Franco Morbidelli (P2): ‘Ik hoop dat ik mijn eerste MotoGP overwinning kan behalen’

16
Franco Morbidelli met zijn speciale helmontwerp, 'Time Out'- Misano World Circuit Marco Simoncelli | foto© Petronas Yamaha SRT

Franco Morbidelli heeft zich zaterdagmiddag als tweede gekwalificeerd in de MotoGP klasse op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Het is zijn beste kwalificatieresultaat in de MotoGP klasse tot dusver maar hij hoopt dit om te kunnen buigen in een eerste overwinning op zondagmiddag.

Na de angstaanjagende crash in het eerste raceweekend op de Red Bull Ring en daaropvolgend een zeer moeilijk tweede raceweekend op het Oostenrijkse circuit is Franco Morbidelli weer waar hij hoort te staan. Het waren een aantal zware weken voor de Italiaan maar dit weekend op zijn thuiscircuit was hij meteen weer één van de snelsten, net als in Jerez en Brno.

Morbidelli draaide er dan ook niet omheen en hoopt zondagmiddag in de race over 27 ronden op het Misano World Circuit Marco Simoncelli mee te kunnen doen voor de overwinning. Aan de inzet zal het in ieder geval niet liggen en de Yamaha’s lijken met een 1-2-3-4 op de startgrid dan ook de favoriet te zijn voor de overwinning.

Franco Morbidelli: “Het voelt altijd heel goed om op de eerste startrij te staan en dat het in mijn thuisrace is maakt het nog een stapje mooier. Drie weken geleden zat ik in een compleet andere situatie. Ik ben blij hoe we aan dit weekend zijn begonnen en met de manier hoe we aan het werk zijn. We hebben geprobeerd ons niet af te laten leiden door deze snelle twee jongens naast mij [Viñales en Quartararó] maar gewoon stap voor stap ons programma af te werken. Ik hoop dat we nog een stap kunnen maken voor de race maar tot dusver verloopt het weekend heel goed.

Ik ben heel blij met mijn ronde. Ik zette alles op alles en toen ik over de finish kwam keek ik naar het grote scherm waar ik mijn naam bovenaan zag staan. Ik hoopte dat het mijn eerste pole position zou zijn maar helaas was Maverick sneller. De tweede plaats is nog steeds goed en het is belangrijk om goed te starten en mee te gaan met de kopgroep. Ik heb de kans om morgen mijn eerste MotoGP zege te behalen en ik zal er alles aan doen om dit waar te kunnen maken. Ik voel me sterk, maar alle Yamaha’s zijn sterk hier dus er valt nog iets te verbeteren. Ik ben in ieder geval klaar voor de strijd.

Ik voel me dit jaar sterk, meer ervaring met het team en dezelfde machine helpt absoluut. Ik voel me momenteel weer net zo goed als in Brno en Jerez, het is nu mijn thuisrace dus ik ga proberen om nog net dat extra beetje te kunnen geven in de race.”

Ook heeft Franco Morbidelli dit weekend een special helmontwerp. In de persconferentie werd gevraagd hoe de Italiaan op dit idee was gekomen en hij kwam met een mooie boodschap:

“Toen ik besloot om met een special ontwerp te rijden in dit raceweekend wilde ik een groot actueel thema aansnijden. In dit geval is dat racisme. Maar ik wilde ook een soort knuffel geven aan het jaar 2020, dit jaar is op een hele slechte manier begonnen en er zijn veel heftige dingen gebeurd. Maar we proberen toch een show te maken hier voor het publiek en we willen dat toeschouwers zich goed voelen dus probeerde ik dit onderwerp op een beetje een voorzichtige manier aan te snijden zonder het te zwaar te maken.

Deze Spike Lee film behandelt dit onderwerp op een mooie manier, het heet ‘Do the right thing’, waar het hoofdpersoon zegt dat het afgelopen moet zijn met alle onzin en dat we moeten stoppen met elkaar haten. Hij noemt het een time-out. Ik probeerde mezelf in zijn schoenen te verplaatsen en heb een afbeelding van mezelf in zijn outfit op de helm geplaatst met de boodschap van gelijkheid in verschillende talen. Ik denk dat het één van de belangrijkste dingen is om aan te denken nu, we zijn allemaal hetzelfde. Het virus heeft ons herinnerd dat we allemaal gelijk zijn, maar we moeten ook onthouden dat we dit op een positieve manier kunnen zien.”

De MotoGP coureurs komen zondagochtend eerst nog om 09:20 uur in actie voor de twintig minuten durende warm-up sessie. De race over 27 ronden op het Misano World Circuit Marco Simoncelli gaat om 14:00 uur van start.

 

Handige links Gran Premio Lenovo di San Marino e della Riviera 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App