In Silverstone gaan zondagmiddag om 14:00 uur (NL tijd) de lichten op groen voor de twaalfde MotoGP race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de Britse MotoGP wedstrijd.

Marc Marquez heeft zich voor de vijfde keer in Silverstone op pole weten te kwalificeren in de MotoGP klasse, wat overeenkomt met het aantal poles in de koningsklasse die hij eerder dit seizoen op Termas de Rio Hondo en op Phillip Island heeft behaald.


Dit is de 60e pole voor Marc Marquez in wat is zijn 120e start in de koningsklasse. Dit betekent dat hij precies in de helft van de races die hij heeft gereden, sinds zijn overstap in 2013 naar de koningsklasse, zich op pole heeft gekwalificeerd.


Bovendien is dit de 88e pole van Marc Marquez in wat is zijn 198e start in zijn Grand Prix-carrière (44,4%).


Valentino Rossi heeft zich als tweede plaats gekwalificeerd en is daarmee de best geklasseerde Yamaha-coureur op de grid. Dit is Rossi’s tweede frontrow start van het seizoen tot nu toe, samen met Austin, waar hij tevens voor de laatste keer na afloop van een race op het podium.


Jack Miller completeert de eerste startrij als best geklasseerde Ducati en Independent Team coureur. Dit is Miller’s derde eerste frontrow start van het seizoen, samen met Le Mans en Brno.


Fabio Quartararo, die tijdens eerste drie vrije trainingen op Silverstone het snelst was, heeft zich als vierde gekwalificeerd. Als Fabio Quartararo de race wint in Silverstone (20 jaar en 127 dagen oud), is hij de op twee na jongste coureur die een MotoGP race wint achter Marc Marquez, die 20 jaar en 63 dagen oud was toen hij in 2013 de MotoGP race in Amerika won.


Na zich via Q1 geplaatst te hebben kwalificeerde Alex Rins zich als vijfde, het op één na beste kwalificatieresultaat voor een Suzuki-coureur op Silverstone in de MotoGP-klasse. Het beste Suzuki resultaat staat op naam van Maverick Viñales die zich in 2016 als derde kwalificeerde en vervolgens in Silverstone Suzuki de tweede overwinning in de klasse bezorgde sinds de start van de MotoGP-klasse in 2002.


Maverick Viñales, die zijn eerste MotoGP race won op Silverstone in 2016, heeft zich als zesde gekwalificeerd, wat de negende keer dit jaar is dat hij vanaf de eerste twee startrijen aan de race mag beginnen.

De tweede Ducati coureur is Andrea Dovizioso op de zevende plaats.  Andrea Dovizioso, die zich dit jaar voor de vierde keer via Q1 moest zien te plaatsen, won in 2017 op Silverstone en dat is de enige overwinning voor een Ducati coureur op deze baan tot nu toe.


Franco Morbidelli heeft zich achtste en als vierde Yamaha-coureur gekwalificeerd, waardoor het de derde keer dit jaar is dat er vier Yamaha coureurs in de top acht gekwalificeerd staan, samen met Argentinië en Catalunya.


Cal Crutchlow, die zondag in Silverstone aan zijn 150e race begint in zijn Grand Prix-carrière, heeft zich na een crash in Q2 als negende en tweede Honda-coureur gekwalificeerd. Dit is de slechtste kwalificatie van Crutchlow op Silverstone sinds hij 15e was in 2014, het seizoen dat hij op een Ducati actief was.


Danilo Petrucci heeft zich als 11e gekwalificeerd. Dit is de derde keer dit seizoen is dat hij zich, samen met Duitsland en Oostenrijk, niet in de top tien heeft weten te kwalificeren.


Aleix Espargaró heeft zich als twaalfde gekwalificeerd, wat het beste kwalificatieresultaat is voor een Aprilia-coureur sinds hij eerder dit seizoen in Le Mans als negende aan de race mocht beginnen.


Jorge Lorenzo, die zich vorig jaar op Silverstone op de pole kwalificeerde, begint vanaf de 21e plaats op de grid aan de race. Het is Lorenzo’s slechtste kwalificatieresultaat in de koningsklasse sinds Assen in 2017. De Spanjaard heeft echter een excuus aangezien hij na een afwezigheid van vier races – zijn langste afwezigheid gedurende zijn 17-jarige Grand Prix carrière – zijn comeback maakt na een ernstige rugblessure.

 

Handige links GoPro British Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App