Gran Premio Michelin de Aragon: Sunday Guide MotoGP

4
cal-crutchlow
Cal Crutchlow (35) en Jorge Lorenzo (99) | foto© Nico Schneider

In Aragon gaan zondagmiddag om 13:00 uur de lichten op groen voor de veertiende MotoGP race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de MotoGP wedstrijd op het Motorland Aragon Circuit.

Marc Marquez heeft in Aragon voor de vijfde keer in zijn carrière de MotoGP pole weten te behalen, wat gelijk staat aan het aantal poles behaald op Termas de Rio Hondo, Silverstone en Phillip Island.


Dit is de 61e pole voor Marc Marquez in zijn 122e start in de MotoGP klasse, dit betekent dat hij voor exact de helft van alle races waaraan hij, sinds zijn debuut in de koningsklasse in 2013, heeft deelgenomen zich op pole heeft gekwalificeerd.


Een toevoeging hieraan is dat dit Marc Marquez zijn 89e pole is, en dat tijdens zijn 200e Grand Prix start (44.5%).


Fabio Quartararo heeft zich als tweede gekwalificeerd en is daarmee tevens de best geklasseerde Yamaha en Independent Team coureur. Het is de achtste frontrow start in de MotoGP klasse voor de jonge Fransman.


Indien Fabio Quartararo de race wint op Motorland Aragon (20 jaar en 155 dagen oud), dan zal hij de op twee na jongste coureur zijn die een race wint in de koningsklasse achter Marc Marquez, deze won namelijk de Amerikaanse GP in 2013 toen hij 20 jaar en 63 dagen oud was.


Maverick Viñales heeft zich als derde gekwalificeerd, wat de zevende keer is dit jaar dat hij zich binnen de top drie heeft weten te kwalificeren (echter kreeg hij in Catalunya een grid straf van drie plaatsen waardoor hij vanaf plaats zes moest starten).


Jack Miller heeft zich als vierde gekwalificeerd en is daarmee de best geklasseerde Ducati coureur, wat tevens zijn negende keer is dat hij vanaf de eerste twee rijen mag starten.


Aleix Espargaró start vanaf de vijfde plaats en is hiermee de best geklasseerde Aprilia coureur. Dit is het beste kwalificatie resultaat van een Aprilia coureur sinds zijn vierde startplaats op de grid in Japan terug in 2017.


Valentino Rossi maakt zondag de tweede startrij compleet, wat de negende keer is dit jaar dat hij vanaf de twee voorste rijen mag starten.


Zevende op de grid is Cal Cruthlow, dit is zijn beste kwalificatie sinds dat hij eerder dit jaar twee keer zesde werd in Assen en Duitsland.


Joan Mir, die in 2017 de Moto3 race in Aragon won, heeft zich als negende gekwalificeerd, dit is zijn beste resultaat sinds eerder dit jaar Duitsland waar hij ook negende werd. Daarnaast, net als in Le Mans, is dit de tweede keer dat hij zijn teamgenoot Alex Rins heeft verslagen tijdens de kwalificatie.


Andrea Dovizioso eindigde vorig jaar als tweede op Motorland Aragon. Hij heeft zich dit weekend als tiende gekwalificeerd en is daarmee de tweede Ducati coureur op de grid. Dit is de vierde keer dit jaar dat hij zich niet heeft weten te kwalificeren op de eerste drie rijen.


Andrea Iannone, die zich voor het eerst dit jaar wist te plaatsen voor Q2, heeft zich als elfde weten te kwalificeren, wat zijn beste resultaat is sinds hij in dienst in van Aprilia en zijn zevende plaats in Valencia vorig jaar.

Handige links Gran Premio Michelin de Aragon:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App