Glenn Irwin heeft op zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Brands Hatch. De Be Wiser Ducati coureur was een maatje te groot voor de rest van het veld en won voor Jake Dixon en Tarran Mackenzie. Leon Haslam kwam als zesde over de streep wat genoeg was voor het binnenhalen van het British Superbike kampioenschap.

Kwalificatie
Het was Jake Dixon die in Q3 met een 1’24.699 de snelste rondetijd wist te rijden en daarmee pole position behaalde, zijn derde op rij. Glenn Irwin noteerde de tweede tijd met daarachter Tarran Mackenzie die daarmee ook vanaf de eerste rij mocht starten. Verder waren het Andrew Irwin, Tommy Bridewell, Peter Hickman, Richard Cooper, Leon Haslam, Josh Brookes en Jason O’Halloran in de top tien.

Race 1
Het was Glenn Irwin vanaf de tweede plaats die het best wist te starten en als leider de eerste bocht, Paddock Hill Bend, in ging voor polesitter Jake Dixon en Tarran Mackenzie. Daarachter waren het Peter Hickman, Andrew Irwin, Richard Cooper, titelaspirant Leon Haslam, Tommy Bridewell, Danny Buchan en James Ellison in de top tien.

Haslam ging de race in met 61 punten voorsprong op Dixon en zou dus niet meer dan 11 punten mogen verliezen op zijn rivaal om in deze race al de titel in de wacht te slepen. De 35-jarige coureur maakte in de beginfase nog weinig indruk en reed op de zevende plaats wat hem 9 punten zou opleveren terwijl Dixon kort achter koploper Hickman reed en daarmee 20 punten zou scoren.

In de vijfde ronde waren er crashes voor Richard Cooper en Tommy Bridewell. De twee coureurs crashten op identieke wijze ter hoogte van Druids maar bleven beiden ongedeerd. Twee ronden later kwam ook Jason O’Halloran ten val, de Australiër ging onderuit ter hoogte van Graham Hill Bend.

Halverwege de race was het nog steeds Glenn Irwin aan de leiding maar zijn jongere broer en Be Wiser Ducati teamgenoot Andrew was opgeklommen naar de tweede plaats. Daarachter waren het Dixon, Mackenzie, Hickman en Haslam in de kopgroep van zes.

Glenn Irwin wist langzaam maar zeker een marge op te bouwen en weg te rijden van de achtervolging. Dixon was inmiddels weer voorbij gegaan aan Andrew Irwin die later ook werd gepasseerd door Mackenzie voor de derde positie.

Glenn Irwin had uiteindelijk genoeg gedaan en werd niet meer bedreigd. De Noord-Ier pakte zijn eerste zege van het seizoen voor Dixon en Mackenzie met daarachter Andrew Irwin en Peter Hickman. Leon Haslam nam geen risico’s en kwam als zesde over de finishlijn waarmee hij het British Superbike kampioenschap heeft binnengehaald en hij volgend jaar als Brits kampioen naar het World Superbike kampioenschap zal vertrekken naar het Kawasaki fabrieksteam.