Franco Morbidelli: ‘Thuis trainen en leren muziek te maken’

13
franco-morbidelli
Franco Morbidelli | foto© Sepang Racing Team

Franco Morbidelli is één van de Italiaanse MotoGP coureurs die woonachtig is één van de zwaar door het coronavirus getroffen gebieden. De Petronas Yamaha SRT-coureur is vanwege de door de Italiaanse autoriteiten opgelegde beperkingen verplicht thuis te blijven en brengt zijn tijd momenteel door met het trainen thuis en het leren bespelen van een aantal muziekinstrumenten.

Hoe is de situatie in jouw land? Wat zijn de beperkingen?

Franco Morbidelli: “Op dit moment moeten we in Italië thuisblijven, de beperkingen zijn vooral dat je je huis niet mag verlaten, tenzij het gaat om het kopen van voedsel of voor een andere belangrijke zaak. Dit is sinds vorige week maandag, dus het is nu al meer dan een week, maar ik hoop dat er snel een einde komt aan deze situatie”.

Hoe train je en hoe blijf je fit voor de herstart van het seizoen?

Franco Morbidelli: “Ik train op de enige manier die op dit moment mogelijk is, thuis. Ik probeer in vorm te blijven, maar zonder mijn huis te verlaten. Ik kan gaan joggen als ik binnen de grenzen van mijn huis blijf, dus dat doe ik, maar niet veel meer. Natuurlijk is het niet mijn gebruikelijke trainingsroutine die ik op de sportschool doe, maar ik blijf in vorm en blijf scherp.”

Wat ben je aan het doen, afgezien van de training?

Franco Morbidelli: “Ik kan het plan dat we hadden niet volgen, maar omdat ik zoveel tijd thuis heb, kan ik dingen doen waar ik vanwege mijn normale drukke leven tijdens het raceseizoen geen tijd voor heb. Ik heb een aantal muziekinstrumenten en ik probeer ze te leren bespelen. Het is niet gemakkelijk! Ik moet nog veel oefenen! Misschien kan ik tegen het einde van deze situatie de harmonica en de ‘cajon’ spelen.

Heb je de eerste Moto2 & Moto3-races van het seizoen in Qatar gezien?

Franco Morbidelli: “Ik heb de races in Qatar gezien, John (McPhee) was geweldig! Hij had een geweldige race en wist de tweede plaats te bemachtigen, dus dat was goed. Het was leuk om Xavi (Vierge) en Jake (Dixon) te kunnen volgen in de Moto2 en ook John en KIP in de Moto3, maar het was ook een beetje triest, want ik was er niet bij. Het was leuk omdat ik weliswaar mijn vrienden kon volgen en voor hen kon juichen, zonder zelf de druk van de race te voelen. Het was een gemengd gevoel, omdat je het gevoel hebt dat je er wel hoort te zijn.”

Wat zou je zeggen tegen iedereen in Italië en andere mensen die in dezelfde situatie leven als jou?

Franco Morbidelli: “Mijn boodschap aan alle Italiaanse fans en mensen in dezelfde situatie in de wereld is om kalm te blijven, het rustig aan te doen en te respecteren wat de autoriteiten zeggen. We moeten proberen te genieten van de tijd die we samen thuis zijn en er het maximale uit te halen. We kunnen thuis dingen doen waar we anders meestal geen tijd voor hebben”.

En voor de MotoGP-familie?

Franco Morbidelli: “Voor alle MotoGP-fans: we hebben nu even rust, maar hopelijk liggen we binnenkort weer op schema. Als we dat doen, kunnen we met nog meer kracht en energie ons ding doen dan voorheen!”Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App