Het FIM WorldSBK Stewards Panel kwam zondag in Jerez met een officiële verklaring aangaande de penalty welke Jonathan Rea opgelegd kreeg naar aanleiding van het incident zaterdag in de laatste bocht van de World Superbike race op het Zuid-Spaanse circuit. Met name de late beslissing en bekendmaking zorgde voor de nodige vragen, onderstaand tekst en uitleg.

Voorafgaand aan het 2019 seizoen zijn de taken van de FIM World Superbike Race Direction veranderd. De Race Direction is verantwoordelijk voor operationele zaken, het FIM Stewards Panel is verantwoordelijk voor het beoordelen van overtredingen op de regelgeving en het opleggen van sancties.

Op 8 juni 2019, tijdens de laatste ronde van de eerste World Superbike race, was er een incident in bocht 13 waarbij de coureurs met nr.1 (Jonathan Rea) en nr. 22 (Alex Lowes) betrokken waren en wat resulteerde in een crash voor nr. 22.

Lees ook: Rea krijgt alsnog penalty vanwege incident tijdens WorldSBK race in Jerez

Het voorval werd meteen onderzocht en kort daarna werd er een protest ingediend tegen nr. 1. De protesterende partij werd medegedeeld dat de zaak in onderzoek was, maar ondanks dit besloot men toch een officieel protest in te dienen.

Het onderzoek vereiste dat het FIM Stewards Panel beide coureurs diende te interviewen en hun beide te vragen naar hun kijk op het incident. Het interview met coureur nr. 22 werd echter uitgesteld vanwege zijn medische onderzoek. Er moesten ook extra videobeelden worden ingewonnen en onderzocht worden om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de gebeurtenissen.

Aangezien de FIM World Supersport 300 race op dat moment werd verreden en zowel het

FIM Stewards Panel als ook de Race Direction camera’s bezet waren konden de videobeelden pas daarna worden bestudeerd.

Na beide coureurs geïnterviewd te hebben en alle beschikbare videobeelden te hebben bekeken werd het FIM Stewards Panel bijeengeroepen om het incident in detail te bespreken. Hier kwam met unaniem tot de conclusie dat het incident en de daaropvolgende crash van coureur nr. 22 het resultaat van onverantwoord rijden van rijder nr.1 overeenkomstig artikel 1.21.2 van de FIM World Superbike 2019, World Supersport en World Supersport 2019 300 reglement.

De opgelegde sanctie wordt evenredig geacht met de ernst van het incident.

Officieel document: FIM_WorldSBK_Stewards_Panel_Jerez_de_la_Frontera_ESP_9_June

 

Handige links Acerbis Spanish Round Jerez:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App