Gerloff & Razgatlioglu clash in Assen zorgt voor commotie binnen Yamaha familie

8731
garrett-gerloff
Garrett Gerloff (31) & Toprak Razgatlioglu (54) incident Assen | foto© Randy van Maasdijk

De tweede WorldSBK race van de Prosecco DOC Dutch Round eindigde afgelopen zondagmiddag in Assen voor Toprak Razgatlioglu al in de eerste bocht. De Yamaha coureur kwam in de Haarbocht in aanraking met merkgenoot Garrett Gerloff hetgeen na afloop voor de nodige commotie en praatsessies zorgde binnen de Yamaha familie.

Toprak Razgatlioglu kwam afgelopen weekend als leider in de tussenstand van het kampioenschap naar Assen. Nadat de Turkse coureur zaterdag in Race 1 als ook zondagochtend in de Tissot Superpole Race als derde eindigde, beide keren achter winnaar en zijn naaste rivaal in het kampioenschap Jonathan Rea, was de Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK coureur er zondagmiddag op gebrand om terug te slaan en voor Rea te eindigen.

Na een goede start waren zijn kansen echter al in de eerste bocht verkeken. Een ontketende Garrett Gerloff was namelijk iets te enthousiast, te gretig, remde te laat, mistte de apex om daarmee merkgenoot Razgatlioglu van zijn machine te tikken. Ondanks dat de Amerikaan zelf behoorlijk schrok van de situatie en daardoor even uit zijn concentratie raakte kon hij, in tegenstelling tot Razgatlioglu, wel zijn race vervolgen.

De wedstrijdleiding besloot echter om Gerloff als schuldige aan te wijzen voor de crash en bestrafte de Amerikaan met een ride trough penalty. Nadat de GRT Yamaha WorldSBK Team zijn penalty had afgewerkt ging het niet veel later mis. Gerloff kwam in bocht negen ten val met als gevolg dat ook zijn wedstrijd vroegtijdig ten einde was.

Het moge duidelijk zijn dat Razgatlioglu na afloop niet blij was met de actie van zijn merkgenoot, een actie die er mede voor zorgde dat hij zondagavond Assen verliet met een achterstand van maar liefst 37 punten op de nieuwe leider in het kampioenschap en drievoudig winnaar in Assen Jonathan Rea

Toprak Razgatlioglu: “In de tweede race maakte Garrett een grote en niet heel slimme fout, ik weet niet waarom hij zo hard probeerde te remmen in de eerste bocht – ik was verrast en ik voel me alleen maar boos omdat we zoveel punten voor het kampioenschap verloren hebben. Bij de start passeerde ik Rinaldi in de bocht maar het ging niet “gemakkelijk”, het was moeilijk om mijn eigen motor te stoppen dus ik begrijp niet waarom Garrett bij mij binnen door probeerde te komen.”

Ook Yamaha Motor Europe manager Andrea Dosoli wees na afloop Gerloff aan als schuldige van het incident in de eerste bocht. Ondanks dat de Italiaanse manager na afloop van de dag Gerloff niet spaarde blijft hij wel achter zijn Amerikaanse protegé staan die enkele dagen daarvoor zijn contract met Yamaha verlengde en ondanks het maken van deze dure fout nog steeds gezien wordt als een groot en veelbelovend talent voor de toekomst.

Andrea Dosoli: “Het incident in de eerste bocht kan niet worden omschreven als pech, het was duidelijk een verkeerde inschatting van Garrett. Garrett heeft zijn talent al meerdere keren bewezen, maar er is nog zker ruimte voor verbetering. We zullen nauw blijven samenwerken met Garrett om de fouten te herstellen die hem dit seizoen meer dan eens punten hebben gekost. Hij heeft duidelijk het potentieel om in de toekomst een titelkandidaat te zijn, maar hij moet de situatie beter managen in de races – vooral als hij op het podium kan eindigen.”

Naast zijn opmerkingen aan het adres van Gerloff ging Dosoli zondagavond ook nog in op de situatie van Razgatlioglu.

Andrea Dosoli: “Toprak is als leider in de tussenstand van het kampioenschap naar Assen gekomen – een compleet nieuwe situatie voor hem en het team. Hij had dit weekend echter veel pech en we kregen niet waar we op hoopten. We moeten de positieve punten meenemen – dat hij ook hier opnieuw een geweldig tempo had. Hij moet dit in gedachten houden voor de rest van het seizoen om weer op het goede spoor te komen in het kampioenschap. Het is jammer wat er in Race 2 is gebeurd. Hij heeft hierdoor veel punten laten liggen, dus nu moeten we ons concentreren op de volgende evenementen en de best mogelijk resultaten zien te behalen.”

Voor degene die Gerloff een beetje beter kennen weten inmiddels dat de Amerikaan misschien wel de netste, aardigste en meest bescheiden persoon binnen de WorldSBK paddock is. Ondanks dat Gerloff niets liever wil dan het voor iedereen goed doen zit zijn Amerikaanse winnaarsmentaliteit – als het vizier van zijn helm dicht is – hem ongemerkt nog wel eens dwars. Het te graag willen leverde hemzelf al meerdere keren een DNF op, maar dit keer werd ook Razgatlioglu en Yamaha de dupe, en dat zat de GRT Yamaha WorldSBK Team coureur na afloop dan ook heel erg dwars.

Garret Gerloff: “Ik ben er kapot van en ik kan alleen maar mijn excuses aanbieden aan Toprak en aan Yamaha. Ik had een goede start vanaf de derde startrij, ik voelde het contact in de eerste bocht, maar ik realiseerde me niet dat het Toprak was totdat ik achteromkeek. Het spijt me voor hem, want hij heeft een grote prijs betaald voor mijn fout, maar ook voor Yamaha, die onvermoeibaar hebben gewerkt om een kampioenschap uit te dagen. Ik kan niet anders dan mijn excuses aanbieden aan beiden, hoewel ik me er terdege van bewust ben dat dit de uitkomst niet zal veranderen.”

Nadat bij Razgatlioglu de ergste teleurstelling was verdwenen, de excuses als een ware prof van zijn merkgenoot had aanvaard en zijn emoties waren gezakt naar een acceptabel niveau was de protegé van Kenan Sofuoglu zondagavond al volop met de volgende race bezig en zegde hij ons zondagavond gedag met de volgende woorden.

Toprak Razgatlioglu: “In Most wil ik alleen nog maar voor de overwinning vechten, ik kijk vanaf nu niet meer naar kampioenschapspunten. Dit weekend hier in Assen had ik misschien gewoon wat pech, maar we gaan ons vanaf nu richten op de volgende race.”

En zo kwam er zondagavond in Assen alsnog een goed einde aan de nodige praatsessies en alle commotie binnen de Yamaha familie en ging iedereen naar huis met het vizier gericht op de volgende races.

Kampioenschap
Rea gaat na Assen aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap met 243 gescoorde WK punten voor Razgatlioglu met 206 punten en Scott Redding die de derde plaats inneemt met 162 punten.


Handige links Prosecco DOC Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen (WorldSBK)
Tijdschema en volledige uitslagen (WK zijspannen)
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter