In Silverstone gaan zondagmiddag om 12:20 uur (NL tijd) de lichten op groen voor de twaalfde Moto3 race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de Britse Moto3 wedstrijd.

Tony Arbolino heeft zich voor de vijfde keer in zijn Grand Prix-carrière en de derde keer dit seizoen gekwalificeerd op pole. Eerder kwalificeerde hij zich in Mugello en Brno op pole.


Met vijf poles in de Moto3 klasse staat Tony Arbolino nu op de derde plaats op de lijst van Italiaanse coureurs met de meeste poles in de klasse. Enea Bastianini (9) en Niccolo Antonelli (7) gaan Arbolino nog voor.


Sinds 2012 hebben slechts twee Moto3 coureurs in Silverstone de race gewonnen van poleposition: Maverick Viñales (2012) op een FTR-Honda en Alex Rins (2014) op een Honda.


Dit is Honda’s derde opeenvolgende pole op Silverstone in de Moto3 klasse en de vijfde op het circuit in de klasse.


Kampioenschapsleider Lorenzo Dalla Porta heeft zich op de tweede plaats gekwalificeerd, wat de eerste keer is dat hij zich binnen de top drie heeft gekwalificeerd sinds Italië eerder dit jaar. Vorig jaar kwalificeerde hij zich op Silverstone als derde, dat was destijds zijn eerste frontrow Grand Prix start in zijn carrière. Dalla Porta’s beste resultaat op Silverstone is een achtste plaats in 2015, nadat hij in de kwalificatie slechts de 27e rondetijd op de klok had weten te zetten.


Na zich via Q1 geplaatst te hebben voor Q2 heeft Raul Fernandez zich op de derde plaats gekwalificeerd als de best geklasseerde KTM-coureur. Dit is Fernandez’s beste kwalificatieresultaat sinds hij eerder dit jaar de op één na snelste tijdens de kwalificatie in Austin was.


Ayumu Sasaki heeft zich als vierde gekwalificeerd, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds hij op pole in Duitsland stond.


Niccolo Antonelli, die in Q2 ten val kwam, heeft zich als vijfde gekwalificeerd, wat de zevende keer dit jaar is dat hij zich in de top zes heeft gekwalificeerd. Antonelli kwam in 2015 op Silverstone als derde over de finish voor de tweede podiumplaats in zijn Grand Prix-carrière.


John McPhee, die begon vanaf pole tijdens de Oostenrijkse GP, heeft zich als zesde gekwalificeerd. Dit is McPhee’s op een na beste kwalificatie resultaat op Silverstone tijdens zijn negen bezoeken aan het circuit in de lichtste klasse.


Tweede in het kampioenschap, Aron Canet, heeft zich als 12e gekwalificeerd. Dit is de vierde keer dit jaar dat hij er niet in geslaagd is zich te kwalificeren binnen de top tien. Canet is de enige rijder die op dit moment deelneemt aan de Moto3 die eerder de Britse GP op Silverstone in deze klasse heeft gewonnen.

 

Handige links GoPro British Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App