FIM CEV Repsol: Wisselend succes Nederlanders in warm Catalunya

98
faber
Loran Faber | foto© Kitty Schreuders

De derde ronde van het FIM CEV Repsol vond dit weekend plaats op het nabij Barcelona gelegen Catalunya circuit. Loran Faber (22e en 20e in Moto3) en Rick Dunnik (18e in European Talent Cup) werden de best geklasseerde Nederlanders.

Moto3 race 1
Bij de start was het Dennis Foggia die de leiding nam voor Jeremy Alcoba terwijl Loran Faber na vanaf de 24e plaats op de grid te zijn gestart na de eerste ronde als 23e door terwijl Ryan van de Lagemaat de 38e plaats innam.

In het verloop van de race ontstond er een kopgroep van 8 rijders terwijl Faber in een groep terecht kwam die streed voor de 21e plaats in de wedstrijd.

Terwijl de kopgroep vooraan een aantal keren uit elkaar viel gingen in de slotfase vijf rijders de strijd aan voor de zege in deze race terwijl Faber zich kranig weerde in de groep die inmiddels streed voor de 19e plaats in de race.

Vooraan het veld kwam Foggia na 16 ronden als eerste over de finish gevolgd door Alfonso Lopez, Jaume Masia, Sergio Garcia en de van pole vertrokken Kazukli Masia. De voor het Junior VR46 Racing Team uitkomende winnaar kreeg even later echter een bitter pil te slikken toen hij door de wedstrijdleiding 9 plaatsen werd teruggezet in de uitslag vanwege het buiten de lijn komen in de slotfase van de race.

Lopez werd hierdoor tot winnaar uitgeroepen terwijl Masia en Garcia als tweede en derde mee mochten naar het podium.

Faber, die een sterke race reed, begon als 19e aan de laatste ronde om uiteindelijk als 22e de eindstreep te passeren. Een fantastische prestaties voor de jonge Dutch Racing Team coureur die hiermee liet zien een grote stap te hebben gemaakt vergeleken met de twee voorgaande races.

Voor Van de Lagemaat werd het een moeilijke race, nadat de Van de Lagemaat Racing coureur zijn draai al niet kon vinden liep het ook in deze 16 ronden tellende wedstrijd niet naar wens. De Nederlander, die komende week met een wildcard deel zal nemen aan de Moto3 race van de Motul TT Assen, eindigde als 32e en voorlaatste in deze race.

Moto3 race 2
Zonder de Italiaan Matteo Ghidini en de Japanner Ai Ogura – beiden ondervonden teveel hinder van hun in de eerste race opgelopen blessures – en met een Marc Garcia die net op tijd vanuit de pitlane aan de warm-up lap kon beginnen ging om klokslag 14:00 uur de tweede Moto3 race van de dag van start.

Bij de start was het Alcoba die de leiding nam voor Garcia en Foggia terwijl Faber een minder goede start kende en na de eerste ronde slechts als 34e doorkwam, drie plaatsen voor Van de Lagemaat.

Ondanks een groot aantal crashes – mede veroorzaakt door de extreem warme omstandigheden – ontstond er vooraan het veld een kopgroep van twaalf rijders terwijl Faber zich ronde na ronde verder naar voren wist te knokken en halverwege de wedstrijd in een groep belande die streed voor de 22e plaats in de race. Van de Lagemaat wist ook een aantal plaatsen te winnen door als 30e door te komen in een groep die streed voor de 28e plaats in de race.

Ondanks dat er in de slotfase nog geen zinnig woord gezegd kon worden wie er met de winst vandoor zou gaan in deze race was het Garcia die na 16 ronden als eerste de finish passeerde voor Foggia, Masia, Masaki en Rory Skinner. Allen passeerden binnen 0,638 seconde van de winnaar de finish.

Achter de eerste groep leek Faber zijn draai steeds beter en beter te vinden. Ondanks zijn slechte start wist de Dutch Racing Team coureur zich op te werken naar de 18e positie in de race. De Staphorster mengde zich uitdrukkelijk in de strijd binnen de groep die uiteindelijk streed voor de 16e plaats in de wedstrijd. Na 16 ronden werd de 20e positie zijn deel.

Na een moeilijk weekend kon Van de Lagemaat het weekend in Catalunya toch nog met een enigszins goed gevoel afsluiten door een redelijke tweede race te rijden. De Lagemaat Racing coureur passeerde als 25e de finish, een uitslag waarmee de jonge Nederlander gezien de problemen gedurende het weekend tevreden mee was.

European Talent Cup
Voor de jonge talenten in deze nieuwe standaard klasse binnen het FIM CEV Repsol stond er zondag één wedstrijd op het programma. Rick Dunnik en Colin Velthuizen zouden normaalgesproken de Nederlandse eer hoog houden in deze race. Het liep helaas anders, Velthuizen verscheen niet aan de start na een klein ongelukje tijdens de warm-up. Velthuizen wilde zondag na afloop van de warm-up een proefstart maken, hij lette echter niet goed op en reed terwijl hij langzaam rijdend op weg was naar de startplaats achter op een collega coureur. Ondanks dat het in eerste instantie mee leek te vallen bleek een pijnlijke knie deelname aan de race in de weg te staan.

Dunnik werd hierdoor de enige Nederlander die van start ging, en de HDRacing coureur deed dat in eerste instantie niet onverdienstelijk. Terwijl er vooraan het veld een kopgroep ontstond die streed voor een overwinning kwam Dunnik in de groep terecht die streed voor de tiende plaats in de race. Na een ijzersterk begin viel de Staphorster vanaf halverwege de race steeds verder terug.

Terwijl de pas 12 jarige Spanjaard Iker Garcia na 15 ronden als winnaar werd afgevlagd en zijn eerste zege wist te behalen in de klasse kwam Dunnik teleurgesteld als 18e over de finish, dit aangezien een onwillige Honda een beter resultaat in de weg had gestaan (vermogen verlies vanaf halverwege de race).