Foggia domineert en grijpt Moto3 pole op Chang International Circuit

486
Dennis Foggia | © Dorna

Dennis Foggia heeft zaterdag pole position behaald in de Moto3 klasse op het Chang International Circuit in Thailand. De Italiaan reed een nieuw ronderecord en was bijna drie tienden sneller dan Jaume Masià en Ayumu Sasaki.

Zaterdag om 12:35 uur lokale tijd, 07:35 uur Nederlandse tijd begon de kwalificatie voor de Moto3 klasse op het Chang International Circuit in Thailand. Het was nog steeds warm en zonnig op het Thaise circuit waardoor het tempo meteen hoog lag.Q1
De coureurs die na de drie vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden gingen van start in deze eerste kwalificatiesessie. De nummers één en twee in het kampioenschap, GASGAS Aspar coureurs Izan Guevara en Sergio García, waren de grote namen in deze sessie en zouden een cruciale sessie tegemoet gaan.

Lorenzo Fellon wist zichzelf al gauw goed te positioneren en te profiteren van een slipstream op de lange rechte stukken. Met een 1’42.813 reed hij de snelste rondetijd voor WK leider Izan Guevara, de Spanjaard werd belaagd door alle andere coureurs omdat iedereen hem wilde volgen voor een snelle ronde. Daarachter noteerden Taiyo Furusato en David Muñoz de derde en vierde rondetijd waardoor zij verder mochten naar Q2.

Adrián Fernández klokte de vijfde rondetijd waarmee hij vanaf de negentiende plaats zal starten, achter hem staat de nummer twee in het kampioenschap Sergio García. Verder eindigden Elia Bartolini, Scott Ogden, Carlos Tatay en Xavi Artigas in de top tien.

Q2
De achttien snelste Moto3 coureurs gingen vervolgens de onderlinge strijd aan voor pole position in de tweede kwalificatiesessie. Izan Guevara werd meteen weer belaagd maar de Spanjaard besloot om de pits in te duiken en zo zijn concurrenten op het verkeerde been te zetten.

Ayumu Sasaki had David Muñoz aan zijn achterwiel maar liet zich er niet door afleiden, de Japanner reed meteen een indrukwekkende rondetijd waarmee hij een halve seconde sneller was dan de concurrentie. Dennis Foggia wist echter ook een heel knappe ronde te rijden en dook 0,020 seconde onder de tijd van Sasaki.

In de slotfase deed Foggia er nog een schepje bovenop een reed hij een 1’42.077, een nieuw ronderecord waarmee hij zondagochtend vanaf pole position mag starten. Bijna drie tienden daarachter kwalificeerde Jaume Masià zich als tweede met Ayumu Sasaki op de derde plaats. Stefano Nepa klokte de vierde tijd voor Diogo Moreira en Dani Holgado, verder eindigden Riccardo Rossi, John McPhee, Ryusei Yamanaka en David Muñoz in de top tien.

De Moto3 coureurs komen zondagochtend eerst nog om 10:00 uur lokale tijd, 05:00 uur Nederlandse tijd in actie voor een warm-up sessie op het Chang International Circuit. De race over 22 ronden op het Thaise circuit begint om 07:00 uur Nederlandse tijd.
ziggo-sport
Handige links OR Thailand Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag  • 88 Miguel Oliveira
  • 63 Francesco Bagnaia
  • Jack Miller
  • Miguel Oliveira
  • Bagnaia & Miller
  • 43 Jack Miller, 63 Francesco Bagnaia, 88 Miguel Oliveira_DS_0187
  • MotoGP race
  • MotoGP race
  • MotoGP race
  • MotoGP race