Franco Morbidelli kwalificeerde zich zaterdagmiddag als tweede in de MotoGP klasse op het Autódromo Internacional do Algarve. De Italiaan kwam vanuit Q1 en leek op weg naar zijn tweede pole position op rij totdat thuisrijder Miguel Oliveira uiteindelijk onder de rondetijd van de Italiaan wist te duiken.

Dat de verschillen in de MotoGP klasse tegenwoordig zeer klein zijn is inmiddels wel bekend. Franco Morbidelli benadrukte dit op zaterdagmiddag in de persconferentie nog eens door aan te halen dat hij op het nippertje door mocht naar Q2 en hij uiteindelijk met een minimaal verschil naast pole position greep.

Aan het einde van de drie vrije trainingen stond Morbidelli elfde op de gecombineerde tijdlijsten, slechts 0,050 seconde van de tiende plaats waardoor hij ’s middags deel moest nemen aan Q1. In die eerste kwalificatiesessie ging de Italiaan goed van start en hij dacht dan ook dat zijn rondetijd voldoende zou zijn voor een plaats in Q2.

Cal Crutchlow was uiteindelijk het snelst in die Q1 sessie waardoor Morbidelli naar de tweede plaats verwezen werd en ineens behoorlijk onder vuur lag. Brad Binder was bezig met een snelle ronde maar liet het liggen in de laatste sector waardoor de Petronas Yamaha SRT coureur goed wegkwam en samen met Crutchlow verder mocht naar Q2.

Hierin zette Morbidelli zijn snelheid meteen voort en stond hij lange tijd op de voorlopige pole. Uiteindelijk dook thuisrijder Miguel Oliveira in de slotfase van de sessie onder zijn tijd door waardoor Morbidelli met een verschil van 0,044 seconde zijn tweede pole position op rij misliep.

Al met al een goede zaterdag voor Morbidelli voor wie het zondag zaak is om de tweede plaats in het kampioenschap, die hij nu in handen heeft, vast te houden. Zijn naaste belager is Alex Rins die vier punten achter hem staat in het kampioenschap. De Spanjaard lijkt momenteel wel te kampen met een schouderblessure, dezelfde die hij eerder dit jaar in Jerez blesseerde, maar in de race is de Suzuki coureur altijd sterk. Morbidelli liet na afloop weten dat hij het mooi vond hoe klein de verschillen momenteel zijn in MotoGP en hoe veel verschil een fractie van een seconde kan maken.

Franco Morbidelli: “Het was zeker een ‘thriller’ vandaag. Vanochtend hebben we een aantal dingen geprobeerd en ik voelde me daar niet zo goed mee waardoor ik helaas niet rechtstreeks door kon naar Q2. Hierdoor moest ik de strijd aan gaan in Q1 en ik weet dat dat altijd een lastige klus is met ook veel sterke rijders in die sessie. Ik hoopte dat mijn 1’39.2 genoeg was maar het scheelde uiteindelijk maar heel weinig. Toen kwam ook Brad [Binder] er nog aan met een snelle rondetijd dus dat waren wel even spannende momenten in de pitbox. Gelukkig verloor hij tijd in de vierde sector en kon ik verder naar Q2.

In Q2 was ik snel en uiteindelijk zat ik dus heel dicht bij Miguel [Oliveira] en dat bewijst maar weer hoe indrukwekkend de MotoGP klasse is. Wat mij betreft hoort het ook zo te zijn: met een tiende verschil had ik ook dertiende kunnen staan maar ik sta uiteindelijk tweede dus dat maakt het wel echt spannend.

Morgen wordt absoluut een belangrijke race voor wat betreft de tweede plaats in het kampioenschap. Ik denk dat Alex [Rins] vooral in de tweede helft van de race sterk zal zijn. Ik ga proberen om de juiste keuze te maken en natuurlijk zo snel mogelijk te zijn met een constant ritme totdat Alex er is. We weten dat er een soort ‘Suzuki-zone’ in de race is wanneer bij iedereen de bandenslijtage toetreedt. We moeten morgen voorbereid zijn op die ‘zone’ dus moeten we met name in de beginfase van de race het maximale uit de banden halen.”

Zondagochtend om 11:00 uur Nederlandse tijd komen de MotoGP coureurs nog in actie op het Autódromo Internacional do Algarve voor de twintig minuten durende warm-up sessie. De laatste MotoGP race van 2020 in Portimão gaat om 15:00 uur Nederlandse tijd van start.

 

Handige links Grande Prémio MEO de Portugal 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App