Glenn Irwin wint hectische eerste British Superbike race op Silverstone

1144
V.l.n.r. Christian Iddon, Glenn Irwin en Tommy Bridewell - Silverstone | foto© Bennetts British Superbike Championship

Glenn Irwin heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Silverstone. De Honda coureur profiteerde optimaal van Yamaha coureurs Tarran Mackenzie en Jason O’Halloran die vanuit leidende positie samen ten val kwamen.

De British Superbike raceweekenden worden momenteel in moordend tempo achter elkaar afgewerkt. Dit weekend wordt de achtste ronde van het kampioenschap verreden op Silverstone en is het het tweede van drie raceweekenden op rij. Daarnaast wordt dit weekend bepaald welke acht coureurs er in de ‘Showdown’ terechtkomen. De eerste acht coureurs in het kampioenschap na dit weekend zullen op gelijke punten worden gezet waarna ze het in de laatste drie raceweekenden van het jaar uit moeten vechten wie er British Superbike kampioen wordt. Voorafgaand aan het weekend waren Jason O’Halloran, Tarran Mackenzie, Tommy Bridewell en Christian Iddon al verzekerd van een plaats in de Showdown.Het was kampioenschapsleider Jason O’Halloran die in het begin van de zaterdagmiddag pole position opeiste met een rondetijd van 53.169 voor teamgenoot Tarran Mackenzie en Tommy Bridewell, daarachter waren het Gino Rea, Glenn Irwin en Ryan Vickers op de tweede startrij. Het British Superbike kampioenschap gebruikt de ‘national’ lay-out van Silverstone waardoor de rondetijden minder dan een minuut bedragen.

Race 1
Aan het einde van de middag stond de eerste British Superbike race van het weekend op het programma over 24 ronden. Deze race werd gekenmerkt door een aantal flinke valpartijen.

Het was Tarran Mackenzie die de leiding in handen nam na de start voor McAMS Yamaha teamgenoot Jason O’Halloran, Tommy Bridewell, Gino Rea, en Peter Hickman. Al in de tweede ronde ging het mis toen Hickman aan de verkeerde kant van de kerbstone kwam ter hoogte van ‘Maggotts’ en het achterwiel raakte van O’Halloran. Hickman kwam met hoge snelheid ten val waarbij hij er zelf goed vanaf kwam, maar zijn BMW M 1000 RR volledig afgeschreven werd.

In de derde ronde ging het opnieuw mis vanwege crashes voor Keith Farmer en Takumi Takahashi waardoor de Safety Car de baan op kwam. Na drie ronden werd de race hervat en nam O’Halloran de leiding over voor Bridewell, Glenn Irwin, Iddon, Andrew Irwin en Rea.

Het was een spannende race aan de kop van het veld met veel inhaalacties en close racing. Even later was er opnieuw een incident, ditmaal hadden Danny Buchan en Ryan Vickers elkaar geraakt en gingen ze beiden onderuit.

Richting de slotfase van de race werd het duidelijk dat O’Halloran en Mackenzie de overmacht hadden ten opzichte van de concurrentie. In de voorlaatste ronde zette Mackenzie de aanval in op zijn teamgenoot bij het ingaan van Brooklands waarna hij vroeg op het gas ging. Met een fikse high-sider werd hij van zijn machine geworpen waarna O’Halloran de gecrashte Yamaha YZF-R1 met geen mogelijkheid meer kon ontwijken.

De Australiër kwam hard ten val waardoor beide Yamaha coureurs, terwijl ze op de eerste en tweede plaats reden, in één klap uitgeschakeld waren. Glenn Irwin nam de leiding over voor Christian Iddon en Tommy Bridewell waarna de rode vlag werd gezwaaid om het rampengebied op te ruimen. Irwin won de race voor de twee Ducati coureurs met daarachter Josh Brookes, Brad Ray, Gino Rea, Rory Skinner, Kyle Ryde, Xavi Forés en Luke Stapleford in de top tien.

Drama voor de Yamaha coureurs waarbij Mackenzie zelfs voor de rest van het weekend is uitgeschakeld vanwege een gebroken middenhandsbeentje. O’Halloran is bont en blauw maar wel fit verklaard om op zondag deel te nemen aan race 2 en 3.

Update zondagochtend 09:50 uur: Tarran Mackenzie is zondagochtend door het BSB Medical Team opnieuw gecheckt. Hij zal rijden in de warm-up sessie om daarna te beoordelen of hij ook in de twee races in de middag in actie kan komen.

Ondanks dat Hickman in deze race hard ten val kwam is hij de vijfde coureur die bevestigd is voor de Showdown. Op zondag zullen de laatste drie plaatsen verdeeld worden.

Nederlanders
Nadat Jaimie van Sikkelerus vorige week afwezig was, omdat hij de Dutch Supersport titel in de wacht sleepte tijdens het IDC weekend in Assen, is hij er dit weekend weer bij op Silverstone. In British Supersport race 1 kwam de coureur uit Akersloot als elfde over de finish die gewonnen werd door road racer Lee Johnston.

In de British Talent Cup kwam Kiyano Veijer als achtste over de finish, beide Nederlanders zullen op zondag nog een race rijden.Handige links British Superbikes Silverstone (Nat.):

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TVRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter