Gardner wint spannend Moto2 duel in Mugello, Bendsneyder 15e

2787
remy-gardner
Remy Gardner (87) en Raul Fernandez (25) | foto© motogp.com

Remy Gardner heeft zondagmiddag de Moto2 race op Mugello gewonnen voor Raúl Fernández en Marco Bezzecchi. De Australiër wist zijn Spaanse teamgenoot in de laatste ronde te verschalken en kwam met een marge van slechts 0,014 seconde als winnaar over de finish. Bo Bendsneyder werd vijftiende.

Zondagmiddag om 12:20 uur gingen de lichten uit voor de Moto2 race over 21 ronden op het Autodromo Internazionale del Mugello. De omstandigheden waren nagenoeg ideaal met een fel schijnende zon boven het Toscaanse circuit en daardoor aangename temperaturen.

Kort daarvoor werd bekend dat Jason Dupasquier is overleden aan de verwondingen die hij opliep in de crash op zaterdagmiddag. Tom Lüthi ging hierdoor niet van start in de race, de Zwitser is nauw betrokken bij zijn landgenoot en diens familie.

Wat betreft de bandenkeuze was het eenvoudig te onthouden voor deze Moto2 race. Alle coureurs stonden op de medium-compound voorband en soft-compound achterband.

Polesitter Raúl Fernández kwam goed van zijn plaats en ging als leider de eerste bocht in voor Red Bull KTM Ajo teamgenoot Remy Gardner en Tony Arbolino. Bo Bendsneyder behield zijn startplaats en reed in de openingsronde op de zestiende plaats.

Voor Lorenzo Dalla Porta kwam zijn thuisrace al heel vroeg ten einde, de Italiaan ging onderuit in bocht 1 (San Donato). Ook Augusto Fernández kwam ten val in de openingsronde, hij crashte in bocht 10 (Scarperia).

Terwijl Raúl Fernández en Remy Gardner al een klein gaatje wisten te slaan had Sam Lowes haast om voorbij te gaan aan Tony Arbolino. In de derde ronde nam de Brit de derde plaats over en had hij een achterstand van zo’n 0,7 richting de twee Red Bull KTM Ajo coureurs.

In de vierde ronde kwam een einde aan de race van Lorenzo Baldassarri, de Italiaan was onderuit gegaan in de snelle bocht 13 (Biondetti 1). Een ronde later werd de race van Jorge Navarro, die zich zaterdagmiddag nog als derde wist te kwalificeren, beëindigd door een valpartij in bocht 1 (San Donato).

Weer een ronde later werd Xavi Vierge de volgende crasher, hij ging onderuit in bocht 12 (Correntaio).

Raúl Fernández leek een hoger tempo te kunnen rijden dan teamgenoot Gardner. Na zeven ronden had de Spanjaard een voorsprong van een seconde richting de Australiër terwijl Lowes daarachter, rijdend op de derde plaats, steeds dichterbij Gardner kwam. Bo Bendsneyder had een aantal plaatsen goedgemaakt in deze beginfase van de race en was al opgeklommen naar P12.

In de tiende ronde was het duidelijk dat Fernández op weg was naar alweer zijn derde zege van het seizoen. Terwijl hij een voorsprong van een kleine twee seconden genoot klopte Lowes daarachter aan bij Gardner. De Australiër kon een aanval van Lowes niet afslaan en de Brit passeerde hem door middel van een knappe inhaalactie. Bo Bendsneyder had iets daarvoor een foutje gemaakt en viel terug van de elfde plaats naar P15.

Even later sloeg ook het noodlot toe voor Albert Arenas en Fabio di Giannantonio. Beide coureurs kwamen in de twaalfde ronde ten val waarmee hun race ten einde kwam.

Met nog zes ronden te gaan ging Sam Lowes de fout in. Terwijl Fernández al een ruime voorsprong had en de Brit op een comfortabele tweede plaats reed maakte hij een fout in bocht 8 (Arrabiata 1) en schoof hij onderuit. Met hoge snelheid verloor Lowes de voorkant van zijn machine en liet hij daardoor kostbare punten schieten.

Voor het grootste gedeelte in deze race leek het erop dat Fernández het onder controle had maar richting het einde had hij het beste van zijn banden gebruikt. Gardner had meer grip in zijn Dunlop achterband zitten en wist het gat in de laatste drie ronden dicht te rijden.

De Australiër was met name in de lange rechterbochten Arrabiata 1 en 2 sneller dan zijn teamgenoot en wachtte tot de laatste ronde om toe te slaan. Met een agressieve maar zeer knappe inhaalactie viel Gardner aan bij het ingaan van bocht 10 (Scarperia) in passeerde hij Fernández. Vervolgens wist de Australiër zijn positie keurig te verdedigen in de daaropvolgende bochten.

Fernández dook bij het opkomen van het rechte stuk in de slipstream van Gardner maar het was op een haar na niet voldoende. Gardner kwam als winnaar over de streep en behaalde daarmee zijn eerste zege van het jaar. Slechts 0,014 seconde daarachter finishte Fernández als tweede.

Daarachter werd een eveneens interessante strijd gevoerd voor de derde plaats tussen Marco Bezzecchi en Joe Roberts. Het was Roberts die op een vergelijkbare wijze als Gardner als derde over de streep kwam met slechts 0,017 seconde voorsprong richting Bezzecchi. Echter had de Amerikaan in de laatste ronde met enkele centimeters de track limits overschreden waardoor hij een plaats werd teruggezet. Dit betekende dat Bezzecchi als derde geklasseerd stond en Roberts uiteindelijk genoegen moest nemen met de vierde plaats.

Hafizh Syahrin reed een knappe race en behaalde met de negende plaats zijn beste resultaat met de NTS tot nu toe. Teamgenoot Barry Baltus kwam als zeventiende over de streep. Ondanks een sterke beginfase van de race viel Bo Bendsneyder in de loop van de race terug. Uiteindelijk scoorde hij één WK punt door als vijftiende te finishen.

Een valpartij was er in de slotfase nog voor Marcos Ramirez, de Spanjaard was gecrasht in bocht 2 (Luco).

In het kampioenschap vergroot Remy Gardner zijn voorsprong richting teamgenoot Fernández nu met vijf punten. De Australiër heeft 114 punten achter zijn naam staan ten opzichte van 109 voor de Spanjaard. Marco Bezzecchi klimt naar de derde plaats met 88 punten.