Valentino Rossi overdrijft en gaat te ver in zijn beschuldigingen aan het adres van Marquez na de gebeurtenissen van afgelopen weekend in Argentinië. Dat heeft vijftienvoudig wereldkampioen Giacomo Agostini laten weten in een interview met het Italiaanse radiostation Radio 24.

Dat de gemoederen momenteel weer hoog oplopen in het MotoGP paddock zal voor velen geen verrassing meer zijn. Iedereen heeft zo zijn mening over hetgeen er zondagmiddag gebeurde tijdens de start en MotoGP wedstrijd van de Gran Premio Motul de la República Argentina.

Een uitgestelde start, Jack Miller die benadeeld wordt, Marc Marquez die zijn motor af laat staan, twijfelden officials, Johann Zarco die in de fout gaat waardoor Dani Pedrosa ten val komt en zijn pols breekt, Marquez die voor zijn miskleun bij de start bestraft wordt  en een ride through penalty krijgt, Marquez die vervolgens Aleix Espargaró aantikt en bestraft wordt, Danilo Petrucci en Aleix Espargaró die elkaar aantikken, Marquez die vervolgens tot overmaat van ramp nogmaals in de fout gaat waarbij Valentino Rossi uit moet wijken en naast de baan in het natte gras ten val komt, Marquez die vervolgens opnieuw bestraft wordt en met een tijdstraf van 30 seconden teruggezet wordt van de vijfde naar de achttiende plaats en een aantal andere kleine incidenten tijdens de race zorgden voor een veelbewogen en veel besproken tweede MotoGP wedstrijd van 2018.

Met name de clash van Marquez en Rossi deed veel stof opwaaien en zorgde na afloop voor veel ophef en commotie. Met name de manier waarop de Italiaan zijn Spaanse rivaal door het slijk haalde in de media en de manier waarop Marquez de toegang werd ontzegd in de Yamaha pitbox – door notabene Rossi’s rechterhand Uccio terwijl de Yamaha bazen verschrikt toekeken en niets deden* – is binnen het MotoGP paddock niet bij iedereen in goede aarde gevallen.

Zo reageerde Rossi’s landgenoot en goede vriend Giacomo Agostini in een interview met het Italiaanse Radio 24 nogal verbolgen op de situatie. De vijftienvoudig wereldkampioen liet o.a. weten dat Marquez voldoende bestraft is en dat hij Rossi’s reactie na afloop nogal overdreven vond.

“Rossi heeft in zijn loopbaan zelf ook voldoende van dit soort capriolen uitgehaald. Marquez heeft een fout gemaakt en heeft daarvoor zijn excuses aangeboden. Laten we hopen dat hij het niet nogmaals doet, hij is voldoende bestraft en hoeft wat mij betreft dan ook niet nog eens gediskwalificeerd te worden. Hij is in de race immers al bestraft. Als we elke keer coureurs gaan diskwalificeren dan houden we geen duels meer over. Dat geldt voor het gehele veld – Iannone raakte twee jaar geleden op hetzelfde circuit Dovizioso en moest daardoor als straf de volgende race drie plaatsen verder naar achteren op de grid aan de wedstrijd beginnen. Ga je coureurs diskwalificeren dan durft er binnenkort niemand meer te racen. Wat in Argentinië tussen Marquez en Rossi gebeurde is, is elke coureur wel eens overkomen, mijzelf, maar ook Rossi zelf is het meerdere keren overkomen en in deze race overkwam het ook Zarco waardoor Pedrosa ten val kwam. Het is niet waar als Rossi beweert dat Marquez bewust uit is op het raken van de benen van collega coureurs. Zo vlak na de race zit iedereen nog vol adrenaline, is men nog nerveus en wordt alles makkelijk overdreven.”

In het interview werd Agostini ook gevraagd naar de geste van Marquez om direct na afloop van de race naar de Yamaha pitbox te lopen om Rossi zijn excuses aan te bieden voor het voorval, iets dat de Italiaan – of in ieder geval zijn rechterhand Uccio – niet op prijs kon stellen.

“Het zijn lastige momenten zo kort na de race. De adrenaline is dan nog volop aanwezig. Als hij twintig minuten later gegaan was dan was het misschien wel anders gelopen, op dat moment zou iedereen misschien wat rustiger zijn en anders gereageerd hebben. Maar hoe dan ook, was Marquez niet gegaan dan had iedereen hem daarvoor bekritiseerd.”

Saillant detail is dat Rossi in 2011 precies hetzelfde deed toen hij tijdens de Spaanse Grand Prix in Jerez ten val kwam bij een mislukte inhaalpoging en daarbij Casey Stoner meenam. Rossi kon na deze crash zijn race vervolgen en nog als vijfde eindigde, Stoner zijn wedstrijd daarentegen was over. De Australiër stak zijn woede vervolgens tijdens de rest van de race niet onder stoelen of banken door pontificaal langs de baan te gaan staan de rest van de race te applaudisseren als Rossi langskwam. Direct na de race spoedde de Italiaan zich in gezelschap van enkele Ducati teamleden naar de Repsol Honda pitbox om voor het oog van de camera’s zijn excuses aan te bieden. Stoner maakte daarbij in eerste instantie wel een paar cynische opmerking om vervolgens de excuses te aanvaarden. Zand erover en op naar de volgende race.

*Inmiddels hebben we navraag gedaan naar de reden van de heftige reactie van Uccio aan het adres van de zesvoudig wereldkampioen en het niet ingrijpen van de Yamaha bazen op deze toch wel bijzondere actie. Een woordvoerder van Yamaha heeft ons laten weten dat het er heftiger uitzag dan het in werkelijkheid was. Zo zou Uccio Marquez alleen gezegd hebben; “niet nu, kom later maar terug”. 

 

Handige links Gran Premio Motul de la República Argentina:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag