FIM CEV Repsol: Spannende races tijdens tweede ronde in Valencia

76
zonta-van-den-goorbergh
Zonta van den Goorbergh (84) - FIM CEV Repsol 2019 | foto© Nico Schneider

Dit weekend werd op het Ricardo Tormo Circuit in Valencia de tweede ronde verreden van het FIM CEV Repsol. Aan de start opnieuw een viertal Nederlanders te weten Ryan van de Lagemaat, Zonta van den Goorbergh, Kas Beekmans en Justin Fokkert.

De tweede ronde van de FIM CEV Repsol op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia zorgde dit weekend voor een aantal spannende races. Yuki Kunii (Asia Talent Team) en Ryusei Yamanaka (Junior Team Estrella Galicia 0.0) deelden de overwinningen in het FIM Moto3 Junior World Championship, Edgar Pons (Baiko Racing Team) won de Moto2 race en Izan Guevara (Cuna de Campeones) scoorde een dubbele zege in de European Talent Cup.

Moto3
In de Moto3 klasse stond Ryan van de Lagemaat als enige Nederlander aan de start. De Lagemaat Racing coureur kwalificeerde zich zaterdag als tweeëndertigste. Na afloop was Lagemaat niet helemaal tevreden met het resultaat, dit vanwege het feit dat tijdens de eerste kwalificatie de set-up niet naar tevredenheid werkte. In de tweede kwalificatie bleek het euvel opgelost maar in deze sessie bleken de omstandigheden niet zo goed als tijdens de eerste sessie. Ondanks dat de Nederlander zijn eigen snelste rondetijd nog wel aan wist te scherpen zat er niet meer in dan P32.

Zondag tijdens de eerste race scoorde Van de Lagemaat een eenentwintigste plaats terwijl hij in de tweede race van de dag als twintigste de finish passeerde.

De eerste Moto3 race van de dag werd gewonnen door de Japanner Yuki Kunii voor de Spanjaard Jeremy Alcoba en de Italiaan Davide Pizzoli. De tweede race van de dag werd ook een Japanse aangelegenheid, dit keer won Ryusei Yamanaka voor landgenoot Kunii en de Spanjaard Daniel Holgado.

European Talent Cup
In de ETC klasse stonden ook dit weekend weer drie jonge Nederlandse talenten aan de start, te weten Zonta van den Goorbergh, Kas Beekans en Justin Fokkert. Tijdens de kwalificaties was Van den Goorbergh de best geklasseerde landgenoot. De Team Super B coureur kwam uit in de B-Groep waarin hij de dertiende rondetijd op de klok wist te zetten.

Beekman en Fokkert waren voor de kwalificaties ingedeeld in de A-Groep, Beekmans kwalificeerde zich in deze groep als zeventiende terwijl Fokkert na twee kwalificaties als zevenentwintigste op de lijst vermeld stond.

Voor Van den Goorbergh betekende dit een tweeëntwintigste en voor Beekmans een negenentwintigste plaats op de startgrid. Voor Fokkert bleek het helaas net niet voldoende om zich te kwalificeren voor de twee hoofdraces.

De eerste race zondag leverde voor Van den Goorbergh een zeventiende plaats op terwijl Beekmans als zevenentwintigste de finish passeerde. In de tweede race was Van den Goorbergh opnieuw dichtbij de punten en kwam hij als achttiende over de finish, Beekmans moest in deze race genoegen nemen met de tweeëndertigste plaats.

Beide races werden zondag gewonnen door de Spanjaard Izan Guevara. In de eerste race mochten zijn landgenoot Fermin Aldeguer en de Duitser Dirk Geigner na afloop als tweede en derde mee naar het podium. Tijdens de tweede race was David Munoz die achter Guevara tweede werd terwijl Geigner voor de tweede keer deze dag na afloop van de race de derde plaats op het podium mocht betreden.

ETC Serie 2 race
Aan het einde van de dag kwamen de ETC-coureurs die zich zaterdag niet hadden weten te kwalificeren voor de race nog in actie tijdens een Serie 2 ETC race. De vierentwintig niet gekwalificeerde coureurs maakten er een spannende wedstrijd van en het was na zeventien ronden de Spanjaard David Alonso die het snelst was en als winnaar werd afgevlagd voor zijn landgenoot Mario Mayor en de Italiaan Maatia Volpi. Justin Fokkert passeerde in deze race als vijftiende de finish.

Zonta van den Goorbergh: “Tijdens de kwalificaties kregen we niet helemaal wat we verdiend hadden. In de B-Groep werden duidelijk snellere rondetijden gereden, hierdoor hadden we eigenlijk een paar plekken naar voren kunnen staan. Tijdens de eerste race waren mijn rondetijden best wel goed, daar was ik zeker tevreden mee. Zeventiende worden op slechts twee seconden van de punten, daar moeten we op dit moment tevreden mee zijn. Ook in de tweede race waren mijn rondetijden goed, vanaf de negende rij op de grid een paar plaatsen weten te stijgen en als achttiende de finish gepasseerd. Een iets betere kwalificatie en er hadden vandaag punten ingezeten. Nu gaan we ons voorbereiden op de eerste Red Bull MotoGP Rookies Cup race komend weekend tijdens de Spaanse Grand Prix op het circuit van Jerez.”

Kas Beekmans: “Het ging vanaf de eerste trainingsdag goed in Valencia. Ik heb veel geleerd en progressie gemaakt op de motor. De samenwerking met het team ging super. In de eerste race kon ik mee met een hele grote groep. Mijn rondetijden waren goed, al maakte ik nog wel wat kleine foutjes. Hierdoor moest ik een aantal keer een klein gat dichtrijden, maar dit lukte mij telkens. Ik was erg tevreden over deze wedstrijd en begon daardoor ook met een goed gevoel aan de tweede race. Mijn start was weer goed, maar daarna miste ik het juiste gevoel met de motor en kwam ik een aantal keer bijna ten val. Dit was geen goede race, maar al met al ben ik erg tevreden over dit weekend en dat geeft vertrouwen voor de komende wedstrijden!’”

Justin Fokkert: “Na mijn drie crashes tijdens de voorgaande races in Estoril miste ik in het begin van het weekend hier het vertrouwen. Het ging in elke training beter maar kwam uiteindelijk nog wel iets te kort om me te kwalificeren voor de races. Ondanks dit kan ik relatief gezien tevreden terugkijken op dit weekend. Ik heb zeker nog wat stappen te maken en daar ga ik mij de komende tijd op richten. Ik heb veel geleerd dit weekend en weer wat progressie geboekt. Op naar de volgende race, een race in het weekend van 31 mei- 02 juni op het TT Circuit Assen.”

 

Handige links FIM CEV Repsol Valencia 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag