Gran Premi Monster Energy de Catalunya: De MotoGP top vijf over de kwalificatie

97
Pers conferentie Catalunya 2017
Pers conferentie Catalunya 2017 | foto© Racesport.nl - Rene Vos

Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo, Danilo Petrucci, Marc Marquez en Aleix Espargaró wisten zaterdag in Catalunya de beste vijf startplaatsen voor de race van zondag voor zich op te eisen.  Na afloop hadden de vijf heren het volgende te vertellen.

Dani Pedrosa, Repsol Honda, (P1): “Ik ben erg blij omdat de pole positie pakken altijd moeilijk is, en om het dan voor je thuispubliek te doen is gewoon geweldig. Vorig jaar hadden we het erg moeilijk in de kwalificatie, maar ondertussen hebben we dit seizoen al twee keer de pole weten te halen, dus wil ik mijn team bedanken voor het goede werk. We hebben hier hard aan gewerkt, en we worden beter en beter. De omstandigheden waren best moeilijk vandaag, zeker voor de banden omdat het extreem warm was en de grip er eigenlijk niet was. We hebben de situatie zo goed als mogelijk weten te controleren, hard gewerkt aan de set-up om de levensduur van de banden te verlengen. De banden zullen morgen met de race zeker de sleutel zijn; het zou geweldig zijn om het gevoel van vandaag weer te hebben, maar we zullen het gaan zien. We blijven gefocust en voorbereid om ons best te doen.”

Jorge Lorenzo, Ducati Team, (P2): “Vandaag konden we eindelijk een goede kwalificatie rijden en voor de eerste keer zal ik vanaf de eerste rij starten op een Ducati. Montmelo is een circuit wat ik erg leuk vind, en bovenal kan ik hier mezelf maximaal geven over één ronde. Tijdens de vierde vrije training konden we de motor al sterk verbeteren en konden we hem stabieler maken en snelle ronden rijden. Voor morgen is het erg belangrijk om goede grip te hebben in de voorband tijdens het laatste deel van de race. Ik ben blij met het resultaat van vandaag en morgen tijdens de warm up zullen we wat laatste aanpassingen doen om ons in de positie te brengen om een goed resultaat in de race te halen.”

Danilo Petrucci, Octo Pramac Racing, (P3): “Het was een super goede kwalificatie, misschien wel onverwachts omdat het asfalt niet in goede conditie is; het is erg glad. Sinds gisteren waren we erg snel met de zachte banden. We moeten ons morgen gaan verbeteren over de gehele raceafstand. De tweede helft van de race zal erg moeilijk worden. We starten vanaf een betere positie dan in Mugello dus ik hoop wat van mijn banden te kunnen sparen aan het begin van de race. Ik wil een goede start gaan maken om er vooraan bij te kunnen zijn. Mijn doel is om in de top vijf te eindigen.”

Marc Marquez, Repsol Honda, (P4): “Vierde op de grid, vier crashes – vandaag was best een uitdaging voor ons, maar in de realiteit waren we niet zo slecht. We startten de dag erg goed; ik voelde me comfortabel in FP3, maar toen crashte ik in FP4 en vanaf toen ging het minder. We konden de fiets voor de kwalificatie prepareren, maar het gevoel was niet meer hetzelfde; wanneer de temperatuur zo hoog wordt, beweegt de voorband ontzettend veel. Maar ik reed in mijn thuis Grand Prix, dus gaf ik alles en probeerde alles eruit te halen. Ik viel, maar uiteindelijk starten we vanaf P4, wat niet zo slecht is. Ik denk dat als ik kalm blijf en wat soepeler rij, dat we oké zijn. Ik kijk uit naar een geweldige race morgen, en om te vechten voor het podium.”

Aleix Espargaró, Aprilia Racing Team Gresini, (P5): “Ik ben blij, met name met het gevoel dat ik heb op de machine. In de kwalificatie ging het erg goed. Ik verwachtte iets meer van de zachte band, maar in beide snelle rondes verloor ik wat in de eerste sector. Uiteindelijk is P5 fantastisch. Het maakt het voor de race allemaal iets gemakkelijker. Ik heb een goede pace en op deze baan met zo weinig grip, kan alles gebeuren. Ik ben gemotiveerd en positief. Ik verwacht een goede race  zondag.”

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag