Foutloze Bagnaia behaalt tweede MotoGP zege op rij in Misano voor Quartararó

2734
Pecco Bagnaia komt als winnaar over de finish voor Fabio Quartararó - Misano World Circuit Marco Simoncelli | foto© Dorna

Pecco Bagnaia heeft zondagmiddag de MotoGP race gewonnen op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. De Italiaan reed van begin tot eind aan de leiding en maakte geen enkele fout waardoor hij zijn tweede zege op rij behaalde in de koningsklasse. Achter hem werd WK leider Fabio Quartararó tweede en behaalde MotoGP rookie Enea Bastianini zijn eerste podiumfinish op de derde plaats.

Zondagmiddag om 14:00 uur gingen de lichten uit voor de MotoGP race over 27 ronden op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Na een zonnige start van de dag was er al bewolking te zien tijdens de Moto2 race en een half uur voor de start van de race vielen er al druppels op het Italiaanse circuit. De coureurs en teams hielden de weerradars en de donkere lucht nauwlettend in de gaten waarbij de tweede machines in pit lane klaar stonden met een regenafstelling en regenbanden.

Het leek uiteindelijk toch droog te blijven voor de race waardoor de coureurs met slicks konden racen. Er werden veel verschillende keuzes gemaakt wat betreft de banden. Polesitter Pecco Bagnaia en Ducati teamgenoot Jack Miller kozen voor de soft-compound achterband, WK leider Fabio Quartararó liet de medium-compound monteren.

Pecco Bagnaia startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Fabio Quartararó en Jack Miller. De Australiër was agressief in de eerste ronde want hij ging meteen voorbij aan de Fransman. Daarachter was Marc Márquez opgeklommen naar de vierde plaats voor Jorge Martin, Pol Espargaró, Aleix Espargaró, Alex Rins en Joan Mir.

Bagnaia reed een sensationele openingsronde, de Italiaan had aan het eind van de eerste ronde een voorsprong van een seconde opgebouwd richting Miller. Quartararó had op zijn beurt een achterstand van 0,8 seconde op de Ducati coureur. Jorge Martin had Marc Márquez gepasseerd voor de vierde plaats.

Bij het ingaan van de derde ronde viel Martin aan en nam hij de derde positie over van Quartararó waarmee hij er een Ducati 1-2-3 van maakte. De Fransman liet dat echter niet zomaar gebeuren, in bocht 4 (Rio) sloeg hij weer terug. In de bochten daarna passeerde het tweetal elkaar meerdere keren, koren op de molen van de twee Ducait Lenovo coureurs daarvoor die op deze manier weg konden rijden van Quartararó.

Niet veel later ging het mis voor Martin. Bij het ingaan van bocht 14 (Carro) verloor hij de voorkant van zijn Desmocedici GP21. De Spanjaard schoof onderuit maar wist zijn machine aan de praat te houden waardoor hij zijn weg kon vervolgen.

Terwijl Bagnaia zijn marge rond de seconde hield richting Miller en Quartararó een seconde achter de Australiër reed was het daarachter Enea Bastianini die voor spektakel zorgde. De Italiaanse rookie wist zijn concurrenten één voor één te verschalken en klom op naar de vierde plaats voor Marc Márquez en Rins. Daarachter was Aleix Espargaró teruggevallen naar de zevende plaats voor zijn broertje Pol Espargaró, Mir en Ducati wild-card Michele Pirro.

Het werd een teleurstellende dag voor Pramac Racing. Zowel Johann Zarco als de gecrashte Jorge Martin kregen een Long Lap Penalty voor het afsnijden van de chicane in bocht 1-2.

In de veertiende ronde nam Quartararó de tweede plaats over van Miller na een knappe inhaalactie in bocht 6. Zijn achterstand richting Bagnaia bedroeg op dat moment 2,7 seconden.

In de achttiende ronde ging het mis voor Alex Rins, de Spanjaard crashte in bocht 1 wat einde race voor hem betekende.

De grote sensatie van de race was Bastianini. De Italiaanse MotoGP rookie op zijn Ducati Desmocedici uit 2019 wist in de negentiende ronde Ducati fabriekscoureur Miller te passeren dankzij een messcherpe inhaalactie in bocht 13. Hiermee schoof Bastianini op naar de derde plaats.

Aan de kop van het veld werd het spannend. Quartararó reed een hoog tempo op de tweede plaats terwijl Bagnaia problemen leek te krijgen met zijn soft-compound achterband. De marge werd kleiner en kleiner terwijl ook Bastianini een ongekend hoog tempo wist te rijden.

Het werd een uiterst spannende slotfase waarbij Quartararó de druk flink opvoerde. Het leek erop dat de Fransman in de laatste ronde een aanval uit zou kunnen voeren maar Bagnaia bleef koel. De Italiaan maakte geen enkele fout en kwam als winnaar over de streep. De Italiaan behaalde daarmee zijn tweede zege op rij in een week tijd.

Quartararó deed daarachter opnieuw goede zaken voor het kampioenschap door slechts vijf punten in te leveren op de Italiaan, de Fransman finishte als tweede. Daarachter kwam een uiterst indrukwekkende Bastianini als derde over de streep en behaalde hij zijn eerste podiumfinish in de koningsklasse.

Marc Márquez reed een goede race na een lastig weekend en finishte als vierde voor Jack Miller en Joan Mir. De verdedigend wereldkampioen kwam eigenlijk voor Miller over de finish maar in de laatste ronde had hij de track limits overschreden en werd hij één plaats teruggezet. Pol Espargaró eindigde als zevende met Aleix Espargaró, Brad Binder en Takaaki Nakagami in de top tien.

In het kampioenschap heeft Quartararó met een totaal van 234 punten een voorsprong van 48 punten richting Bagnaia (186) en 67 punten marge richting Mir (167).

De volgende MotoGP race vindt over twee weken plaats op het Circuit of the Americas in de Verenigde Staten.