De MotoGP coureurs zorgden onlangs in Mugello op zondagmiddag voor een spektakelstuk van de bovenste plank. Komend weekend is de MotoGP paddock te gast op Circuit de Barcelona – Catalunya voor de Gran Premi Monster Energy de Catalunya, kunnen we opnieuw een dergelijk spektakelstuk verwachten?

Ruim een week geleden zagen we vier MotoGP coureurs tot aan de laatste ronden op het scherpst van de snede strijden voor de overwinning. Het was uiteindelijk Danilo Petrucci die aan het langste eind trok en geschiedenis schreef met zijn allereerste MotoGP zege. De Mission Winnow Ducati stal daarmee de harten van niet alleen de in grote getale aanwezige Ducati – en Italiaanse fans, maar iedereen leek het de hardwerkende en sympathieke Petrucci te gunnen…….prachtig en motorsport van de bovenste plank.

Ondanks dat Petrucci in een spannende strijd Marc Marquez terugverwees naar de tweede plaats was de regerend wereldkampioen eveneens een groot winnaar. De Repsol Honda coureur wist namelijk al zijn belangrijkste concurrenten in de strijd voor de titel achter zich te laten. Marquez’s naaste belager Andrea Dovizioso wist het verlies met de derde plaats nog het meest te beperken, maar Marquez begint hierdoor aanstaande vrijdag wel met een voorsprong van 12 punten op Dovizioso aan de Gran Premi Monster Energy de Catalunya.

De Repsol Honda Team coureur zal komend weekend tijdens zijn thuiswedstrijd op het Circuit de Barcelona-Catalunya, en bij een zeer speciale gelegenheid: de 70e verjaardag van het kampioenschap, echter op scherp staan en niets liever willen dan winnen en opnieuw zijn voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap verder uit willen breiden.

Cadeau zal de Spanjaard het zeker niet krijgen komend weekend, Ducati heeft immers laten zien dit seizoen ook op andere circuits dan Mugello sterk te kunnen zijn. Dit samen met het feit dat Jorge Lorenzo na zijn winst 2018 op Mugello – destijds zijn eerste zege in dienst van Ducati – ook in Catalunya Ducati de zege bezorgde zal zeker voor vertrouwen zorgen binnen de Ducati familie.

Naast Marquez en het Ducati Team duo Petrucci & Dovizioso zal ook Team Suzuki Ecstar coureur Alex Rins zijn sterke optreden van Mugello een vervolg willen geven. De Spanjaard kwam in 2018 in Catalunya weliswaar niet aan de finish in de race, maar dat de Suzuki coureur momenteel in goeden doen is moge duidelijk zijn.

Ook Jack Miller – die in Mugello tot aan zijn crash in de zestiende ronde ook in de voorste gelederen te vinden was – zal er ook op gebrand zijn om komend weekend op het nabij Barcelona gelegen circuit een goed resultaat te scoren. De Australiër is namelijk samen met Petrucci nog steeds in de race om komend seizoen een plaats te verwerven binnen het officiële Ducati MotoGP Team als teamgenoot van Dovizioso. Hoewel Ducati nog geen beslissing heeft genomen en een keus gemaakt heeft tussen het tweetal lijkt Petrucci op dit moment hiervoor de beste papieren te hebben, een sterk optreden en een goed resultaat komend weekend is voor Miller misschien wel de laatste kans om de Ducati bazen nog op andere gedachten te brengen.

De grote vraag is dan ook, kunnen Miller, Rins, Dovizioso, Petrucci de regerend wereldkampioen komend weekend het vuur aan de schenen leggen op zijn thuiscircuit in Catalunya?

Vanzelfsprekend zijn er meer kapers op de kust, wat te denken van Valentino Rossi. De negenvoudig wereldkampioen en recordhouder op het Circuit de Barcelona-Catalunya kende in Mugello een dramatisch weekend, zijn thuiswedstrijd was volgens ‘the Doctor’ zelf een nachtmerrie. Maar niemand zal ontkennen dat Rossi in het verleden vele malen heeft laten zien na een moeilijk begin van het weekend er ineens op zondag weer te staan. Nu een crash tijdens de race in Mugello roet in het gooide zal de inmiddels 40-jarige Italiaan gemotiveerder zijn dan ooit om komend weekend op het Spaanse circuit terug te slaan en zich weer te melden tussen de snelste mannen van het veld.

Rossi’s teamgenoot Maverick Viñales zal zijn thuisvoordeel ook maximaal willen benutten en zoals de laatste tijd wel vaker het geval is zullen waarschijnlijk ook de Yamaha satellietteam coureurs Fabio Quartararo en Franco Morbidelli zich weer aan het front melden. Voor met name Quartararo zal het vrijdag eerst nog even aftasten zijn hoe het gaat aangezien hij een week geleden een operatie onderging vanwege de in de motorsport veel voorkomende blessure van opgepompte onderarmen.

Een andere man waarvan we kunnen zeggen dat hij momenteel in goeden doen is, dat is Pol Espargaró. De Red Bull KTM Factory Racing coureur reed in Mugello een sterke race welke beloond werd met een top tien klassering. Is de Catalaanse Grand Prix voor alle Spanjaarden een thuisrace, voor Pol en ook voor zijn broer Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) kan het Circuit de Barcelona-Catalunya met recht een thuiscircuit worden genoemd, de wieg van het tweetal stond namelijk op loopafstand van het circuit.

Voor Jorge Lorenzo (Repsol Honda Team) wordt het ook een belangrijk weekend. De Spanjaard blijft vooralsnog worstelen op de Honda, dit ondanks dat zijn blessures nu veel minder een rol spelen. Lorenzo bracht afgelopen week zelfs een bezoek aan de HRC engineers in Japan om zijn problemen met de machine te bespreken. Inmiddels heeft de Honda coureur al laten weten dat het bezoek niet onnodig is geweest en hij komend weekend al over een aantal nieuwe dingen kan beschikken naar aanleiding van het bezoek. De grote vraag is dan ook, wordt Catalunya de ommekeer voor nummer 99?

Voorafgaand aan de Catalunya voor de Gran Premi Monster Energy de Catalunya zijn er dus vele vragen. Kan Marquez terugslaan, is de winst van Petrucci in Mugello het begin van iets moois, kan Dovi mee in de titelstrijd en aan blijven haken bij Marquez, zal Rins een nog grotere bedreiging vormen als hij op zaterdag een betere kwalificatie kent, kan Quartararo dit keer ook in de race met de voorsten mee, kunnen Rossi en Viñales Yamaha weer eens een podium of overwinning schenken of zien we in Catalunya de grote ommekeer van Lorenzo? Allemaal nog onbeantwoorde vragen.

Hoe dan ook, de Gran Premi Monster Energy de Catalunya belooft weer een enerverende en spannende Grand Prix te worden……..wie er dit keer aan het langste eind zal trekken, geen idee maar dat weten we zondagmiddag rond de klok van 15:00 uur.

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

There was an error connecting to flickr. Please try again later.
1 Message:
cURL error 28: Operation timed out after 10000 milliseconds with 65295 out of -1 bytes received

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App