veertiende algemeen de finish, een positie die goed was voor de vierde plaats in de Superstock 600 klasse. De winst in deze klasse ging opnieuw naar Escrig.

Volgende races
De eerstvolgende FIM CEV Repsol ronde wordt in het weekend van 23 t/m 25 juli verreden op het Motorland Aragon circuit.