FIM MotoGP stewards roepen twee coureurs op het matje

48
circuito-de-jerez
Circuito de Jerez – Ángel Nieto | foto© Repsol media

Voor twee coureurs wordt de eerste Grand Prix op de hernieuwde MotoGP kalender in Jerez op voorhand al een bijzondere ervaring. Zij zullen zich namelijk moeten melden bij de FIM MotoGP stewards voor een mogelijke overtreding van het FIM Grand Prix-reglement met betrekking tot het testen en trainingen buiten de Grand Prix weekenden om.

De FIM MotoGP stewards zijn de afgelopen weken op de hoogte gebracht van het feit dat er coureurs zijn die een mogelijke overtredingen hebben begaan van het FIM Grand Prix-reglement met betrekking tot het trainen en testen, in het bijzonder artikel 1.15.1. c) Rider Training and Track, regarding the type of machines permitted for rider training.

Naar aanleiding van de beslissing van de Grand Prix Commissie – gepubliceerd op 27 mei 2020 – mogen coureurs in de Moto3- en Moto2 categorieën in 2020 tot nader order geen privé-testen, hetzelfde geldt voor coureurs in de MotoGP klasse, tenzij ze uitkomen voor een fabrikant die in aanmerking komt voor concessies (KTM en Aprilia). Training- en testbeperkingen voor alle klassen zijn uitdrukkelijk vermeld in artikel 1.15.1 van het FIM Grand Prix-reglement, inclusief details over welke machines mogen worden gebruikt voor trainingen en het beter leren kennen van een bepaald circuit.

In het weekend van 17 t/m 19 juli aanstaande tijdens de Gran Premio Red Bull de España 2020 in Jerez zullen de coureurs (coureurs die mogelijk onlangs gereden hebben op een machine of een circuit dat volgens de regels niet in toegestaan), zich moeten melden. Tijdens een hoorzitting willen de FIM MotoGP stewards betrokken coureurs horen om vervolgens de verdere details goed te kunnen onderzoeken.

Wie de twee coureurs zijn die op het matje worden geroepen is officieel niet bekend, de namen staan in het door de FIM verstuurde persbericht namelijk niet vermeld. Vreemd, heel vreemd aangezien dit de komende tijd voor de nodige speculaties zal gaan zorgen. En ja, de eerste speculaties zijn er inmiddels al, diverse bronnen weten ons inmiddels namelijk al te melden dat Petronas Yamaha SRT coureur Fabio Quartararo één van de twee overtreders zou zijn. De Fransman zou op het circuit van Paul Ricard circuit onlangs getest hebben met een speciaal geprepareerde Yamaha YZF-R1 voorzien van onderdelen die volgens het bovengenoemde FIM reglement niet zijn toegestaan. De naam van de tweede coureur is naar alle waarschijnlijkheid Moto3 coureur Sergio Garcia. Een bevestiging is er zoals al eerder gezegd echter nog niet.

Eén voordeel voor de twee verdachte coureurs; gezien het 30 pagina’s tellende door Dorna opgestelde COVID-19 protocol tijdens de twee eerste Grand Prix weekenden in Jerez kan men letterlijk gezien in ieder geval – gezien de 1,5 meter afstand en de verplichte bubbel waarin men zich slechts mag begeven – geen draai om de oren krijgen. Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App