Ducati Corse General manager Gigi Dall’Igna en Jorge Lorenzo zijn geen onbekenden van elkaar. Sterker nog, het tweetal won in het verleden samen twee 250cc wereldtitels, werkte twee jaar samen binnen Ducati en de Ducati Corse manager probeerde hem afgelopen zomer zelfs tevergeefs terug te halen naar zijn team. Het resultaat is bekend, een terugkeer naar Ducati mislukte en Lorenzo heeft zijn helm inmiddels aan de wilgen gehangen.

Gigi Dall’Igna was onlangs in Valencia één van de vele aanwezigen tijdens de persconferentie waarin Jorge Lorenzo zijn afscheid als actief MotoGP coureur aankondigde. Het was de bekende Italiaanse Ducati manager een afscheid met dubbele gevoelens. Aan de ene kant was er begrip maar aan de andere kant is Dall’Igna – die naast zijn professionele relatie ook goed bevriend is met de vijfvoudig wereldkampioen – van mening dat Lorenzo’s beslissing om te stoppen niet des Lorenzo’s is.

Gigi Dall’Igna: “Ik ken hem al sinds het begin van zijn carrière, hij is een heel belangrijke coureur voor mij, we hebben twee wereldtitels gewonnen in de 250cc-klasse.”

Na negen seizoenen actief te zijn geweest bij Yamaha, een periode waarin hij drie MotoGP wereldtitels wist te behalen, zocht Lorenzo een nieuwe uitdaging. Deze nieuwe uitdaging vond hij bij Ducati waar hij opnieuw samen kon gaan werken met Dall’Igna. Deze samenwerking duurde echter maar slechts twee jaar nadat Ducati besloot -precies op het moment dat de Spanjaard uitgerekend in Mugello zijn eerste MotoGP zege voor Ducati wist te scoren – zijn contract niet te verlengen.

Gigi Dall’Igna: “Soms moet je een beslissing nemen op momenten waarin je nog niet alles weet. En soms kan het een verkeerde beslissing zijn, maar we kunnen er nu niets meer aan doen.”

jorge-lorenzo

Gigi Dall’Igna (l) en Jorge Lorenzo (r) | foto© Ducati Corse

Het moge duidelijk zijn dat de beslissing om na twee seizoenen alweer afscheid te nemen van Lorenzo niet de voorkeur genoot van Dall’Igna maar dat deze knoop uiteindelijk is doorgehakt door de grootste baas binnen Ducati Claudio Domenicali. Dat Dall’Igna nog steeds gelooft in de capaciteiten van Lorenzo bleek afgelopen zomer toen hij hem probeerde hem terug te halen naar Ducati. Dall’Igna’s plan was om Lorenzo in 2020 een seizoen onder te brengen bij Pramac Racing om het vervolgens in 2021 terug te halen naar het officiële Ducati fabrieksteam. Dit plan mislukte nadat Honda hier lucht van kreeg en Lorenzo wees op zijn tweejarige contract en hem vriendelijk maar zeer dringend verzocht zich daar aan te houden.

In Valencia bleek echter dat Honda overeenstemming had bereikt met Lorenzo over het vroegtijdig beëindigen van zijn nog tot aan het einde van 2020 doorlopende contract. Met een flinke ‘oprot’ premie op zak kondigde Lorenzo op donderdagmiddag voorafgaande aan de laatste Grand Prix van het seizoen in Valencia zijn afscheid aan als actief MotoGP coureur.

Gigi Dall’Igna: “De dag van zijn afscheid was zeker niet de beste dag van mijn leven, hij gaf ons veel geweldige emoties tijdens zijn carrière en we zullen hem missen. Terug naar Ducati? Ik denk niet dat dat zal gebeuren, na een aantal stevige crashes en ernstige blessures heeft hij de motivatie verloren en ik denk niet dat hij van gedachten zal veranderen.”

Terwijl de MotoGP coureurs op dinsdag in Valencia begonnen aan hun eerste tweedaagse MotoGP test ter voorbereiding op 2020 zat Lorenzo al in het vliegtuig richting Bali voor een heerlijke zonvakantie. Inmiddels heeft de voormalig MotoGP coureur vanaf zijn vakantieadres al wel door laten schemeren dat er een kans bestaat voor een terugkeer binnen de sport. Of dit als coureur zal zijn of in een hele andere hoedanigheid liet Lorenzo wijselijk nog in het midden, iets dat ongetwijfeld te maken heeft met de gesloten deal met Honda (salaris doorbetaling tot aan het einde van het seizoen 2020 en de daarbovenop verkregen ‘oprot’ premie). Het zal voor niemand een verrassing zijn dat er in dit contract een clausule is opgenomen waarin vermeld staat dat Lorenzo voor afloop van het seizoen 2020 nergens anders iets mag ondernemen binnen het wereldje, laat staan een functie accepteren bij één van Honda’s rivalen.

 

Handige links MotoGP Test Jerez de la Frontera:

Tijdschema en volledige uitslagen

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App