GAMMA Yamaha R125 Cup: Winst voor Dustin Timmermans op nat Veldhoven

288
gamma
Start GAMMA Yamaha R125 Cup race Veldhoven

Onder lastige condities werden zaterdag 01 juli de races op kartcircuit de Landsard in Veldhoven verreden. De hele ochtend had het geregend en de baan was dan ook drijfnat. De nattigheid in combinatie met het rubber van de karts wat op het asfalt ligt, zorgt voor een gladde toplaag. Een uitdaging voor de jonge talenten van de GAMMA Yamaha R125 Cup om op een nat Veldhoven snel rond te gaan.

In de eerste training hadden de meeste coureurs het dan ook niet goed naar hun zin. Rijderscoach Joey Litjens had aardig wat werk te verzetten. Hij gaf de coureurs de nodige informatie op rijtechnisch vlak, hoe de machine goed te controleren op een natte baan maar ook mentaal, om een goed plan in het hoofd te kunnen maken. En dat wierp zijn vruchten af. De rondetijden schoten omlaag en het aantal valpartijen nam af. De coureur die bij de kwalificaties met kop en schouders boven de rest uitstak was Dustin Timmermans. Hij was maar liefst een seconde sneller dan tweede man Niek van den Broek, leider in de tussenstand. Van den Broek, afkomstig uit Middelbeers dat op een steenworp van de kartbaan ligt, was er echter op gebrand om zijn thuisrace tot een succes te maken. Het beloofde dan ook een spannende strijd te worden.

Race 1
Terwijl er nog een lichte miezerregen uit de lucht kwam ging de eerste race van start. Timmermans nam direct de leiding voor van den Broek en Hamden.Timmermans reed een stabiele race en maakte geen enkele fout, hij zou zijn leidende positie niet meer afstaan. Van den Broek kon de hele race redelijk volgen maar voelde in de eindfase de hete adem van Hamden in zijn nek. Toen van den Broek zag dat zijn concurrent in het kampioenschap, Noah Bronkhorst, op een afstandje rond de vijfde plek bleef steken koos hij ervoor om het gevecht met Hamden niet aan te gaan. Hamden passeerde van den Broek in de laatste ronde en zette meteen de snelste raceronde op de klokken. Luuk de Ruiter reed een uitstekende race die beloond werd met een vierde plaats. En ook Timo Wieme ging uitstekend rond op de natte baan. Hij wist in de laatste ronde nog net de vijfde plaats van Bronkhorst af te snoepen. Teamgenootjes Rein Saris en Mieke Abbink kwamen in de laatste ronde met elkaar in aanraking, waardoor ze ten val kwamen. De machines konden nog wel worden opgepakt en daardoor werden zij geklasseerd in de uitslag.

Race 2
Langzaam maar zeker ontstond er een droog spoor en het waren opnieuw Timmermans en van den Broek die daar het meeste van profiteerden. Samen reden zij weg bij de rest van het veld. Een paar keer werd er stuivertje gewisseld. In de eindfase nam Timmermans de koppositie over maar van den Broek zette aan en noteerde daarbij de snelste tijd. Zijn plan was om in de laatste ronde nog een keer de aanval in te zetten. Echter bleek er laat te zijn afgevlagd en de laatste ronde zou dan ook niet tellen voor de uitslag. Een teleurgestelde van den Broek moest genoegen nemen met de tweede plaats. Hamden kon de koplopers vroeg in de wedstrijd al niet meer volgen. “Ik had het vertrouwen niet wat ik in de eerste race wel had. Ik kreeg pas laat in de wedstrijd door dat het eigenlijk kwam doordat de baan snel opdroogde. Tegen het einde ben ik dan ook weer harder gaan rijden en heb ik Timo nog kunnen pakken. Maar het was te laat voor een hele goede klassering.” Ook de Ruiter zag zijn kansen op een goede klassering in rook opgaan toen hij ten val kam. Hij zou zijn race niet meer kunnen vervolgen. Bronkhorst deed op de opdrogende baan betere zaken en werd derde, voor Hamden en Wieme. Birgit Scheffer werd knap zesde. “Ik denk dat we allemaal hebben laten zien dat we de aangereikte tips goed hebben opgepakt. In de regen ging het al best goed en ook nu, op de opdrogende baan had ik er veel vertrouwen in. Dat ik vandaag het snelste meisje was? Daar kijk ik eigenlijk niet echt naar. Ik wil ook gewoon goed mee kunnen komen met de jongens.”

Winnaar van het dagklassement werd Timmermans, voor van den Broek en Hamden. Timmermans had in Veldhoven een geheim wapen in de vorm van ‘banenkennis’. “Ik had vanaf de eerste training een goed gevoel met de machine en veel vertrouwen in de banden. Maar daarnaast ken ik deze baan door en door. Ik kom hier al zeven jaar, al was dat voorheen op vier wielen. Ik heb zes jaar op internationaal niveau gekart en weet hoe glad deze baan is in de regen. Ik wist hoe ik veilig kon rijden en toch nog een snelle tijd neer kon zetten.”

Niek van den Broek was na afloop toch wel teleurgesteld. “Op zich ben ik niet ontevreden met de tweede plaats. Dustin reed vandaag heel sterk en is de verdiende winnaar. Maar ik had wel graag de tweede race gewonnen. Ik had me er echt op ingesteld om in de laatste ronde toe te slaan. Maar er is te laat afgevlagd en dan telt de elektronische tijdwaarneming. Het is niet anders maar ik hoop niet dat straks die 20 punten verschil het kampioenschap gaan beslissen.”

Hamden werd niet alleen derde in de dagklassering maar ook was hij opnieuw de snelste Rookie. In het Rookie klassement bouwde hij daardoor zijn voorsprong op Rein Saris verder uit.

Rijderscoach Joey Litjens was aan het einde van de dag zeer content met zijn pupillen. “Er waren relatief weinig valpartijen, ze hebben het bijzonder goed gedaan en alle tips goed opgepakt. Ik kan wel zeggen dat ik trots ben op deze groep, die je nu ook echt ziet rijpen.”

De volgende races zijn op zaterdag 5 en zondag 6 augustus op de TT Junior Track in Assen, tijdens de Gamma Racing Day.

Volledige uitslagen SOBW Veldhoven