Geico US Round: Rea vs Bautista op Amerikaanse bodem

49
alvaro-bautista
Alvaro Bautista voor Jonathan Rea | foto© Ducati corse

Komend weekend staat alweer de negende ronde van het FIM Superbike World Championship op het programma. Plaats van handeling is de WeatherTech Raceway Laguna Seca waar zoals de laatste jaren gebruikelijk alleen de WorldSBK categorie aan de start zal verschijnen.

Het bekende en historische WeatherTech Raceway Laguna Seca circuit in Salinas, California, USA zorgt echter elk jaar voor de nodige verrassingen. Onderstaand een aantal leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de enige Amerikaanse ronde van het op productiemachines gebaseerde wereldkampioenschap.


Het eerste WorldSBK-raceweekend in Laguna Seca vond plaats in 1995: de winnaars waren destijds Anthony Gobert op een Kawasaki ZXR 750 en Troy Corser op een Ducati 916 R.


Na een driedubbele overwinning van Rea in Donington Park heeft Groot-Brittannië 248 WorldSBK-overwinningen behaald en kan Groot-Brittannië dit weekend in Laguna Seca het eerste land worden met 250 overwinningen.


Met 198 starts (na Donington Park afgelopen weekend) kan Chaz Davies zondag tijdens de Tissot Superpole race in Laguna zijn 200e WorldSBK start behalen. Twaalf coureurs hebben deze mijlpaal reeds weten te behalen. De coureur met de meeste WorldSBK-starts is op dit moment Troy Corser met 377 gereden wedstrijden.


De WorldSBK staat dit weekend voor zijn 50e race in de V.S. De eerste werd 30 jaar geleden op 11 juni 1998 verreden in Brainerd. Momenteel staat de teller op 48, dus de mijlpaal van 50 races wordt zondag bereikt tijdens de Tissot Superpole Race.


Ducati heeft tot nu toe 41 podiumplaatsen weten te behalen in Laguna Seca: de eerste was in 1995 toen Troy Corser als tweede eindigde in de eerste race, de laatste podiumfinish werd voor jarig behaald door Chaz Davies met de tweede in de tweede race.


Dankzij de nieuwe Superpole Races – een derde race in het weekend – zullen de seizoenrecords waarschijnlijk al vroeg in 2019 worden verbroken. Jonathan Rea heeft tot nu toe in 2019 al 19 podiumplaatsen behaald en de teller van Alvaro Bautista staat op 18 podiumplaatsen. Ze zijn beiden komend weekend in Laguna Seca in de positie om de 20 te bereiken. Tot 2018 waren 20 podiumplaatsen in een seizoen bijna een unicum, slechts 10 keer in de geschiedenis werden dit aantal overwinningen behaal door één coureur. Het record aantal zeges per seizoen staat op 25, Colin Edwards wist dit aantal zeges te scoren in het seizoen 2002. Dit seizoen kan dit aantal al in september in Portugal uit de boeken worden gereden.


Kawasaki heeft sinds 2013 16 podiumplaatsen behaald op Laguna Seca, en 22 in totaal. Hun eerste podiumfinish was in Race 1 in 1995 toen Anthony Gobert de allereerste WorldSBK-race won in Laguna Seca.


Laguna Seca heeft tijdens de 32 verreden WorldSBK-races op het circuit 15 verschillende winnaars voortgebracht. Vijf van hen maken deel uit van het huidige veld: Sykes, Davies, Laverty, Melandri en Rea.


De laatste 9 races in Laguna Seca zijn gewonnen door Britse coureurs, een recordreeks voor een land op dit circuit. De reeks begon in 2014 in Race 2, met de winst van Tom Sykes. De laatste niet-Britse winnaar op Laguna Seca is Marco Melandri (2014 Race 1).


Slechts één coureur heeft in Laguna Seca een poletijd van onder de 1’22 weten te noteren: dat was Tom Sykes, in 2014. Zijn rondetijd was destijds een 1’21.811. Dat was één van de meest dominante poles in de geschiedenis op het Amerikaanse circuit, want de tweede op de grid, Sylvain Guintoli, moest maar liefst 0,528 seconden toegeven op de tijd van de Brit. Alleen John Kocinski had ooit nog een grotere marge tijdens een kwalificatie in Laguna Seca, dat was in 1996 toen hij de pole wist te behalen met een marge van 0’569 seconde op Troy Corser).

 

Handige links Geico US Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App