Foto van de week (12): Piet Knijnenburg en de BMW

2522
piet-knijnenburg
Piet Knijnenburg | foto© Inge van Hesteren

Racesport.nl publiceert wekelijks op woensdag een Foto van de Week. Een bijzondere ‘race’ gerelateerde foto, een foto met een speciaal verhaal of gewoon een schitterende foto welke betrekking heeft op onze prachtige sport. Deze week: Gijs van Hesteren met: Piet Knijnenburg en de BMW.

Een foto zegt soms meer dan 1000 woorden, een foto met een speciaal verhaal of gewoon een schitterende foto die een dierbare herinnering naar boven haalt. Wekelijkse kiezen we een door een Racesport.nl bezoeker ingezonden foto met daarbij het verhaal achter de foto geschreven door de inzender.

Lees ook: Foto van de week: Stuur ons jouw meest bijzondere ‘race’ gerelateerde foto

Foto van de week (12): Piet Knijnenburg en de BMW

  • Fotograaf: Inge van Hesteren
  • Evenement: Centennial TT
  • Waar: TT Circuit Assen
  • Wanneer: Centennial TT van 2010

Gijs zijn verhaal: Deze foto is op allerlei manieren bijzonder voor mij. Niet alleen omdat er veel mensen bij betrokken waren die niet meer onder ons zijn, maar ook omdat het gaat om bijzondere mensen. De foto is gemaakt tijdens de legendarische Centennial TT van 2010, toen Ferry Brouwer nog éénmaal al de helden van vroeger bijeenbracht. Het regende pijpenstelen dat weekend, maar deelnemers en publiek genoten zich scheel.

De toen al 92 jaar oude Piet Knijnenburg maakt zich hierop voor een ereronde op dezelfde BMW waarmee hij in 1946 de Asser TT won. De eigenaar van nu had de zeldzame motor ter beschikking gesteld. Piet moest min of meer in het zadel gehesen worden, maar hij voelde zich geweldig die dag. Hij was niet te stoppen. Piet reed ronde na ronde, ondanks wanhopige pogingen tot afvlaggen door de organisatie. Toen hij eindelijk tot stilstand gebracht was, stond er een glimlach van oor tot oor op zijn gezicht. Ik denk dat het de laatste keer was dat hij op een motor reed.

Piet is in 2017 overleden, net zoals mijn vrouw Inge, de maakster van deze foto. Piet en zij hadden een heel goede verstandhouding. Dat is goed te zien op de foto’s die zij deze dag en ook later bij de ZZ-races van 2012 van hem maakte. Behalve Piet zien we op deze foto de onvolprezen Jaap Timmer. Ook ‘Mister TT’ is ons intussen ontvallen. En net zoals het was met Piet kon Inge geweldig goed met Jaap opschieten. Dat bleek bijvoorbeeld ook in 2012 tijdens de eerste racedemo die na vele jaren weer op de Luttenbergring georganiseerd werd. Jaap was daar de speaker.

Helemaal zeker weet ik het niet, maar ik denk dat de man met de microfoon Jan de Rooij is, die als ‘Stem van de TT’ jarenlang de GP-races van commentaar heeft voorzien.

Inge gedoogde mijn circuit avonturen, eerst bij Zomeravond competitie, later bij de Ducati Clubraces en nog weer later bij de classics. Ze had er weinig zin in om zich de hele dag zorgen te maken of ik misschien weer mijn botten ging breken. Daarom stortte zij zich op racefotografie. Dat deed zij met verve en ieder jaar werd ze er beter in. Ze werd als fotograaf zelfs zó goed, dat we later een behoorlijk succesvol persbureau konden beginnen. We specialiseerden ons in motorsport en later vooral in maritieme en nieuwsreportages. Zij maakte foto’s, ik schreef teksten. Na haar overlijden was de lol van het persbureau er voor mij van af. Ik rijd nog steeds classic races, maar de journalistiek staat in de pauzestand.

Reacties op deze foto zijn welkom via één van de Racesport.nl social mediakanalen.

Ook een Foto van de Week insturen?
Ben jij in het bezit van een dergelijke foto en vind jij het leuk om deze foto te delen met een groot publiek dan kun je deze sturen naar [email protected]. Beschrijf in het kort waarom deze foto voor jou uniek is, welke betekenis deze voor jou heeft en waarom deze in jouw ogen in aanmerking moet komen voor de Foto van de Week. Wekelijk zullen wij als Racesport.nl redactie een keuze maken uit de ingestuurde foto en deze – inclusief het verhaal –  publiceren in de genoemde rubriek.

landscapeVoorwaarden

  • De ingestuurde (landscape) foto dient een afmeting te hebben van minimaal 800 pixels breed en van een redelijke kwaliteit te zijn (portrait formaat foto’s komen niet in aanmerking).
  • Zowel (particuliere) fans als ook professionele fotografen komen in aanmerking. De ingezonden foto dient rechtenvrij te zijn. Graag de naam van de fotograaf vermelden bij de inzending. Bij een overtreding van het auteursrecht zal een eventuele claim verhaald worden op de inzender.
  • De ingezonden foto hoeft geen actuele foto te zijn. Ook in het verleden gemaakte foto’s komen in aanmerking.
  • Bij de ingezonden foto graag vermelden: De naam van de inzender, de persoon of personen op de foto en een korte tekst met daarin een uitleg waarom deze foto voor jou uniek en bijzonder is en het verhaal erachter (zie voorbeeld teksten in onderstaande archief foto’s). Uitsluitend een (losse) foto inzenden is dus niet voldoende om in aanmerking te komen voor de Foto van de Week.
  • Om in aanmerking te komen voor de Foto van de Week van de betreffende week dienen de ingestuurde foto’s uiterlijk op dinsdagmiddag 18:00 uur binnen te zijn bij de Racesport.nl redactie.

Doe jij mee, stuur dan jouw unieke foto naar [email protected]

Archief:
Foto van de week (11): Olielekkage Andrea Dovizioso tijdens Dutch TT 2017
Foto van de week (10):“Volg je hart want je kan zoveel meer dan je denkt”
Foto van de week (09):Leon Haslam met de vlam in de pijp
Foto van de week (08): MotoE wheelie Dominique Aegerter
Foto van de week (07)Valentino Rossi changed Grand Prix Racing forever
Foto van de week (06): Een hachelijk moment voor Jonathan Rea
Foto van de week (05): Internationale wegraces (IRRC) Hengelo (Gld)
Foto van de week (04): 100 Kawasaki Wins Jonathan Rea
Foto van der week (03):Het handelskenmerk van Dominique Aegerter….
Foto van de week (02): Moto2 debuut Zonta van den Goorbergh in Assen
Foto van de week (01): Carlos Lavado bezoekt Classic GP Assen
Foto van de week (52): Van der Mark back on track in Assen
Foto van de week (51): Oeps, a close call voor Takaaki Nakagami
Foto van de week (50): Een teamfoto, maar dan net even anders