FIM MiniGP World Final: Tiende plaats algemeen voor Ruben Nijland

713
ruben-nijland
Ruben Nijland | foto© FIM MiniGP

De dagen voorafgaand aan de laatste Grand Prix van het seizoen werd er al volop strijd geleverd op Circuit Ricardo Tormo in Valencia. Dertig jonge wegracetalenten uit tien verschillende landen kwamen namelijk in actie tijdens de FIM MiniGP World Final. Ook Nederland was vertegenwoordigd met een drietal rijders, te weten Ruben Nijland, Levi Flier en Manny van Tilburg.

De 2021 FIM MiniGP World Final was de afsluiting van het eerste seizoen van de FIM MiniGP World Series. Tien landenteams met allen een drietal coureurs zorgden voor een leuk startveld van maar liefst dertig jonge talentvolle wegracecoureurs in de leeftijd klasse van tien tot veertien jaar – de jongste categorie in het Road to MotoGP programma.

Op woensdag stonden er in Valencia eerst een viertal vrije trainingen op programma verdeeld in een A, B en C groep. Tijdens deze vrije trainingen plaatsten de snelste acht coureurs zich meteen voor Q3, de middelste tien voor Q2 terwijl de twaalf minst snelste coureurs uit dienden te komen in Q1.

Aan het einde van de dag stonden de kwalificaties op het programma, een kwalificatie waar in Q1 de snelste vier doorgingen naar Q2, vervolgens in Q2 de snelste vier doorgingen naar Q3. De snelste twaalf coureurs plaatsten zich vervolgens rechtstreeks voor de donderdag te verrijden races terwijl de rest van het veld alsnog een kans kregen tijdens de donderdag te verrijden kwalificatieraces. Tijdens deze twee kwalificatieraces konden de twee snelsten uit Race1 zich alsnog plaatsen voor de drie te verrijden races terwijl in de tweede kwalificatierace alleen de winnaar zich nog bij de reeds gekwalificeerden mocht voegen.

Van de drie Nederlanders wist alleen Ruben Nijland zich woensdag rechtstreeks te plaatsen voor de races. Levi Flier moest donderdag nog in de herkansing terwijl deze eerste FIM MiniGP World Final er voor Manny van Tilburg er al na de eerste dag opzat. Van Tilburg kwam woensdag een aantal keren ten val waarbij hij een handblessure opliep en de circuitarts hem een startverbod oplegde voor de rest van het evenement.

Helaas wist Flier zich donderdagochtend tijdens de kwalificatieraces niet meer te plaatsen voor de drie races waardoor Nijland in de races als enige de Nederlandse eer hoog diende te houden.

Met een achtste plaats in de eerste race, een crash en een DNF in de tweede race en een twaalfde plaats in de Super Finale Race, waar dubbele punten te verdienen waren, eindigde Nijland als tiende in de eindstand. Alle drie races werden donderdag gewonnen door de Spanjaard Izan Rodriquez, hij mag zich dan ook de winnaar noemen van deze FIM MiniGP World Final. De tweede plaats ging naar de Spanjaard Pablo Rodriquez terwijl de derde plaats een prooi werd voor de Italiaan Cristian Borelli.

In het landenklassement ging de winst naar Spanje voor Italie en Team Alpe Adria. Nederland eindigde in dit klassement als zevende.

Conclusie
Tijdens deze eerste FIM MiniGP World Final werd het meer dan duidelijk dat ook in deze competitie de toon gezet wordt door landen als Spanje en Italië. Deze jonge coureurs waren duidelijk een maatje te groot voor de rest van het veld al wist zich af en toe een ander jong talent tussen deze twee grootmachten te mengen. Wat de Nederlanders betreft is er zeker nog het nodige werk aan de winkel om de aansluiting te vinden. Maar ondanks dit hebben de drie jonge Nederlandse talenten een zeer leerzame ervaring meegemaakt, niet alleen op rijtechnisch gebied maar zeer zeker ook op discipline en de manier waarop het ertoe gaat in de echte wereld van de internationale racerij. Het evenement werd georganiseerd door Dorna, de rechtenhouder van het MotoGP wereldkampioenschap, een organisatie waar strenge regels de normaalste zaak van de wereld zijn en waar er voor degene die buiten de lijntjes kleurt geen pardon is. Niet altijd even makkelijk om te accepteren, maar wel een hele goede leerschool voor degene die de top wil bereiken.

Onderstaand de volledige uitslagen van de kwalificaties races en de klassementen.Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter