Na het inmiddels veelbesproken incident dat onlangs plaatsvond tijdens de Moto2 race in Misano, waarbij Romano Fenati op hoge snelheid de rem van Manzi in kneep, gaan er nu geruchten dat Dorna baas Carmelo Ezpeleta de Italiaan zo snel mogelijk weer terug wil zien als coureur in het wereldkampioenschap.

De onbezonnen actie van Romano Fenati tijdens de Moto2 race op het Misano World Circuit Marco Simoncelli haalde de afgelopen twee weken het wereldnieuws en was binnen de sport veelvuldig het gesprek van de dag. De actie, waarbij de Italiaan op hoge snelheid met zijn linkerhand de rem inkneep van landgenoot Stefano Manzi, werd tijdens de race meteen al bestraft middels een zwarte vlag waarna de race directie hem daarna voor de actie een schorsing van twee races oplegde.

De commentaren waren vervolgens niet van de lucht, hetgeen leidde tot een reeks van andere straffen. Zo werd Fenati een dag later ontslagen door zijn Marinelli Snipers Team, verscheurde MV Agusta – Forward Racing zijn even daarvoor getekende contract voor 2019, ontnam de Italiaanse motorsportbond hem per direct zijn racelicentie en kwam de FIM met een persbericht dat men Fenati had verzocht zich te melden op het FIM-hoofdkantoor in Zwitserland.

Dat gesprek op het hoofdkantoor van de FIM heeft inmiddels plaatsgevonden en werd Fenati de afgelopen weken nagenoeg door iedereen aan de schandpaal genageld, na het gesprek met de FIM lijkt de gehele kwestie in een ander daglicht komen te staan en lijken zowel de FIM als ook Dorna zich te willen bekommeren om de mens Fenati.

Lees ook: Romano Fenati geschorst voor twee Grand Prix weekenden
Lees ook: Marinelli Snipers Team ontslaat Romano Fenati
Lees ook: Romano Fenati: ‘Mijn excuses aan de hele sportwereld’
Lees ook: MV Agusta en het Forward Racing Team: ‘Romano Fenati exit’
Lees ook: Romano Fenati trekt zich terug uit de motorsport
Lees ook: Romano Fenati: Italiaanse motorsportbond trekt per direct licentie in

Voorafgaand aan het gesprek had de FIM al aangegeven Fenati niet aan de schandpaal te willen nagelen maar de Italiaan te willen spreken om een duidelijker beeld te krijgen van het voorval. Hoewel er officieel geen mededelingen werden gedaan over hetgeen er tijdens de ontmoeting op het FIM-hoofdkantoor besproken is hebben goed ingelichte bronnen aan de Italiaanse website gpone.com laten weten dat men Fenati in wil gaan zetten in een campagne waar men de motorsport en veiligheid op de baan wil gaan promoten. De inzet van Fenati hierbij wordt gezien als een soort taakstraf waarbij de hoop is dat de Italiaan hierin laat zien zijn lesje geleerd te hebben en op hetzelfde moment zijn eigen imago enigszins kan herstellen.

Ook Carmelo Ezpeleta schijnt zijn steentje bij te willen dragen, hij wil de Italiaan het liefst zo snel mogelijk weer terugzien als coureur op de circuits. De Spaanse Dorna CEO hoopt dat dit al tijdens de Japanse Grand Prix in Motegi het geval zal zijn, de eerste Grand Prix nadat Fenati’s schorsing van twee races erop zit. Hiermee geeft de Dorna baas een stevig statement af naar de allerlei andere instanties waaronder de twee teams, de Italiaanse bond en lijkt het erop dat hij hiermee samen met de FIM wil laten zien dat men de zondagmiddag in Misano opgelegde straf van twee races door de FIM stewards intact wil laten.

Of we Fenati binnenkort ook daadwerkelijk weer aan de start zullen zien is vooralsnog een grote vraag, Fenati is immers ontslagen door het Marinelli Snipers Team en zij hebben inmiddels de Spanjaard Xavier Cardelus al tot aan het einde van het seizoen als vervanger aangetrokken. Hoe dan ook, Ezpeleta heeft duidelijk aangegeven dat hij de Italiaanse Moto2 coureur terug wil zien in het kampioenschap en dat hij een oplossing zal gaan vinden.

Wil de Dorna baas hiermee zijn eigen imago of dat van Fenati oppoetsen, zal het een middel zijn om nogmaals te willen laten zien wie het nu echt voor het zeggen heeft binnen het MotoGP wereldkampioenschap, zal hij het gebruiken als een kant en klare maaltijd voor de media die hier natuurlijk massaal op zullen duiken, of zal het menselijke aspect hierbij dit keer daadwerkelijk een rol spelen?

We zijn benieuwd of Fenati daadwerkelijk een tweede, of misschien kunnen we beter zeggen een derde, kans zal krijgen, jullie ook?

 

Handige links Gran Premio Movistar de Aragón:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App