Geen vervanging voor afgelaste Sepang MotoGP test, Shakedown Test in Qatar

44
iker-lecuona
Iker Lecuona en Andrea Dovizioso - MotoGP Test Qatar 2020 | foto© Red Bull Content Pool

Onlangs werd bekend dat zowel de Shakedown als ook de eerste Official MotoGP Test van 2021 op het Sepang International Circuit niet doorgaan, dit vanwege de aangekondigde noodtoestand in Maleisië. Was er in eerste instantie sprake van dat er een vervangende MotoGP test in Jerez of Portimão zou komen, dit blijkt niet het geval.

Dorna staat opnieuw voor een flinke operatie nu de Maleisische autoriteiten geen toestemming geven om in februari op het Sepang International Circuit de jaarlijkse Shakedown en Official MotoGP Test te organiseren. De belangrijkste redenen voor het niet doorgaan van deze twee MotoGP testmogelijkheden zijn de onlangs uitgeroepen noodtoestand in Maleisië, dit vanwege de ‘aanhoudende Covid-19 pandemie en de daaruit voortvloeiende lockdowns’.

Het afgelasten van deze twee evenementen in Sepang is een flinke streep door de rekening van Dorna, helemaal omdat al het materiaal al enige tijd per schip onderweg is vanuit Europa naar Maleisië.

Direct na het afgelasten van de twee testmogelijkheden doken er geruchten op dat er een vervangende datum zou komen voor deze Shakedown – en MotoGP Test op Europese bodem waarbij het circuit van Jerez of Portimão genoemd werden als de mogelijkheden. Het is inmiddels echter duidelijk dat deze opties van de baan zijn en dat er geen vervangende datum komt voor de Official MotoGP Test en de eerste kilometers van 2021 door de MotoGP coureurs gereden gaan worden begin maart op het Losail International Circuit in Qatar.

Er komt echter wel een extra test in Qatar, voorafgaand aan de oorspronkelijk geplande MotoGP test op het Losail International Circuit (10-11en 12 maart) wordt er namelijk een driedaagse Shakedown Test georganiseerd (5-6 en 7 maart). Deze extra test is o.a. bedoeld om de in 2021 in de MotoGP klasse debuterende Luca Marini, Enea Bastianini, Jorge Martin de mogelijkheid te geven om gedurende deze drie dagen kennis te maken met de voor hun nieuwe machine alvorens men de strijd aan moet gaat met hun nieuwe MotoGP collega’s.

Het niet doorgaan van een extra MotoGP Test in Europa als vervanging van Sepang is met name vanwege de logistieke problemen. Het materiaal na aankomst in Maleisië meteen per vliegtuig terug te laten vliegen naar Europa om deze vervolgens meteen na de test weer per vliegtuig naar Qatar te laten overbrengen zou een enorme extra kostenpost betekenen. Nu zal Dorna, die de transportkosten voor haar rekening neemt, het materiaal direct na aankomst in Maleisië weer op de boot laten laden om het vanuit daar te verschepen naar Doha in Qatar.

Na de Shakedown – en Official MotoGP Test begin maart op het Losail International Circuit blijft het materiaal op het in de woestijn nabij de hoofdstad Doha gelegen circuit aangezien in het weekend van 26 t/m 28 maart op hetzelfde circuit vooralsnog het eerste Grand Prix weekend van het jaar gepland staat. Of deze datum blijft staan is op dit moment echter ook nog maar de vraag. Inmiddels is bekend dat de Formule1 kalender is aangepast en dat in hetzelfde weekend voor Max Verstappen en zijn collega’s de eerste Formule 1 race van het jaar verreden wordt in het niet zo heel ver van Qatar gelegen Bahrein. Nu is het al jaren een ongeschreven wet dat de Formule 1 leidend is en dat vanwege de TV-rechten en de daarmee gepaarde inkomsten geen F1 en MotoGP races op hetzelfde tijdstip en in hetzelfde weekend verreden worden.Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App