González wint hectische WorldSSP 300 strijd op Jerez, Steeman vijfde

270
Felle strijd in de WorldSSP 300 klasse - Circuito de Jerez - Ángel Nieto | foto© Randy van Maasdijk

Manuel González heeft zondagmiddag de WorldSSP 300 race gewonnen op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. In een spectaculaire strijd tot aan de finishlijn wist de Spanjaard uiteindelijk te winnen op het zuid-Spaanse circuit voor Marc García en Ana Carraco. Victor Steeman was de beste Nederlander op de vijfde plaats.

De laatste race van de dag was die voor de World Supersport 300 klasse. Zondagmiddag om 15:15 uur gingen de lichten uit voor de tweede race dit weekend die aanvankelijk over twaalf ronden zou worden verreden. De omstandigheden waren nagenoeg ideaal met veel zon en een buitentemperatuur van zo’n 26°C.

Marc García kwam het best van zijn plaats en ging als leider de eerste bocht in voor de anaf pole vertrokken Victor Steeman en Marc García. Daarachter voegden Manuel González, Galang Hendra Pratama, Ana Carrasco en Andy Verdoïa zich meteen bij de kopgroep.

In de eerste bocht ging het echter al mis voor Robert Schotman. Dino Iozzo raakte het achterwiel van de coureur voor hem aan en schoof daardoor onderuit. In deze valpartij werd Schotman meegenomen en was hij het onschuldige slachtoffer van de crash. Beide coureurs bleven ongedeerd maar op dat moment was het meteen al einde race voor het tweetal.

Een bocht later ging het opnieuw mis doordat Mateo Pedeneau bij het uitkomen van de tweede bocht door middel van een gigantische high-sider ten val kwam. Nederlander Scott Deroue kon geen kant op en kwam ten val doordat de machine van de Fransman op de racelijn bleef liggen. Pedeneau had medische assistentie nodig waardoor de rode vlag werd gezwaaid en alle coureurs terugkeerden naar de pitbox.

Schotman kon zijn Kawasaki zonder al te veel problemen eigenhandig terugrijden naar de pitbox terwijl de machine van Deroue meer schade had opgelopen en het team meteen hard aan de slag ging om te proberen op tijd klaar te zijn voor de herstart.

De race werd herstart over zeven ronden waarbij Deroue vanaf de laatste plaats op de grid kon starten en Schotman vanuit pit lane aan de race begon.

Marc García startte het best en ging als leider de eerste bocht in voor Victor Steeman en Ana Carrasco. Voor Borja Sánchez kwam de race al vroeg ten einde door een valpartij in bocht 2, wel bleef hij ongedeerd.

Steeman zag zijn kans en zette al gauw de aanval in ter hoogte van bocht 5 (Curva Sito Pons). De Nederlander nam daarmee de leiding over voor Manuel González en Marc García met kort daaachter Carrasco, Verdoïa, De Cancellis, Hendra Pratama Koen Meuffels, Jähnig, Edwards, Bastianelli en Kappler in een grote kopgroep.

Aan het einde van de tweede ronde nam de verdedigend WorldSSP 300 kampioen Ana Carrasco de leiding over terwijl Verdoïa bij het ingaan van de laatste bocht voor start / finish (Curva Jorge Lorenzo) een fout maakte en onderuit schoof.

Halverwege de race hadden González, García en Carrasco een gat van een kleine seconde opgebouwd richting Steeman op de vierde plaats en leek het erop dat zij zouden uitmaken wie er uiteindelijk als winnaar over de streep zou komen.

Aan het einde van de vijfde ronde had Steeman echter een aantal zeer goede sectoren gereden en had hij de achterstand richting de top drie aanzienlijk verkleind. Hendra Pratama reed kort achter de Nederlander waardoor de kopgroep nu uit vijf coureurs bestond. Meuffels ging de fout in bij het aanremmen voor de Jorge Lorenzo bocht en crashte waardoor zijn race ten einde kwam.

Bij het ingaan van de laatste ronde reed Carrasco aan kop maar het zou een hectische strijd worden tot aan de finishlijn. Gedurende de hele ronde werden er meerdere inhaalacties uitgevoerd en pas op het rechte stuk voor start / finish viel de beslissing. Door een slipstream op het juiste moment kwam Manuel González als winnaar over de streep, slechts 0,019 seconde voor Marc García. Ana Carrasco werd derde met Galang Hendra Pratama en Victor Steeman daarachter in de top vijf. Deze vijf coureurs waren slechts 0,223 seconde van elkaar verwijderd over de finishlijn.

Jan-Ole Jähnig kwam als zesde over de streep met daarachter Mika Perez, Hugo de Cancellis, Tom Edwards en Manuel Bastianelli in de top tien. Jeffrey Buis scoorde twee WK-punten op de veertiende plaats, Scott Deroue eindigde vanaf de laatste plaats op de grid als 23e.

In het kampioenschap bouwt González zijn voorsprong uit en heeft hij nu 88 punten. Deroue staat nog steeds tweede met 56 punten maar wist vandaag niet te scoren. García staat derde met 50 punten.