Andrea Iannone werd eerder deze week voor 18 maanden geschorst naar aanleiding van een positieve dopingtest. De Aprilia MotoGP coureur, die volgens eigen zeggen onschuldig is en het bewijs heeft dat de positieve dopingtest te wijten is aan het eten van besmet vlees, gaat dan ook in beroep bij het CAS.

Andrea Iannone maakt op dit moment een moeilijke tijd door. Bij de Aprilia MotoGP coureur werd afgelopen seizoen na de race op 3 november in Sepang de verboden stof drostanolone gevonden. Ook was vervolgens de zogenaamde B-staal positief. De 30-jarige Italiaan heeft echter altijd ontkend schuldig te zijn en volgehouden dat de stof in zijn lichaam was gekomen tijdens het eten gedurende de drie overzeese Grand Prix weekenden in Japan, Australië en Maleisië. Zo zouden de verboden anabole steroïden aangetroffen zijn in het door hem genuttigde vlees, iets waar hij nu dus onbedoeld de dupe van is geworden.

Lees ook: Andrea Iannone: 18 maanden schorsing vanwege positieve dopingtest
Lees ook: Aprilia Racing CEO Massimo Rivola: ‘Andrea had moeten worden vrijgesproken’

Andrea Iannone: “Als we naar een restaurant gaan, hebben we nu eenmaal niet de mogelijkheid om te kiezen voor besmet of niet-besmet vlees. Niemand van ons weet met zekerheid wat we eten. Om nu onschuldig te worden veroordeeld, daar word ikniet blij van. Voor het eerst in de geschiedenis wordt een atleet onschuldig veroordeeld en krijgt hij een schorsing van 18 maanden. Ik geef niet op. Dat mag niet meer gebeuren. Het vonnis kwam voor mij en mijn verdediging dan ook als een verrassing. We hadden niet verwacht dat het zo zou gaan. Ik ben de eerste sportman die een schorsing aan zijn broek krijgt vanwege het consumeren van besmet voedsel.”

Maar ondanks de forse straf ziet Iannone ook positieve dingen in het vonnis, dit vanwege het feit dat de rechtbank heeft bevestigd dat er sprake is van onbewust gebruik van doping. De Aprilia coureur laat het er dan ook niet bij en stapt naar het CAS (Court of Arbitration for Sport) om in beroep te gaan en zijn schorsing aan te vechten. Hier hebben Iannone en zijn verdediging tot 21 dagen na het uitgesproken vonnis de tijd voor.

Na het indienen van het hoger beroep bij het CAS is het vooralsnog niet duidelijk hoe lang deze procedure zal duren en er opnieuw een uitspraak zal volgen. Los van deze uitspraak en mocht deze geen zoden aan de dijk zetten dan betekent dit zo goed als zeker het einde van Iannone’s carrière als MotoGP coureur.

Andrea Iannone: ‘Ik heb tot nu toe nog niet alles uit mijn carrière gehaald, maar dat is wel nog steeds mijn doel. Ik wil zo snel mogelijk weer op de motor zitten. Er zijn al enkele maanden verstreken sinds het begin van dit trieste verhaal en elke dag sindsdien voelt als een jaar. Ik wil er voorlopig nog niet aan denken dat ik door deze vervelende kwestie zal moeten stoppen met racen. Maar zoals ik nu weer gemerkt heb kan niets als vanzelfsprekend worden beschouwd en alles kan zomaar in een oogwenk veranderen.”

Het is echter niet allemaal kommer en kwel voor Iannone in deze vervelende tijd zo liet hij na het horen van het vonnis weten op zijn eigen social-mediakanalen.

Andrea Iannone: “Ik bedank iedereen die mij de afgelopen tijd is blijven steunen en aan mijn zijde zijn blijven staan; mijn vrienden, mijn familie en vooral mijn vader, het hele Aprilia MotoGP team, Aprilia Racing CEO Massimo Rivola en al mijn sponsors. Zoveel steun doet me goed in de moeilijkste tijd van mijn leven ondanks dat het allemaal heel erg moeilijk is om het te accepteren.”

Een geluk bij een ongeluk voor Iannone is misschien wel het feit dat het MotoGP seizoen feitelijk nog niet is begonnen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Wanneer en of het 2020 seizoen daadwerkelijk van start zal gaan is vooralsnog onduidelijk gezien de actuele situatie in de wereld. De grote vraag is en blijft echter wel, mocht het seizoen daadwerkelijk van start gaan dan ligt het lot van Iannone – ondanks een laatste sprankje hoop – nog steeds in handen van de wijze heren van het CAS.

 


Speel mee met het MotoGP Jaarspel. Minimaal 1.750 Euro aan prijzen!

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek of door onderstaande QR-code te scannen.* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App