Furusato wint spannende eerste Red Bull Rookies race in Mugello, Veijer elfde

1159
Collin Veijer (95) in het gedrang tijdens de eerste Red Bull MotoGP Rookies Cup race op het Autodromo Internazionale del Mugello | foto© Rafa Photocall

Taiyo Furusato heeft zaterdagmiddag de eerste Red Bull MotoGP Rookies Cup race gewonnen op Mugello voor Diogo Moreira en David Muñoz. Collin Veijer reed meerdere keren aan de leiding maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de elfde plaats.

Zaterdagmiddag om 17:00 uur gingen de lichten uit voor de eerste Red Bull MotoGP Rookies Cup race van het weekend op het Autodromo Internazionale del Mugello. Dit was later dan gepland vanwege de onderbreking in de Moto3 kwalificatie na een zware crash waar Jason Dupasquier ernstig bij gewond is geraakt.

Zoals al in de Moto2 kwalificatie te zien was begon het na een zonnige dag aan het eind van de middag een beetje te regenen op het Autodromo Internazionale del Mugello. Op de grid waren de druppels zichtbaar op het kuipwerk van de coureurs maar het bleek toch droog genoeg te zijn voor slicks.

Het was Ivan Ortolá die zeer goed van zijn plaats kwam en als leider de eerste bocht in ging voor Daniel Holgado en polesitter Marcos Uriarte. Ook Collin Veijer startte goed en kwam naar P4.

Al bij het uitkomen van de tweede bocht ging het mis voor Alex Millan, hij kwam met een spectaculaire high-sider ten val bij het uitkomen van bocht 2 (Luco) en kwam in het midden va nde baan terecht, gelukkig wist iedereen hem te ontwijken. Ook de Duitser Freddie Heinrich kwam al in de eerste ronde ten val.

Collin Veijer leek zich zeer goed te voelen in deze lastige omstandigheden en hij nam dan ook al gauw de leiding over. De Nederlander was in een fel duel verwikkeld met onder andere Ivan Ortolá en Diogo Moreira maar wist goed stand te houden.

In de tweede ronde werden de regenvlaggen weer gezwaaid maar de coureurs konden een goed tempo blijven rijden op slicks. Aanvankelijk leek het erop dat er een kopgroepje van vier coureurs zou ontstaan maar dankzij het lange rechte stuk kwamen alle coureurs weer dichtbij elkaar.

Het werd vervolgens een echte Red Bull Rookies race met een kopgroep van zestien coureurs binnen anderhalve seconde. Veijer wist een aantal keren in de race te leiden maar de posities wisselden in vrijwel iedere bocht.

Richting het einde van de race reed Veijer nog een keer op kop maar met twee ronden te gaan verloor hij de aansluiting. Veijer werd een aantal keren behoorlijk aan de kant gezet, met name in bocht 1 (San Donato). Hij moest daardoor een aantal plaatsen inleveren en had niet meer genoeg tijd om dat nog goed te maken waardoor hij niet meer kon meedoen voor de overwinning.

Uiteindelijk was het Taiyo Furusato die op het juiste moment op de juiste plaats reed en als winnaar over de streep kwam, slechts 0,009 seconde voor Diogo Moreira. David Muñoz kwam als derde over de streep voor David Alonso, Daniel Holgado en Matteo Bertelle. Daarachter maakten Mario Aji, Daniel Muñoz, Tatchakorn Buasri en Ivan Ortolá.

Na een zeer sterke race en een aantal keer aan de leiding te hebben gereden kwam Veijer uiteindelijk als elfde over de streep, slechts 1,2 seconde achter de winnaar.

De tweede Red Bull MotoGP Rookies Cup race gaat zondagmiddag om 15:30 uur van start en is ook te volgen via Red Bull TV.

Handige links Gran Premio d’Italia Oakley:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter