Op Circuit de Barcelona – Catalunya gaan zondagmiddag om 14:00 uur de lichten op groen voor de zevende MotoGP race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de Spaanse MotoGP wedstrijd.

Fabio Quartararo, die zaterdag in FP3 voor het eerst is gecrasht sinds hij de MotoGP klasse debuteerde, heeft zich na Jerez voor de tweede keer op pole gekwalificeerd.


Als Quartararo de race wint in Catalunya (20 jaar en 57 dagen oud), zal hij de jongste coureur worden die een MotoGP race heeft weten te winnen. Het record is op dit moment in handen van Marc Marquez die 20 jaar en 63 dagen oud was toen hij in 2013 de MotoGP race in Austin won. Het is zondag dus de laatste kans voor Quartararo om Marquez dit record nog afhandig te kunnen maken.


Marc Marquez heeft zich als tweede gekwalificeerd, wat de zevende keer op rij is dat hij vanaf de eerste rij start. Van zijn 47 overwinningen in de koningsklasse kwamen er 43 nadat hij zich op de eerste rij had gekwalificeerd (91,5%). Marquez heeft maar één keer vanaf de eerste startrij gewonnen Catalunya, dat was in 2014 toen hij vanaf de derde plaats op de grid aan de race begon.


Maverick Viñales heeft zich als derde gekwalificeerd, wat na Qatar en Argentinië zijn derde keer dit seizoen is dat hij zich heeft gekwalificeerd in de top drie. Hij heeft echter een gridpenalty van drie plaatsen gekregen.


Na het passeren van Q1, heeft Franco Morbidelli, die in FP3 nog stevig ten val kwam, zich als vierde plaats gekwalificeerd. Het is de vijfde keer dit jaar dan hij heeft hij zich heeft weten te kwalificeren binnen de top zes. Door de gridpenalty mag Morbidelli vanaf de eerste rij aan de race beginnen.


Valentino Rossi, die al 10 keer heeft gewonnen in Catalunya, heeft zich als vijfde gekwalificeerd, wat de vierde keer dit seizoen is dat hij zich binnen de top zes heeft weten te kwalificeren.


Dit is de eerste keer dat er vier Yamaha coureurs in de top vijf staan in de kwalificatie sinds de Tsjechische Grand Prix in 2012.


Andrea Dovizioso heeft zich als zesde gekwalificeerd en is daarmee de best gekwalificeerde  Ducati coureur, wat de slechtste kwalificatieprestatie is voor Ducati tijdens de Catalaanse GP sinds 2014, toen Dovizioso de zevende snelste in de kwalificatie was.


Danilo Petrucci, die tijdens Q2 ten val kwam, wist zich als zevende te kwalificeren, wat de vierde keer dit jaar is dat hij zich op de zevende startplaats heeft gekwalificeerd. Hij wil de derde Ducati coureur worden na Dovizioso (2017) en Lorenzo (2018) die na een overwinning in Mugello ook de race in Catalunya weet te winnen.


Alex Rins, die ook in Q2 ten val kwam, heeft zich als achtste gekwalificeerd en is daarmee de best geklasseerde Suzuki coureur. Dit is de derde keer dit jaar dat hij zich op de derde startrij heeft gekwalificeerd. De eerste twee keer eindigde hij tijdens de race op het podium; hij won in Austin en ging als tweede over de streep in Jerez.


Cal Crutchlow heeft zich als tweede Honda coureur op de negende plaats gekwalificeerd. Dit is de derde keer dit jaar dat hij zich dit jaar niet kwalificeert binnen de top zes.


De winnaar vorig jaar in Catalunya, toen hij op een Ducati reed, is Jorge Lorenzo, hij heeft zich als tiende gekwalificeerd. Het is de tweede keer dat hij zich binnen de top tien heeft weten te kwalificeren sinds hij begin dit jaar in dienst trad bij Honda.


Tweede Suzuki coureur, Joan Mir start in het midden van de vierde rij op de elfde plaats, wat overeenkomt met zijn beste kwalificatieresultaat in de koningsklasse eerder dit jaar in Qatar.


Pol Espargaró, die dit jaar voor de vijfde keer in actie kwam in Q2, heeft zich als twaalfde geplaatst als de hoogstgeplaatste KTM coureur.

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App