Franco Morbidelli (P3): “In de huidige situatie voelt dit podium heerlijk”

0
Franco Morbidelli - Circuito de Jerez - Ángel Nieto | foto© Petronas Yamaha SRT

Franco Morbidelli kwam zondagmiddag als derde over de finish in de MotoGP race op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. Lang reed de Italiaan op de tweede plaats maar deze moest hij uiteindelijk toch prijsgeven aan Ducati coureur en goede vriend Pecco Bagnaia.

Dat Franco Morbidelli niet op het nieuwste materiaal van Yamaha rijdt is inmiddels al bekend. Dat hij ondanks dat toch als beste Yamaha coureur weet te finishen achter de Ducati’s van Jack Miller en Pecco Bagnaia maakt het daarom wel zeer indrukwekkend.

Fabio Quartararó was voorafgaand aan de race de grote favoriet en hij leek deze rol dan ook waar te gaan maken. Ondanks een slechte start kwam de Fransman snel terug en reed hij na een paar ronden alweer aan de leiding. Hij legde Jack Miller op P2 een gigantisch hoog tempo op maar de Australiër wist dit nog redelijk goed bij te benen totdat Quartararó plotseling terugzakte en hij veel tijd prijsgaf.

Waar het eerst op een technisch probleem leek bleek het uiteindelijk een ernstige vorm van arm-pump te zijn waar de Fransman al eerder mee kampte en al zelfs voor geopereerd is. Quartararó was dus zeker de snelste Yamaha coureur en zelfs de snelste coureur van allemaal, maar uiteindelijk nam hij slechts drie punten mee naar huis.

Morbidelli bewaarde zijn rust ondanks dat Miller al een behoorlijke voorsprong op hem had. Voor lange tijd wist hij mede VR46 Academy coureur Pecco Bagnaia achter zich te houden maar uiteindelijk sloeg de Ducati coureur toch toe op het korte rechte stuk. Dit bleek een behoorlijke verrassing te zijn voor de Petronas Yamaha SRT coureur want kennelijk zag hij dit niet aankomen.

Al met al een goed weekend voor Morbidelli na een magere seizoenstart in Qatar en Portimão. De tweede plaats op de grid wist hij om te buigen naar een keurige podiumfinish op de twee jaar oude Yamaha YZR-M1.

Franco Morbidelli: “Het was een heel moeilijke race vandaag. Het was zaak om heel precies te zijn en Ramon [Forcada, crew chief] het weer voor elkaar kunnen krijgen om mij een goede machine te geven. De extra grip die we wisten te creëren hielp mij vandaag. Beetje bij beetje wisten we stappen te maken waardoor we uiteindelijk met name bij het aanremmen iets extra’s hadden gevonden. Hierdoor waren we zo snel en constant in de race en daar ben ik heel blij mee.

Dit podium voelt heel goed. Iedereen weet wat de huidige situatie is en dat het zeker niet makkelijk is momenteel maar we eindigen nog steeds op het podium dus daar kunnen we alleen maar blij mee zijn. Daarom durf ik ook nog niet zoveel te voorspellen wat betreft Le Mans, je kunt namelijk de ene dag bovenaan staan en de andere dag weer onderaan. Ik wil nu gewoon van dit moment genieten.”

Gedurende de race kon ik Pecco [Bagnaia] horen en ik probeerde hem natuurlijk zo lang mogelijk achter mij te houden. Toen hij mij voorbijging op het rechte stuk was ik dan ook zeker verrast en ik schrok er zelfs van, alsof ik geraakt werd door de bliksem. Daarna probeerde ik hem zo goed mogelijk te volgen en haakte ik bij hem aan. Dat lukte me aardig en ik wilde ook nog graag een inhaalactie kunnen uitvoeren in de laatste ronde maar ik kreeg dat niet meer voor elkaar. Het voelt in ieder geval fantastisch om weer op het podium te staan, vooral omdat het kampioenschap dit jaar nog complexer is geworden.”

De MotoGP coureurs komen maandag opnieuw in actie op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto voor een ééndaagse IRTA test. Het volgende Grand Prix weekend vindt plaats van 14 t/m 16 mei op het Bugatti Circuit in Le Mans, Frankrijk.

Handige links Gran Premio Red Bull de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter