FIM reageert op besluit Sharni Pinfold om te stoppen met racen

375
sharni-pinfold
Sharni Pinfold | foto© Sharni Pinfold Racing

Sharni Pinfold maakte onlangs via een bericht op social media bekend per direct te stoppen als coureur. De Australische dame gaf als belangrijkste reden voor het besluit het respect voor vrouwen binnen de sport en de vele seksistische opmerkingen die haar ten deel vielen. Het besluit van Pinfold werd wereldnieuws, en ook de FIM heeft nu middels een officieel statement gereageerd op het trieste nieuws.

Lees ook: Sharni Pinfold stopt per direct met racen vanwege vele seksistische opmerkingen

Onderstaand het statement van de FIM:
De FIM volgt de situatie op de voet naar aanleiding van de verklaring van de Australische rijder Sharni Pinfold op sociale media, een verklaring die sterke emoties losmaakte binnen de motorwereld. Gendergelijkheid is een kernwaarde voor de FIM, die er voortdurend naar streeft om het welzijn van alle rijders en belanghebbenden te waarborgen. De FIM was geschokt door het nieuws en neemt de verklaring van mevrouw Pinfold zeer serieus. De FIM en de Australische Motorsportbond hebben nauw contact onderhouden met de jonge rijdster om de feiten te begrijpen die Sharni tot dit besluit hebben gebracht. Wij willen benadrukken dat Sharni Pinfold kan rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de FIM om deze uitdaging te overwinnen.

De FIM herinnert eraan dat de beoefening van de motorsport openstaat voor iedereen zonder discriminatie en veroordeelt elke vorm van gedrag dat in strijd is met deze waarden. Elke vorm van discriminatie op politieke, religieuze, seksuele of raciale gronden zullen nooit worden getolereerd. Sinds 2006 werkt de FIM Women in Motorcycling Commission (CFM) hard aan het creëren van gelijke kansen en het bevorderen van gelijke behandeling voor vrouwen die betrokken zijn bij motorsport gerelateerde activiteiten.

Nita Korhonen, CFM-directeur: “De FIM accepteert geen enkele vorm van discriminatie van onze rijders, ongeacht hun geslacht. We zijn één motorfamilie, iedereen is welkom. Ongepaste of storende opmerkingen of acties worden niet getolereerd. We streven ernaar alle rijders te ondersteunen en hen in staat te stellen hun dromen na te jagen en hun motivatie hoog te houden. De FIM Women in Motorcycling Commission blijft, samen met de FIM en haar stakeholders, hard werken om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in onze sport op alle niveaus te verbeteren.”

Sharni Pinfold: “Op basis van wat ik tijdens mijn eigen reis heb meegemaakt, is het mijn wens dat ik kan bijdragen aan de bewustwording van respectloze en vrouwonvriendelijke behandelingen. Ik hoop echt dat ik een bijdrage kan leveren aan de broodnodige verbetering in de motorindustrie en alle andere industrieën waar vrouwen anders worden behandeld. Dit ben ik niet alleen, er zijn vele andere vrouwen die slecht behandeld zijn en als resultaat hoop ik anderen te kunnen helpen om het belang van eigenwaarde te kennen. Het zou voor mij gemakkelijk zijn om achterover te leunen en met de vinger te wijzen naar de mensen die verantwoordelijk zijn, maar ik heb het gevoel dat echte kracht wordt bepaald door hoe we reageren. Ik ben hier niet om in een slachtoffer rol te kruipen, ik ben hier om te staan voor wat juist is en die boodschap uit te dragen naar alle vrouwen. Ik ben dankbaar voor de steun en voor de maatregelen die de FIM heeft genomen, waarbij de nadruk duidelijk ligt op gelijkheid voor iedereen. Dat is waar wij voor staan.”Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App