Manuel González heeft zondagmiddag de spectaculaire en chaotische WorldSSP 300 race gewonnen op het TT Circuit Assen voor Nederlander Scott Deroue en Jan-Ole Jähnig na een strijd in een grote kopgroep. Victor Steeman werd tiende, Robert Schotman twaalfde en Jeffrey Buis dertiende. 

De laatste race van het WorldSBK kampioenschap die zondagmiddag op het programma stond op het TT Circuit Assen was die voor de World Supersport 300 klasse. De weersomstandigheden waren gunstig met zon en een buitentemperatuur boven de 10°C.

Het was een zeer goede start van polesitter Galang Hendra Pratama waardoor hij als leider de Haarbocht in ging voor Manuel González en Jan-Ole Jähnig. Daarachter waren het Nick Kalinin, Omar Bonoli, Hugo de Cancellis, Mika Perez en Scott Deroue bij de eerste acht.

Zoals gebruikelijk bij de WorldSSP 300 klasse was het één grote groep met alle coureurs dicht op elkaar. Zo’n 25 coureurs waren slechts enkele seconden van elkaar verwijderd en streden voor iedere centimeter op de baan.

Al vroeg in de wedstrijd waren er enkele valpartijen te zien. Bij het insturen voor De Bult crashten Manuel Bastianelli en Tom Bramich waarna niet veel later Kevin Arduini, Tom Edwards en Jack Hyde op hoge snelheid crashten in de Ruskenhoek.

De toeschouwers die na het World Superbike geweld gebleven waren om deze World Supersport 300 race nog te kijken werden beloond op een geweldig spektakel met een grote groep coureurs die elkaar overal op het Drentse circuit wisten te passeren.

3 laps to go and the fight keeps going! #NLDWorldSBK 🇳🇱 pic.twitter.com/oPIWEHqE0L

— WorldSBK (@WorldSBK) 14 april 2019

Voor Koen Meuffels kwam de race ook vroegtijdig ten einde, de Nederlander schoof zijn KTM onderuit in de Ossebroeken.

Een volgende valpartij was niet veel later te zien in de Strubben. Eliton Gohara Kawakami en Daniel Blin raakten elkaar en kwamen beiden ten val. Het leek erop dat Kawakami hiervan de aanstichter was aangezien Blin furieus was en druk gebaarde naar de Braziliaan. De Poolse coureur kon zijn oppakken en zijn weg vervolgen maar zelfs op de Strubben was Blin nog druk aan het gebaren.

Het zou aankomen op de laatste ronde waarbij er nog zo’n tien coureurs een reële kans hadden op de overwinning. In het stuk van Mandeveen tot aan de Ramshoek werd er uitbundig geslipstreamd waarbij González als eerste de Geert Timmer bocht in ging. De Spanjaard werd vervolgens licht aangetikt waardoor hij de chicane moest afsnijden. Ook Jähnig bleek buiten de baan te zijn gekomen terwijl Deroue daarachter in de Ramshoek van plaats acht naar plaats drie was gekomen. González kwam als eerste over de streep voor Jähnig en Deroue maar meteen werd duidelijk dat de resultaten nog in behandeling waren.

Na tien minuten overleg door Race Direction kon González zijn zege uiteindelijk behouden maar werd Jähnig één plaats teruggezet. Dit zorgde ervoor dat Deroue uiteindelijk tweede werd. Verder eindigden Kalinin, De Cancellis, Bonoli, Ieraci, Carrasco, Verdoïa en Steeman in de top tien. Schotman werd twaalfde, Buis dertiende.

Onderstaand de reacties (audio) van de Nederlanders na afloop van de race:

Scott Deroue (2e)

Victor Steeman (10e)

Robert Schotman (12e)

Jeffrey Buis (13e)

Koen Meuffels (DNF)

Handige links Motul Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag donderdag
Fotoverslag vrijdag
Fotoverslag zaterdag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App