Op Circuit de Barcelona – Catalunya gaan zondagochtend om 11:00 uur de lichten op groen voor de zevende Moto3 race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de Spaanse Moto3 wedstrijd.

Gabriel Rodrigo heeft zich voor de vierde keer in zijn Grand Prix-carrière en voor het eerst sinds Japan vorig jaar op pole gekwalificeerd. Hij is de zevende coureur in evenzoveel zoveel races dit jaar die de pole weet te behalen. Dit is de eerste keer dat dit in de lichtste klasse gebeurt sinds de officiële intrede van de pole in het seizoen 1974.


Rodrigo zal ernaar streven om de eerste Argentijnse coureur te worden die een race weet te winnen in de lichtgewicht categorie. Hij kan tevens de twaalfde verschillende winnaar op rij worden in klasse en de zevende op rij dit seizoen sinds de openingsronde in Qatar. Deze laatste zou zelfs de eerste keer zijn in de lichtgewicht categorie.


Ai Ogura heeft zich als tweede gekwalificeerd, en dit na het passeren van Q1. Het is zijn beste kwalificatieresultaat in de Moto3 klasse en zijn tweede start vanaf de eerste rij samen met Le Mans eerder dit jaar. Hij is nu de Japanse coureur met de meeste frontrow starts tot nu toe dit seizoen.


De winnaar van de Italiaanse GP, Tony Arbolino, heeft zich als derde gekwalificeerd, zijn vierde start vanaf de eerste rij dit jaar. Dit is ook de eerste keer dat hij zich drie keer achter elkaar op de eerste rij heeft gekwalificeerd.


Tatsuki Suzuki, voert de tweede startrij aan na zich via Q1 geplaatst te hebben. Het is een evenaring van zijn beste kwalificatieresultaat aangezien hij eerder dit jaar ook vierde was tijdens de kwalificatie in Frankrijk. Het is daarnaast de derde keer dat hij zich in de top zes heeft gekwalificeerd.


Kampioenschapsleider Aron Canet heeft zich op de vijfde plaats gekwalificeerd. De Spanjaard is daarmee de best geklasseerde KTM-coureur en het is tevens zijn beste kwalificatieresultaat sinds hij eerder dit jaar tweede was in Argentinië. Slechts één KTM-coureur heeft in Catalunya gewonnen in de Moto3 klasse: Luis Salom wist in 2013 te winnen, en hij deed dat vanaf pole.


Na het passeren van Q1 heeft Albert Arenas zich op de zesde plaats weten te kwalificeren, wat overeenkomt met zijn beste kwalificatieresultaat van dit jaar tot nu toe in Qatar. Hij is vorig jaar in Catalunya ten val gekomen tijdens een incident in bocht 4 waarbij ook Nicolo Bulega en Aron Canet betrokken waren.


Na afloop van de kwalificatie ontvingen maar liefst zeven coureurs een gridpenalty. Vicente Perez (Reale Avintia Arizona 77) zal zes plaatsen verder naar achteren op de grid aan de racew moeten beginnen, de overige zes, te weten Niccolò Antonelli (SIC58 Squadra Corse), Dennis Foggia (Sky Racing Team VR46), Kazuki Masaki (BOE Skull Rider Mugen Race), Jaume Masia (Bester Capital Dubai), Andrea Migno (Bester Capital Dubai) en Filip Salač (Redox PruestelGP) allemaal maar liefst twaalf plaatsen.

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App