FIM JuniorGP Valencia: Spannende races, Van Trigt pakt zijn eerste punten

853
owen-van-trigt
Owen van Trigt | foto© AGR Team

Op het Circuit Ricardo Tormo werd dit weekend de tweede ronde van het FIM JuniorGP World Championship verreden. Zondag tijdens de finaledag stonden er zes races op het programma. Voor de ETC en JuniorGP klasse twee races, de Moto2 en Stock moesten het dit weekend doen met slecht 1 race. Onderstaand alle uitslagen van de racedag.

Evenement: FIM JuniorGP World Championship
Circuit: Circuit Ricardo Tormo Valencia
Categorie: JuniorGP, Moto2 ECh, Stock ECh, ETC
Tijd: 11:00 – 16:40 uur
Sessie: Races
Condities: Zonnig, 26 graden

In de Last Chance Race op zondagochtend voor de ETC klasse moest Kiyano Veijer als achttiende vertrekken. Uiteindelijk wist de jonge Staphorster als dertiende over de finish te komen. Helaas was dit niet genoeg om deel te kunnen nemen aan de twee hoofdraces.

JuniorGP
Ángel Piqueras en Nicola Carraro waren de enige die de snelheid van poleman Joel Esteban konden volgen. Het drietal had een 3 seconden voorsprong op de tweede groep met daarin Lunetta, Almansa en Roulstone die vochten voor de vierde plek. Het was Nicola Carraro die met nog 8 ronden te gaan een long lap penalty kreeg voor het overschrijden van de track limits en hiermee terugviel in de tweede groep. Na nagenoeg de hele race aan de leiding gereden te hebben moest Joel Esteban zijn meerdere erkennen in Ángel Piqueras. Achter dit duo ging het in de laatste ronde mis voor de teamgenoten David Almansa en Marcos Ruda. Luca Lunetta wist in de laatste bocht de laatste podiumplaats voor zich op te eisen. Xabi Zurutuza vocht zich vanaf de laatste startplek naar een 12e positie.

Door een technisch probleem op het circuit zagen we een uitgestelde start van race 2. In de tweede ronde ging het wederom mis voor David Almansa, hij kwam in bocht 4 ten val in een crash waar meerdere coureurs bij betrokken waren. De kopgroep bestond uit drie Aspar Junior Team en twee Estrella Galicia rijders. Met nog 4 ronden te gaan kreeg Joel Esteban een technisch probleem en zijn wedstrijd was over. In de laatste ronde gingen Nicola Carraro en Elia Bartolini samen onderuit. Ángel Piqueras ging er na 16 ronden met de winst vandoor voor Jacob Roulstone en Alvaro Carpé.

Moto2
Carlos Tatay kende een slechte start van de race en viel ver terug nadat hij even stil bleef staan. Harrison Voight en Alex Toledo hadden vanuit de trainingen een long lap penalty meegenomen de race in. Door een crash in bocht 6 kwam er voor Voight een vroegtijdig eind aan de race. Ver achter Senna Agius en Mattia Rato was het een mooi duel voor de laatste plek op het podium. Na een goede comeback was het Carlos Tatay die er uiteindelijk met de derde plaats vandoor ging.

Stock
Door een oliespoor wat in de tweede ronde werd neergelegd door Daniel Brooks kende de race een rode vlag nadat onder andere Eric Fernández vanuit een tweede positie over het oliespoor onderuit ging. Na een lange onderbreking werd de race hervat voor 12 ronden. Hierin was het Daniel Muñoz die voor Eric Fernández en Dino Iozzo over de streep kwam.

ETC
Máximo Quiles moest in race 1 van de 25e plaats starten en kreeg hier bovenop ook nog een long lap penalty voor het langzaam rijden in de kwalificatie. Na 4 ronden gereden te hebben kwam Quiles door als zesde op slechts een halve seconde van de leider om vervolgens een ronde later de leiding over te nemen. Enkele seconden achter Quiles was het een grote kopgroep die vocht voor de overige plaatsen op het podium. Uiteindelijk waren het Guido Pini en Rico Salmela die dit gevecht in hun voordeel wisten te beslissen en tweede en derde werden. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde lag Pini op een vijftiende plaats.

Door de crash die Jesus Rios veroorzaakte in race 1 ontving hij 2x een long lap penalty in race 2. Máximo Quiles sloeg meteen in het begin van de race een gat van meer dan 3 seconden. Met nog 3 ronden te gaan kreeg Guido Pini een long lap penalty wegens het overschrijden van de track limits. Achter Quiles waren het Brian Uriarte en Alberto Ferrandez die het podium compleet maakten.