Franco Morbidelli (P1): ‘Het was een vreemde kwalificatie en ik nam veel risico’s’

75
Franco Morbidelli - Circuit Ricardo Tormo | foto© Petronas Yamaha SRT

Franco Morbidelli behaalde zaterdagmiddag pole position in de MotoGP klasse op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia. Het was zijn tweede pole van het seizoen en de Italiaan zal zondagmiddag proberen zijn derde zege van het seizoen te behalen. 

Sinds de ophef van een week geleden rondom Yamaha met het verhaal van de niet-gehomologeerde kleppen is er niet veel positief nieuws geweest over de Japanse fabrikant. Vorig weekend wist er geen enkele Yamaha in de top tien te eindigen in de race. Franco Morbidelli was de beste Yamaha op de elfde plaats en dit was de eerste keer sinds Valencia 2007 dat er geen enkele Yamaha in de top tien finishte.

Dit weekend zijn vooral Maverick Viñales en Fabio Quartararó aan het klagen over de 2020 Yamaha YZR-M1 en heeft ook Valentino Rossi zijn nodige vraagtekens bij de machine van dit jaar: is deze wel beter dan het 2019 model? Op dat 2019 rijdt Franco Morbidelli al het hele jaar en hiermee heeft hij tot dusver al twee overwinningen behaald.

Op zaterdagmiddag wist de Italiaan wederom te presteren op het juiste moment en behaalde hij pole position in de lastige tweede kwalificatiesessie in Valencia waar er hier en daar nog druppels vielen. Met een 1’30.191 bemachtigde Morbidelli zijn tweede pole position van 2020 en liet hij zijn merkgenoten achter zich.

Vorige week in de race had Morbidelli veel problemen met een oplopende bandenspanning in zijn voorband, iets wat Fabio Quartararó een aantal weken geleden ook had op Motorland Aragón. Hierdoor viel de Italiaan in de race ver terug en kon hij op geen enkel moment een rol van betekenis spelen.

Dit weekend is het verhaal compleet anders en lijkt de Petronas Yamaha SRT misschien wel de topfavoriet voor de overwinning op zondagmiddag. Gunstig voor hemzelf en vooral voor de Yamaha is dat hij dus de ideale startplaats heeft en in de vrije lucht is de YZR-M1 een stuk sterker dan in een groep. Alle Yamaha overwinningen dit jaar zijn dan ook gekomen met Fabio Quartararó, Maverick Viñales en Franco Morbidelli die alleen aan de leiding reden in plaats van uit een intens duel met andere coureurs.

Franco Morbidelli: “Het was een beetje een vreemde kwalificatie vandaag want de omstandigheden waren wisselvallig en zeker niet eenvoudig. Het was zaak om de juiste hoeveelheid risico’s te nemen voor een goede rondetijd en natuurlijk foutloos te blijven, daar ben ik in geslaagd. Ik voelde me geweldig met de machine en ik kon de risico’s aanvoelen, daar ben ik heel blij mee. Het is tot dusver een heel goed weekend voor ons en we hebben ons tempo flink verbeterd vergeleken met vorige week.

We hebben geanalyseerd wat er vorige week gebeurd is en van daaruit stappen gemaakt, met name om te voorkomen dat dat nog eens gebeurt. Het zal belangrijk zijn om goed te starten morgen, meteen alles te geven en uiteindelijk zoveel mogelijk punten te scoren. Het is mooi om te winnen en natuurlijk zou ik dat graag doen maar we moeten zien hoe de weersomstandigheden zijn en van daaruit handelen. Ik zal natuurlijk mijn uiterste best doen voor een zo goed mogelijk resultaat.  Ik voelde me vanaf gisteren meteen al beter en we kunnen dus weer voorin meedoen. We gaan dit proberen vast te houden voor de race van morgen.

Ik denk zeker nog aan de stand in het kampioenschap, ik probeer er in ieder geval het beste van te maken. Als we het kampioenschap nog weten te winnen is dat natuurlijk fantastisch maar tweede, derde of vierde zou ook al een heel goed resultaat zijn. We moeten natuurlijk altijd voor de titel gaan, ook al zijn de kansen heel klein. Zo lang de kans er nog is moeten we ons zo goed mogelijk positioneren om ervoor te kunnen vechten. Dan zien we uiteindelijk wel waar we eindigen. Ik ga altijd voor het maximale resultaat, vooral momenteel omdat we goed in vorm zijn en ik me goed voel met de machine, maar om dat ook echt te bereiken is natuurlijk een ander verhaal. Ik ben benieuwd wat we morgen kunnen laten zien en natuurlijk volgende week in Portimão.

Wat betreft de banden zullen we een andere keuze maken dan vorige week. Ik denk dat de medium-compound achterband goede grip levert gedurende de hele race, die kant neigen we in ieder geval op.”

De MotoGP coureur komen zondagochtend eerst nog om 10:00 uur in actie voor de twintig minuten durende warm-up sessie op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia. De race over 27 ronden gaat ’s middags om 14:00 uur van start.

 

Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App