Vanaf het seizoen 2018 zal het MotoGP wereldkampioenschap terug keren naar Finland. Dit nieuws is zondag op de Sachsenring wereldkundig gemaakt nadat Dorna, de FIM en een delegatie van het nog  in aanbouw zijnde KymiRing circuit hierover overstemming hadden weten te bereiken.

Na een afwezigheid van 36 jaar zal er vanaf het seizoen 2018 weer een Grand Prix worden georganiseerd in Finland. Plaats van handeling, de momenteel nog in aanbouw zijnde KymiRing.

De komende tijd zal er nauw samengewerkt worden tussen de FIM, Dorna en alle betrokken partijen in Finland om het circuit op tijd gehomologeerd te krijgen voor het MotoGP wereldkampioenschap.

Er wordt momenteel hard gewerkt aan het nieuwe KymiRing circuit, een geheel nieuw circuit wat zal worden aangelegd in een bosrijk gebied op zo’n honderd kilometer ten noorden van de hoofdstad Helsinki. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het bouwrijp maken van het circuit. De planning is dat de baan over een jaar gereed zal zijn waarna er vervolgens nog een jaar uitgetrokken zal worden voor het bouwen van alle benodigde faciliteiten. Als alles volgens planning verloop zal het circuit begin 2018 in zijn geheel opgeleverd worden, ruim op tijd voordat later dat jaar de MotoGP sterren op bezoek komen en hun eerste kilometers zullen rijden op het Finse circuit.

Lay-out KymiRing circuit

Lay-out KymiRing circuit

KymiRing
Het circuit zal een lengte krijgen van 4,6 km, met de klok meegereden worden, 12 meter breed zijn, 17 bochten tellen en een hoogteverschil kennen van 18 meter. Naast het hoofdcircuit zullen er diverse andere lay-outs gereden kunnen worden en zal het multifunctionele circuit o.a. geschikt zijn voor rallycross, supermoto, motocross, speedway, ijsspeedway, karting en enduro.

 Welk huidig MotoGP evenement er in 2018 plaats zal moeten maken voor deze nieuwe Grand Prix op de kalender is nog niet bekend.