García wint eerste WorldSSP 300 race in Aragón met overmacht, Steeman vierde

897
V.l.n.r. Álvaro Diaz, Marc García en Lennox Lehmann - Motorland Aragón | © Randy van Maasdijk

Marc García heeft zaterdagmiddag de eerste World Supersport 300 race van het seizoen met overmacht gewonnen voor Álvaro Diaz en Lennox Lehmann. Victor Steeman finishte na een hevige strijd als vierde, Ruben Bijman kwam ten val.

Zaterdagmiddag om 12:40 uur stond de eerste World Supersport 300 race van het seizoen op het programma op Motorland Aragón. De zon scheen op het Spaanse circuit alhoewel het nog redelijk fris was met een buitentemperatuur van zo’n 15°C.

In deze race over twaalf ronden zouden Inigo Iglesias, Samuel di Sora, Troy Alberto en Alex Millan een Long Lap Penalty moeten uitvoeren vanwege ‘onverantwoord rijgedrag’ in de kwalificatie en tweede vrije training

Het was Álvaro Diaz die het beste van zijn plaats kwam en als leider de eerste bocht inging voor Inigio Iglesias en polesitter Marc García. Victor Steeman mengde zich meteen in de strijd voor de koppositie net als Yuta Okaya en Marco Gaggi.

Steeman wist al gauw op te klimmen naar de tweede plaats achter Diaz, maar de volgorde veranderde in nagenoeg iedere bocht vanwege de chaotische aard van het World Supersport 300 kampioenschap.

Diaz was de leider aan het eind van de eerste ronde voor García en Iglesias, daarachter reden Okaya, Gaggi, De Cancellis, Vannucci, Maier, Steeman en Di Sora in de top tien. Steeman was door niemand minder dan Okaya flink aan de kant gezet, maar de Nederlander was vastberaden om zich weer naar voren te knokken. Ruben Bijman reed in de openingsfase van deze race op de dertiende plaats.

Marc García, polesitter en 2017 World Supersport 300 kampioen, leek aan het eind van de derde ronde een gaatje te hebben geslagen ten opzichte van de concurrentie. Iglesias reed op de tweede plaats voor Diaz en Okaya, Steeman had op de zevende plaats al een achterstand van drie seconden.

Halverwege de race bedroeg de voorsprong van García richting Diaz ruim twee seconden. Achter Diaz reed Vannucci op de derde plaats met Okaya en Steeman daar weer een halve seconde achter. De twee MTM Kawasaki coureurs waren in een hevige strijd verwikkeld voor de vierde plaats met Ieraci, Iglesias, Gaggi en Lehmann. Dit betekende dat de coureurs daarvoor hun voorsprong konden vergroten.

In de tiende ronde ging het mis voor Ruben Bijman. Bij het uitkomen van bocht 12 kwam hij naast de baan terecht en schoof hij onderuit. Zijn Kawasaki bleef nog op een gevaarlijk punt op de baan liggen maar het liep goed af, helaas geen punten in deze eerste race voor Bijman.

García bleef foutloos vooraan het veld en kwam met een voorsprong van ruim vier seconden als winnaar over de streep. Diaz reed uiteindelijk ook een eenzame race en werd tweede, daarachter vond een hevige strijd tot aan de streep plaats voor de laatste podiumpositie.

Steeman had zich knap naar voren gevochten en reed op de derde plaats bij het opgaan van het lange rechte stuk. Hier wist Lennox Lehmann op de KTM hem te passeren waarmee de Duitser uiteindelijk als derde over de streep kwam, slechts 0,045 voor Steeman. De Nederlander moest genoegen nemen met de vierde plaats maar liet zien dat hij ook in een groep zijn mannetje staat. Yuta Okaya maakte er twee MTM Kawasaki’s in de top vijf van met verder Inigo Iglesias, Matteo Vennucci, Mirko Gennai, Marco Gaggi, Bruno Ieraci en Iker García in de top tien.

In deze race waren er nog crashes voor Gabriele Mastroluca, Sylvain Markarian, Harry Khouri, Alessandro Zanca, Victor Rodriguez en Troy Alberto waarvan de laatste twee coureurs naar het medical centre werden gebracht voor een check-up.

De tweede World Supersport 300 race gaat zondagmiddag om 15:15 uur van start op Motorland Aragón.