Gerloff het snelst na eerste dag op Donington Park, Van der Mark negende

3286
Garrett Gerloff - Donington Park | foto© Yamaha Racing

Garrett Gerloff heeft de eerste dag op Donington Park afgesloten met de snelste rondetijd in de WorldSBK klasse voor Jonathan Rea en Toprak Razgatlioglu. Michael van der Mark eindigde de eerste dag als negende op de tijdlijst. 

Vrijdagmiddag om 16:00 uur gingen de lichten op groen voor de tweede 45-minuten durende vrije training voor de World Superbike klasse op Donington Park. In tegenstelling tot de bewolkte ochtendsessie stond de zon in de middag fel aan de hemel. Met een buitentemperatuur van 24°C en een asfalttemperatuur van zo’n 37°C waren de omstandigheden nagenoeg ideaal.

Tussen FP1 en FP2 werd duidelijk dat Kohta Nozane dit weekend niet meer in actie zal komen. De Japanner kwam onlangs hard ten val tijdens een test op Navarra, het Spaanse circuit dat dit jaar voor het eerst op de WorldSBK kalender staat. Hierbij brak hij een vinger en door de circuitartsen is hij unfit verklaard. Even werd er nog gedacht om één van Yamaha’s British Superbike coureurs (Jason O’Halloran of Tarran Mackenzie) op de YZF-R1 van Nozane te zetten maar uiteindelijk is besloten om dit niet te doen.

Na een kleine schuiver vanochtend in FP1 ging Tom Sykes ook in FP2 al vroeg in de sessie onderuit. De BMW coureur kwam ten val in bocht 6 (Schwantz Curve) en hij verloor hiermee ruim een halfuur rijtijd.

Het was duidelijk dat de coureurs aan het pushen waren. Tito Rabat maakte een uitstapje in bocht 8 (Coppive) terwijl Toprak Razgatlioglu weer voor spektakel zorgde in de laatste bocht (Goddards)

Niet alleen Razgatlioglu had moeite met het achterwiel aan de grond houden bij het aanremmen voor Goddards:

Het duurde lang voordat de rondetijden van FP1 aangescherpt werden. In de slotfase van de sessie lieten vrijwel alle coureurs een nieuw setje banden monteren om er eens goed voor te gaan zitten. Het was Garrett Gerloff, afgelopen weekend nog MotoGP coureur bij Petronas Yamaha SRT, die met een 1’27.524 de snelste rondetijd van de dag wist te rijden voor Jonathan Rea en Toprak Razgatlioglu.

Alex Lowes kwam naar de vierde tijd voor Ducati duo Scott Redding en Michael Ruben Rinaldi, daarachter maakten Leon Haslam, Lucas Mahias, Michael van der Mark en Andrea Locatelli de top tien compleet.

Op zaterdag hebben de WorldSBK coureurs en teams een druk schema. Om 10:00 uur Nederlandse tijd komen ze eerst nog in actie op Donington Park voor de halfuur durende derde vrije training. Om 12:10 uur vindt de 15-minuten durende kwalificatiesessie plaats met de start van race 1 om 15:00 uur.

Handige links Prosecco DOC UK Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter