Marc Garcia is zaterdagmiddag in Jerez winnaar geworden van de eerste WorldSSP 300 race van het weekend. De Spanjaard kwam 0,054 seconde eerder over de finish dan de als tweede geëindigde Nederlander Scott Deroue. De Spaanse jongedame Ana Carrasco passeerde op 0,167 seconde van de winnaar als derde de eindstreep.

Voor de WorldSSP 300 worden er dit weekend in Jerez (naast de Last Chance race) twee hoofdraces verreden. De reden hiervoor is de onlangs in Imola door het slechte weer afgelaste wedstrijd. Deze inhaalrace ging zaterdagmiddag om 17:00 uur van start.

De Nederlander Victor Steeman mocht vanaf de pole aan deze race beginnen. Onderstaand een verslag per ronde.

Ronde 1
Bij de start is het Steeman die het snelst weg is voor Galang Hendra Prata maar het is de Yamaha coureur die na de eerste ronde als leider doorkomt voor de Nederlander, Ana Carrasco, Marc Garcia en Manuel Gonzalez.

Ronde 2
Steeman weet de leiding weer over te nemen van de Indonesiër, maar dat is niet voor lang want even later komen Hendra Prata en ook Garcia langszij. Scott Deroue en Koen Meuffels kenden ook een goede start en komen inmiddels ook binnen de top tien door. Jeffrey Buis zeventiende, Robert Schotman eenentwintigste en Otten tweeëntwintigste.

Ronde 3
Geen jumpstarts meldt de wedstrijdleiding.

 

Ronde 4
Opvallend is dat de snelste ronde gereden wordt door de op de zeventiende plaats rijdende Bruno Ieraci. Crash voor Ton Kawakami en Dion Otten.

Ronde 5
Vooraan in het veld gaat het er ook niet zachtzinnig aan toe en worden er verschillende tikken uitgedeeld maar vooralsnog blijft het bij een aantal meters door het gras. Wedstrijdleiding geeft aan dat Otten naar het medical centre wordt gebracht.

Ronde 6
Laten we het maar op jeugdige overmoed houden maar vooraan het veld gaat het er niet zachtzinnig aan toe en worden er wederom de nodige kamikaze actie uitgehaald.

Ronde 7
Bij het ingaan van de zevende ronde is het Steeman aan de leiding voor Garci, Jan Ole Jahnig, Gonzalez en de naar de vijfde plaats gekomen Deroue. Nog steeds een kopgroep van maar liefst 18 coureurs.

Ronde 8
Wedstrijdleiding geeft aan dat 2/3 van de race is verreden, mocht de race vroegtijdig beëindigd moeten worden dan wordt deze niet herstart. Steeman weet zich in deze ronde iets los te rijden van de groep, een achtervolgende groep van 17 coureurs. In de laatste bocht verremt de KTM coureur zich echter waarmee zijn voorsprong meteen weer teniet wordt gedaan.

Ronde 9
Vooraan het veld wordt weer diverse keren van positie gewisseld terwijl de groep enigszins uit elkaar lijkt te vallen.

Ronde 10
Een zestal coureurs lijken zich iets los te rijden maar schijnt bedriegt, alles komt even later weer bij elkaar. Jacopo Facco schuift onderuit en ziet zijn race vroegtijdig in het gravel eindigen.

 

Ronde 11
Bij het ingaan van de laatste ronde meldt Deroue zich aan het front terwijl Steeman terugvalt naar de zesde plaats. Er valt nog geen pijl op te trekken, het blijft spannend, maar voor Ieraci en Nick Kalinin gaat het mis in de laatste ronde, beiden komen ten val.

Deroue lijkt bij het uitkomen van de laatste bocht de beste papieren te hebben maar het is Garcia die als winnaar de eindstreep passeert voor Deroue en Carrasco. Het verschil op de streep tussen de nummer één is slechts 0,167 seconde.

Gonzalez wordt vierde voor Verdoia, Hendra Prata, Jähnig, De Cancellis, Buis en Unia Orrade.

De vanaf de pole vertrokken Steeman moet na een sterk gereden race in de laatste ronde nog veel prijsgeven en komt als twaalfde over de finish. Meuffels wordt zestiende, Schotman moet genoegen nemen met een voor hem toch wel teleurstellende negentiende plaats.

Dion Otten
Direct na afloop van de race kregen we het bericht dat Otten bij zijn crash zijn pols heeft gebroken. Zodra we meer nieuws over de coureur uit Assen ontvangen zullen we dit uiteraard melden.

De tweede WorldSSP 300 race van het weekend staat zondagmiddag om 15:15 uur op het programma.

 

Handige links Acerbis Spanish Round Jerez:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App