Franco Morbidelli: ‘Ik verwacht veel van de strijd met, en tegen, Vale’

2189
franco-morbidelli
Franco Morbidelli | foto© Sepang Racing

Franco Morbidelli eindigde in 2020 als tweede in de eindstand van het MotoGP wereldkampioenschap. De Petronas Yamaha SRT coureur is dan ook vol vertrouwen voor het komende seizoen. In onderstaand interview praat de Italiaan over zijn 2021 Yamaha YZR-M, zijn nieuwe teamgenoot Valentino Rossi en wat zijn doelen zijn voor het naderende MotoGP-seizoen…..

Wat vind je van de nieuwe 2021 Petronas Yamaha SRT kleurstelling?

Franco Morbidelli: “Ik denk dat de 2021 kleurstelling van de Petronas Yamaha Sepang Racing Team machine erg mooi is. Hij lijkt op die van de afgelopen twee jaar, maar toch is er iets veranderd. Het is hetzelfde, maar toch anders; dus ik vind het mooi.”

Wat zijn je persoonlijke doelen voor 2021 na je tweede plaats vorig jaar?

Franco Morbidelli: “Mijn persoonlijke doel voor 2021 is om beter te worden; mezelf te verbeteren als persoon, coureur en sportman. Ik weet dat het heel erg moeilijk is, want vorig jaar waren we behoorlijk snel en hebben we mooie races gereden en mooie resultaten behaald. Desalniettemin zullen we moeten proberen om ons te verbeteren ten opzichte van 2020; dat is mijn doel.”

Wat betekent het voor je om deel uit te maken van Petronas Yamaha SRT? Het is reeds je derde jaar bij het team…

Franco Morbidelli: “Dit wordt mijn derde jaar bij het team en er zijn veel dingen die mij bevallen aan Petronas Yamaha SRT. Het belangrijkste is de mensen. Het is geweldig om voor een lange periode met dezelfde groep te werken, zodat je de mensen binnen het team leert kennen. Natuurlijk is ook de professionaliteit en het hoge niveau dat we kunnen handhaven ongelofelijk.”

Wat verwacht je van dit jaar met zo’n bekende teamgenoot?

Franco Morbidelli: “Dit jaar deel ik de pitbox met Vale en ik verwacht – en hoop – dat het een geweldig seizoen voor ons beiden wordt. We hebben al vele jaren een sterke onderlinge band en we zullen veel van elkaar leren. Ik ben er zeker van dat de strijd voor Petronas Yamaha SRT met, en tegen, Vale één van de belangrijkste en meest vreugdevolle uitdagingen van mijn carrière zal worden.”

Hoe blij ben je om zeer binnenkort op de Petronas Yamaha YZR-M1 te stappen?

Franco Morbidelli: “Ik ben heel erg blij om binnenkort weer op mijn YZR-M1 te mogen stappen. Veel dingen lijken onzeker te zijn voor dit 2021 seizoen door de situatie vanwege de corona pandemie, maar ik weet dat één ding zeker is: dat ik vroeg of laat weer op mijn motor ga rijden. Gelukkig lijkt het erop dat alles deze week in Qatar gaat beginnen.”

Heb je je op iets specifieks geconcentreerd in je training voor het seizoen?

Franco Morbidelli: “Tijdens mijn trainingen deze winter heb ik gewoon geprobeerd om meer aspecten van mijn conditie, mezelf en mijn rijstijl te verbeteren. Ik heb geprobeerd na te denken over elementen die ik op de baan kan verbeteren, dit omdat ik elk seizoen probeer beter en beter te worden.”

Morbidelli komt zaterdag 06 maart voor het eerst in actie dit jaar. Samen met de overige MotoGP coureurs begint de Italiaan dan aan de eerste dag van de vijf dagen tellende Official MotoGP Test op het Losail International Circuit.

De voorlopige 2021 MotoGP kalender per 22-01-2021:

 • 26 t/m 28 maart: Qatar – Losail International Circuit*
 • 02 t/m 04 april: Doha – Losail International Circuit*
 • 16 t/m 18 april Portugal – Algarve International Circuit
 • 30 april t/m 02 mei: Spanje – Circuito de Jerez
 • 14 t/m 16 mei: Frankrijk – Le Mans
 • 28 t/m 30 mei: Italië – Autodromo del Mugello
 • 04 t/m 06 juni: Catalunya – Circuit de Barcelona – Catalunya
 • 18 t/m 20 juni: Duitsland – Sachsenring
 • 25 t/m 27 juni: Nederland – TT Circuit Assen
 • 09 t/m 11 juli: Finland -KymiRing
 • 13 t/m 15 augustus: Oostenrijk – Red Bull Ring – Spielberg
 • 27 t/m 29 augustus: Engeland – Silverstone Circuit
 • 10 t/m 12 september: Aragón – MotorLand Aragón
 • 17 t/m 19 september: San Marino – Misano World Circuit Marco Simoncelli
 • 01 t/m 03 oktober: Japan – Twin Ring Motegi
 • 08 t/m 10 oktober: Thailand – Chang International Circuit
 • 22 t/m 24 oktober Australië – Phillip Island
 • 29 t/m 31 oktober: Maleisië – Sepang International Circuit
 • 12 t/m 14 november: Comunitat Valenciana – Circuit Ricardo Tormo

* Avondraces
** Afhankelijk van de nog te verkrijgen homologatie