Jonathan Rea vertrekt zaterdagmiddag in Laguna Seca vanaaf de pole tijdens de eerste WorldSBK race van de Geico US Round. De Kawasaki coureur was in de Tissot Superole kwalificatie het snelst voor Chaz Davies en Alvaró Bautista. Michael van der Mark moest na een crash genoegen nemen met de vijftiende startplaats.

Zaterdagochtend om klokslag 11:00 uur plaatselijke tijd gingen op de WeatherTech Raceway Laguna Seca de lichten op groen voor de Superpole kwalificatie. Van de mist eerder op de ochtend was geen spoor meer te bekennen.

Voor de in Nederlandse dienst rijdende Loris Baz begon de kwalificatie met een flinke tegenslag. De Fransman kwam meteen al in zijn eerste snelle ronde stevig ten val in bocht. Hoewel de Yamaha coureur er zelf zonder noemenswaardige kleerscheuren vanaf kwam was de machine wel flink beschadigd, niet alleen de machine zo bleek even later want de wedstrijdleiding besloot de rode vlag te tonen aangezien ook de langs de baan staande airfence beschadigd bleken.

Na een korte onderbreking werd de sessie hervat, echter zonder Baz aangezien de Ten Kate Racing Yamaha dusdanig beschadigd was bij de crash dat het te veel tijd koste om deze op tijd weer gereed te krijgen voor de herstart.

Na de herstart kwam de volgende tegenslag, dit keer voor Nederlander Michael van der Mark. De Pata Yamaha WorldSBK Team coureur kwam stevig ten val in bocht 4 waarmee zijn kwalificatie vroegtijdig voorbij was.

 

Nadat Toprak Razgatlioglu voor de rode vlag de lijst aanvoerde was het in de eerste run na de herstart Jonathan Rea die met een rondetijd van 1’22.964 de lijst aanvoerde voor Alvaró Bautista, Razgatlioglu, Chaz Davies en Leon Haslam.

Terwijl iedereen met nog tien minuten te gaan binnen stond en zich voorbereidde op de laatste en beslissende run hadden de Ten Kate Racing Yamaha technici de Yamaha van Baz nagenoeg gereed om toch nog een poging te kunnen doen om zich te kwalificeren.

In deze laatste run was het opnieuw Rea die het rapst was en een ongelofelijk snelle rondetijd van 1’21.876 op de klok zette. Davies kwam nog wel akelig dichtbij maar net niet genoeg om Rea van de pole af te houden.

Bautista sloot de sessie af als derde voor Tom Sykes, Haslam en Jordi Torres terwijl Razgatlioglu na zijn sterke start van de sessie genoegen moest nemen met de zevende startplaats en net voor Alex Lowes de sessie afsloot.

Baz presteerde bijna het onmogelijke door na zijn val en met nog acht minuten te gaan naar buiten kwam en meteen in zijn eerste snelle ronde de top tien binnenkwam. Een ronde later deed de Fransman er nogmaals een schepje bovenop en zette hij zijn snelste ronde van 1’23.185 op de klok. Deze rondetijd bleek bij het vallen van de vlag goed voor de negende startplaats voor de later te verrijden eerste race van het weekend.

De van een lang blessure teruggekeerde Eugene Laverty completeerde in deze kwalificatie de top tien.

In tegenstelling tot Baz kwam Van der Mark na zijn crash niet meer in actie, de Nederlander zal door deze tegenslag slechts vanaf de vijftiende plaats op de grid aan de eerste race van het weekend moeten beginnen.

Race 1 van de Seico US Round gaat zaterdagavond om 23:00 uur Nederlandse tijd van start.

 

Handige links Geico US Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App