Home WorldSBK STK1000 FIM Cup Superstock 1000 titel voor De Rosa na bizarre finalerace in...

FIM Cup Superstock 1000 titel voor De Rosa na bizarre finalerace in Jerez

5
Raffaele de Rosa
Raffaele de Rosa | foto© Althea Racing BMW

#JerezWorldSBK – Raffaele de Rosa is de nieuwe FIM Cup Superstock 1000 kampioen. In een bizarre finale die gewonnen werd door Maximilian Scheib behaalde De Rosa een vijfde plaats, wat door het uitvallen van Mercado genoeg was voor de titel. Lucas Mahias en Toprak Razgatlioglu werden tweede en derde. Wayne Tessels was op de dertiende plaats de best geklasseerde Nederlander.

Met zeven punten voorsprong op Raffele de Rosa zou Leandro Mercado het gevecht om het de FIM Cup Superstock 1000 titel in Jerez beginnen, maar het liep heel anders voor de Ducati-rijder. Al in de verkenningsronde gaf zijn machine de geest in de Dry Sac bocht achterop het circuit. Ondanks de hulp van de officials kreeg de Argentijn zijn motor niet meer aan de praat. Met maar één machine beschikbaar zat er voor hem niets anders op om de titelstrijd vanuit de pitbox te aanschouwen.

De Rosa vertrok vanaf de derde plaats aan de race waarin hij minimaal achtste zou moeten worden voor de titel. Vanaf de pole was het Roberto Tamburini die goed vertrok en direct de leiding in handen nam. Vanaf de vierde plaats kwam de oorspronkelijke poleman Maximilian Scheib al snel opzetten.

De Chileen werd na de kwalificatie die hij als snelste afsloot drie plaatsen terug gezet door een ongeoorloofde remcilinder, maar in de race toonde hij zich opnieuw de snelste man. Hij greep binnen twee ronden de leiding en gaf die lange tijd niet meer uit handen. Alleen in de slotfase liet hij Yamaha-rijder Lucas Mahias nog dicht naderen nadat Scheib een ronde te vroeg aan de finish dacht te zijn.

In de laatste bocht van de laatste ronde sloeg Mahias toe met een poging de winst te pakken, maar met een betere drive richting de streep wist Scheib op het rechte stuk terug te slaan. Met minimaal verschil won de CEV Superbike coureur de race voor Mahias.

Acter de rug van de twee leiders had Toprak Razgatlioglu zich opgewerkt naar de derde plaats, vanaf de zeventiende plaats op de grid. De turk hield daarbij Roberto Tamburini van zich af.

Na een moeilijke start van de race begon ook Raffaele de Rosa aan een opmars. De Italiaan was in de beginfase rond de zevende plaats te vinden, met serieuze druk van achteren die zijn titelaspiraties bedreigden. In de slotfase werkte de BMW-rijder zich echter los van zijn achtervolgers, om uiteindelijk Ricardo Russo nog te passeren voor de vijfde plaats in de race. Dit was ruim genoeg om Leandro Mercado van zijn titel te ontdoen.

Ook de twee Nederlandse deelnemers kenden een goede laatste race van het seizoen. Wayne Tessels kende een solide start vanaf de twintigste plaats, waarbij hij al snel aansloot in een groep die vocht om de elfde plek. In deze groep moest de Nederlander alleen Mantovani en Massei voor zich dulden, waardoor hij beslag legde op de dertiende positie en drie punten meer terug mag nemen naar Nederland.

Rob Hartog had een fantastische start van de race waarin hij maar liefst zes plaatsen winst boekte om uit te komen op de negentiende plaats. De Kawasaki coureur wist deze positie vast te houden, maar door enkele uitvallers finishte hij uiteindelijk op de zeventiende plaats.