Finishpraat: Een heerlijk en toegankelijk evenement

2762
© Damon Teerink

De wekelijkse rubriek Finishpraat speelt in op actualiteit, combineert verleden met heden en haalt oude herinneringen op; kortom een verhaal voor de echte motorsportfan. Deze keer een nabeschouwing op het geslaagde WorldSBK evenement in Assen.

Ik weet niet hoe het voor jullie was, maar ik heb overall genoten van het WorldSBK evenement op het TT Circuit Assen. Natuurlijk hadden de races – zeker in de World Superbike – wat spannender gemogen, maar ik vond de sfeer tijdens het evenement perfect. Ik sprak nog even met de TT Circuit directeur Peter Oosterbaan en hij zei het wel treffend: “Je merkt nu echt de coronasituatie achter ons ligt. Iedereen voelt zich vrij om overal weer te komen.” De tribunes zaten lekker vol in de laatste sector en rond start-finish. Daarnaast viel mij op hoeveel lachende gezichten ik in de paddock heb gezien. En ook wel terecht, want dat je met de WorldSBK evenementen vrij in de paddock mag rondlopen is echt super. Je kunt op deze manier rijders en teams van dichtbij zien. En dat is nog niet alles. De fanzone in combinatie met het parc fermé en podium in de paddock maakt in mijn ogen het evenement echt sfeervol. Het blijft gaaf om te zien hoe de podiumgangers in het paddock door het publiek worden ontvangen. Met 54.496 toeschouwers over drie dagen mag het TT Circuit Assen ook meer dan tevreden zijn. Het weer was ons goedgezind, dat is ook wel eens anders in Assen. Deze keer vielen de regenbuien pas nadat de WK-races waren verreden.

Betreft de Nederlanders hadden we wel op iets meer gehoopt. Glenn van Straalen leverde met een prachtige derde plaats in de eerste World Supersport race. Een geweldige presentatie van de EAB Racing Team coureur in een veld met aan voorzijde voornamelijk voormalig Grand Prix coureurs. In de tweede race zat er qua tempo ook een podiumplek in, maar kwam Van Straalen te veel ‘hobbels’ onderweg tegen om tot een goed resultaat te komen. In de World Supersport 300 is Jeffrey Buis terug en dat heeft hij laten zien. Echter kon Buis zijn strakke tempo en inhaalraces vanaf een achttiende startplek niet omzetten naar een podiumplek. Voor mij was ook zeer opvallend het WK-debuut van Loris Veneman. De 16-jarige coureur kon in de eerste race mee met de negenmans kopgroep. Heel knap! Maar bovenal zullen alle fans meeleven met Michael van der Mark. Wat ongelofelijk balen voor hem en wat een nare crash! Na al zijn blessureleed van vorig jaar was het plan om dit jaar weer de weg naar boven zien te vinden. Deze enorme crash – uitgerekend voor de ogen van zijn thuispubliek – is een enorme domper. Ik merkte aan mijzelf en de mensen om mij heen dat de lol er wel even vanaf was toen we de zeer nare crash en buiteling van Michael hadden gezien. Vanaf hier wil ik Michael enorm veel beterschap wensen!

En tot slot wil ik Alvaro Bautista en Ducati feliciteren met hun drie overwinningen in Assen. Bautista was zeer dominant en kon telkens gedurende de races versnellen naar een tempo dat niemand kon volgen. Nu hoor ik velen zeggen: dat komt door de Ducati. Natuurlijk is de motor goed, maar in Assen eindigde er geen enkele andere Ducati-rijder op het World Superbike podium. Dat zegt toch wel wat over de kwaliteiten van Bautista. Door zijn drie zeges staat Ducati nu op 400 (!) zeges in het World Superbike kampioenschap. Carl Fogarty is nog steeds hofleverancier met 55 Ducati zeges gevolgd door Troy Bayliss met 52. Maar Bautista heeft de achtervolging flink ingezet, want de Spanjaard staat inmiddels al op 40 zeges voor de Italiaanse fabrikant. Als Bautista in dit tempo door blijft gaan, dan heeft hij voor het einde van het seizoen 2023 Fogarty en Bayliss al achterhaald.

Tot volgende week,
Asse Klein

Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.