FIM EWC: Yoshimura SERT Motul wint 2021 editie Bol d’Or

1600
sylvain-guintoli
Sylvan Guintoli - Yoshimura SERT Motul | foto© Suzuki Racing

De 2021 editie van de Bol d’Or is gewonnen door Yoshimura SERT Motul, het officiële Suzuki fabrieksteam. In de 24 uur tellende race, waarin meer dan de helft van de teams de finish niet haalde, ging de tweede plaats naar Moto Ain en passeerde BMRT 3D Maxxess Nevers als derde de finish waarmee zij tevens winnaar werden van de Superstock klasse.

De 2021 editie van de Bol d’Or is uitgelopen op een ware slijtageslag, een slagveld waar slechts 20 van de 41 gestarte teams de finish wisten te halen. Wissselende weersomstandigheden op Circuit Paul Ricard in Le Castellet zorgden ervoor dat veel favorieten voortijdig de race moesten verlaten.

Nadat Yoshimura SERT Motul (Xavier Simeon, Sylvain Guintoli en Gregg Black) vanaf de pole aan de race mochten beginnen zagen de Suzuki mannen hun Kawasaki, BMW, Yamaha, Ducati en Honda collega’s allemaal voortijdig de race verlaten. Het drietal stuurde hun Suzuki dan ook onbedreigd naar de overwinning.

Het is de achttiende overwinning voor Suzuki tijdens de Bol d’Or, maar niet vaak zal men de winst naar zich toe hebben getrokken met zo’n dominante en gigantische voorsprong. De winnaars hadden na 24 uur maar liefst een voorsprong van 19 ronden op het Moto AIN-team (Randy de Puniet, Robin Mulhauser en Roberto Rolfo) dat met de tweede plaats haar beste klassering wist te scoren op het 5,673 kilometer lange circuit.

Een ander Yamaha-team completeert het EWC-podium, want VRD IGOL Experiences (Florian Marino, Nico Terol en Florian Alt) behaalde de derde plaats in de EWC-klasse, hoewel ze slechts als zesde de finish passeerden.

Superstock klasse
Het BMRT 3D Maxxess Nevers (Cyril Eruam, Hugo Fragirardet en Regis Frastolz) verraste door als derde de finish te passeren. Het Kawasaki team werd hiermee tevens het best geklasseerde Superstock team. Opvallend was ook dat de teams die als vierde en vijfde de eindstreep passeerden beiden ook Superstock teams waren. RAC41-Chromeburner (Wayne Tessels, Chris Leesch en Grégory Fastré) greep Hiermee de tweede plaats in de Superstock klasse terwijl No Limits Motor Team (Kevin Calia, Luca Scassa en Alexis Masbou) in deze klasse de derde en laatste podiumplaats voor zich opeisten.

Voor Team Bolliger Switzerland #8 (Nigel Walraven, Jan Bühn en Nico Thöni) duurde het avontuur op het Zuid-Franse circuit slechts 106 ronden waarmee het Zwitserse team het derde team werd dat de wedstrijd vroegtijdig moest verlaten.

Ander bekende teams die de finish niet wisten te halen waren o.a. WeBike SRC Kawasaki, F.C.C. TS Honda France, BMW Motorrad World Endurance en YART. Mede door het uitvallen van een groot aantal van deze favorieten wist Yoshimura SERT Motul met de winst een belangrijke stap te zetten op weg naar de 2021 wereldtitel. Met nog slechts één wedstrijd weekend te gaan in het Tsjechische Most heeft men de leiding overgenomen in de tussenstand van het kampioenschap en een voorsprong van maar liefst 36 punten op de nummer twee.